hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyi cigi és alkohol hozható be külföldről?

  • Adózóna

A drágulás miatt sokakban felvetődik, hogy külföldi útján tankolja fel cigarettakészletét, autójának benzintartályát, vagy nagyobb mennyiségű alkoholt hozzon nyaralásáról. Honnan, mekkora mennyiség szállítható vám- és áfamentesen? – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztálya tájékoztatta az Adózónát.

Magáncélra, tehát személyes használatra vagy ajándékban az Európai Unión belül egyik tagállamból a másikba korlátozás nélkül kivihető, behozható bármi, ugyanakkor bizonyos termékekre, például a vadászfegyverekre, jövedéki termékekre (alkoholra, dohánytermékekre), kábítószer-tartalmú gyógyszerekre speciális szabályok is vonatkoznak.

Magánszemélyek úgynevezett kereskedelmi mennyiségű jövedéki terméket nem szállíthatnak egyik tagállamból a másikba sem. A kereskedelmi mennyiség fogalmát a jövedéki adóról szóló 2003. CXXVII. törvény (Jöt). határozza meg. Ez nem csupán az Európai Unión belüli utazókra, hanem minden magánsze-mélyre, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságra, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra vonatkozik.

Egyéb termék esetén nincs kereskedelmi mennyiség meghatározva, a termék behozatal az Európai Unióból korlátlan. Javasolt a termék számláját utazáskor magunkkal vinni, hiszen ez igazolja az áru Európai Uniós eredetét egy esetleges szúrópróbaszerű ellenőrzés során.

Harmadik országból való import esetén, amennyiben az ügyfél által behozni kívánt termék értéke meghaladja a vámmentes keretet, vámeljárás lefolytatását kell kérnie és a vámtartozás megfizetését követően behozhatja a terméket.

Kereskedelmi mennyiségnek a Jöt. értelmében:
– a cigaretta 800 darabot,
– a szivar 200 darabot, a szivarka 400 darabot,
– a fogyasztási dohány 1000 grammot,
– a sör 110 litert,
– a köztes alkoholtermék 20 litert,
– az alkoholtermék 10 litert,
– a bor és pezsgő együttesen 90 litert (ebből pezsgő legfeljebb 60 liter)
meghaladó mennyisége minősül.

A folyékony tüzelő-, fűtőanyag, valamint nem a jármű üzemanyagtartályában szállított 10 litert meghaladó üzemanyag, nem minősülhet gazdasági tevékenységet nem folytató természetes személy magáncélú beszerzésének.

A gazdasági tevékenységet nem folytató természetes személy által más tagállamban szabad forgalomba bocsátott és ott magáncélra megvásárolt, birtokolt, közvetlenül a természetes személy által belföldre behozott jövedéki termék belföldön adómentes.

Annak megítéléséhez, hogy az utas által belföldre behozott, illetve belföldről kivitt jövedéki termék magáncélú vagy gazdasági célú beszerzést, felhasználást szolgál-e, a vámhatóság az alábbiakat együttesen vizsgálja:
– a jövedéki termék tulajdonosa az adott jövedéki termékkel gazdasági tevé-kenységet folytató gazdálkodó szervezet-e;
– a birtokban tartás indoka;
– a szállítás módja, a birtokban tartás, illetve tárolás helye;
– a jövedéki termék bizonylatai (eredetének igazolása);
– a jövedéki termék jellege, mennyisége, az utóbbi esetében tekintettel a jövedékiadó-törvényben meghatározott kereskedelmi mennyiségekre (a folyé-kony tüzelő-, fűtőanyagok, valamint az üzemanyag kivételével).

Magánszemély a kereskedelmi mennyiséget nem lépheti túl

Kereskedelmi mennyiségű jövedéki termék behozatala engedélyhez kötött. Adózott jövedéki termék importjához, exportjához, szabadforgalomban történő kereskedelméhez jövedéki engedély, adózatlan jövedéki termék importjához, exportjához, szabadforgalomban történő kereskedelméhez adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, keretengedély birtokában lehetséges.

Jövedéki termék behozatala harmadik országból

Nem uniós tagállamból (harmadik országból) kizárólag a 17. életévüket betöltött személyek hozhatnak be Magyarországra alkoholt, illetve dohányterméket.

A vám- és adómentesség limitje alkoholnál:

- 4 liter szőlőbor,
- 16 liter sör,
- 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkohol vagy leg-alább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált alkohol, vagy
- 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék, köztes alkoholtermék, pezsgő vagy egyéb bor.

Vám- és adómentességi korlát dohánytermékeknél:

A légi utasok által behozható mennyiség nagyobb, más közlekedési eszközön utazók esetén alacsonyabb. Így légi forgalomban harmadik országból legfeljebb:
- 200 szál cigaretta,
- 100 db szivarka
- 50 db szivar, vagy
- 250 gramm fogyasztási dohány
hozható be.

Nem légi utasként harmadik országból maximum:
- 40 szál cigaretta, vagy
- 20 db szivarka, vagy
- 10 db szivar, vagy
- 50 gramm fogyasztási dohány
hozható be.

A dohány és az alkoholtermékeknél (a szőlőbor és a sör kivételével) a limitek külön-külön jelentik az adómentességi értékhatár 100 százalékát. Ha például valaki egy liter 22 százaléknál magasabb alkoholtartalmú terméket hoz harma-dik országból, akkor már nem hozhat vámmentesen például pezsgőt. Vagy aki légi utasként 200 szál cigarettát hoz, annak már nincs módja vámmentes szivart, szivarkát hozni.

Ha magánszemély nem kereskedelmi mennyiségű, de a vámmentes keretet meghaladó mennyiségű árut kíván harmadik országból behozni, azt vámeljárás lefolytatása mellett, a vámtartozás megfizetése után hozhatja az Európai Unió területére.

A vámtartozást az áru vámértéke alapján szabják ki. Az áfa összegét a vámér-ték/számla érték/a jövedéki adó, valamint a vámtétel összegéből számítja ki a vámhivatal. Az áfa mértéke 27 százalék. A vámtétel nagysága termékspecifikus, függ a származási országtól, valamint az áru fajtájától. Meg kell határozni a termék TARIC kódját (más néven vámtarifaszámát), hiszen az Európai Unió által meghatározott vámtétel nem egységes minden termékre.

Jövedéki adó alapja:
a) a százalékos adómérték esetében a kiskereskedelmi eladási ár,
b) a tételes adómérték esetében ezer darab.

A jövedéki termékeknél előírt korlátokon túl harmadik országból személyenként 300 euróig, légi forgalomban pedig 430 euróig hozható be vámmentesen az Európai Unióba, kizárólag magáncélra (személyes használatra, ajándékba) vásárolt áru.

A vám- és adómentesség további feltétele, hogy a behozatal
– alkalmi jellegű legyen (olyan behozatal, amely ésszerű időn belül nem egy sorozat részeként
valósul meg), és
– kizárólag az utas vagy annak családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt
árucikkekből áll, és
– amelyek jellege és mennyisége nem lehet olyan, ami kereskedelmi célú be-hozatalra utal.

Vámtartozás

A beutazónak, ha elvámolnivalója van, vámeljárás lefolytatását kérnie. Ellen-kező esetben szabálysértést, vagy bűncselekményt követ el az ügyfél, tehát eljá-rás indul ellene. A terméket a vámhivatal lefoglalja, jövedéki termék esetén az elvont jövedéki adó és a jövedéki bírság összegét kell megfizetni, egyéb ter-mék esetén a szabálysértésre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Bűn-cselekmény esetén a pénzügyőrök  büntetőeljárás lefolytatását kezdeményezik.

A fizetendő vámtartozás összege termék, illetve vámérték (áru értékének) függvénye. Ha az utas a vámmentes keretet meghaladó mennyiséget hozott be, a teljes értékre kell vámterhet fizetnie, nem pedig részarányosan.

Például:
A beutazó légi utasforgalomban érkezik. A vámmentes értékhatár 430 euró. Az ügyfél hoz magával két laptopot (300 euró), egy mobiltelefont (100 euró), egy digitális kamerát (180 euró). Tehát a behozott termékek összege 580 euró. Az utas ez esetben a két laptopot és a mobiltelefont vámmentesen hozhatja be, a digitális kamera esetén - a 180 euró után - meg kell fizetnie a vámtartozást, amely jelen esetben a 27 százalékos áfaértékét tartalmazza, hiszen a termék vámtétele 0 százalék.

Cigiúsztatás, rájabőr, hóvirág és tavaszi tőzike

Az ukrán határszakaszon főként a dohányt és cigarettát próbálnak nagyobb mennyiségben átcsempészni (gyakran a Tiszán átúsztatva), ugyanitt jellemző az illegális üzemanyag-behozatal kísérlete is. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülő-téren pedig kábítószer birtoklása, természetkárosításnak minősülő kőkorall, kro-kodilbőr, rájabőr, cápabőr ruházati kiegészítők, kulcstartók illegális behozatala miatt buktak le többen. A reptér postaforgalmi kirendeltéségén viszont étrendkiegészítőkben védett növények, állatok származékai okoztak gondot a címzettnek.

Az utóbbi időszak kiugró fogásai közé a NAV sajtóosztálya (természetkárosí-tás bűncselekménye miatt) 1,2 millió forint eszmei értékű hóvirág behozatalát, 9843 darab kulturális javak körébe tartozó tárgy illegális behozatala (visszaélés kulturális javakkal vétség), 97 szál tavaszi tőzike (természetkárosítás bűncse-lekmény) behozatalát (eszmei értéke 485 ezer forint) sorolja. Kábítószer birtok-lásának bűncselekményére két hasonló példát említettek; mindkét esetben autó-ban elrejtve 5700 grammot meghaladó mennyiséget hoztak be.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs