hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldről rendel, vagy oda küld karácsonyi ajándékot? Erre figyeljen!

 • adozona.hu

Interneten rendel árut, ajándékot kap amerikai nagybácsijától? Vagy inkább küldene valamit karácsonyra külföldön élő gyermekének? Milyen esetekben, milyen értékhatár fölött kell vámot fizetni? Itt van a NAV tájékoztatója,

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalata szerint egyre több a magáncélú, külföldről történő árurendelés és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. Ebben az évben már 42 ezer esetben történt vám és/vagy adófizetéssel járó vámkezelés postai forgalomban magán és üzleti ügyfelek részére, ami összességében 60 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában végrehajtott vámkezeléseket (a repülőtéren összesen 185 ezer import vámkezelés volt). A megrendelt áruk beszállítása jellemzően valamilyen postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból) érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A vámkezelés elvégzésére megbízás alapján a postai szolgáltató vállalkozik.

A vámkezelés akkor végezhető el, ha

 • a beérkezett áru egyértelműen meghatározható,
 • ismert az áru valós értéke,
 • a címzett beazonosítható. 

Az általános árumegnevezés (például „ajándék”, „ruhanemű”, „élelmiszer”) alapján a vámkezelés nem végezhető el. Ezért fontos a pontos árumegnevezés feltüntetése már a fuvarlevélen is (például „telefon”, „táblagép”, „műanyag vonat”, „pamut póló”, „táblás csokoládé”). 

Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés stb. benyújtását is kérheti a NAV.

Amennyiben a fenti adatok rendelkezésre állnak, úgy a vámkezelési kérelem benyújtásától számítva a NAV pénzügyőrei néhány percen belül elvégzik a vámkezelést. A Magyar Posta elektronikusan kéri a vámkezelést, majd a fizetendő összegek meghatározása után vámbiztosítékot nyújt és az áru kiszállításakor kell megfizetni a közterheket. Amennyiben nem állnak rendelkezésre az adatok, vagy valamilyen engedély, igazolás szükséges a vámkezelés elvégzéséhez, úgy azt a Magyar Posta kéri be az ügyfelektől. Ilyenkor az áru kiszállítása is hosszabb időt vesz igénybe, amennyiben a címzett nem bocsátja rendelkezésre az adatokat.

Áruvizsgálat történhet:

 • röntgen segítségével,
 • szükség esetén a csomag bontásával (ilyenkor a postai alkalmazott mutatja be a vámtisztviselőnek az árut),
 • kábítószer kereső kutya segítségével.  

Vámmentes értékhatárok

Az interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik.

Amennyiben EU-n kívüli magánszemély küld ajándékot magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 

Ezen értékhatárok fölött az alábbi fizetési kötelezettség keletkezik:

Cég–magánszemély reláció

0–22 euró között

vám- és adómentes

22,1–150 euró között

vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt

150,1 euró feletti

kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

 Magánszemély–magánszemély viszonylat

0–45 euró között

vám- és adómentes

45,1–150 euró között

vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

150,1–700 euró között

2,5% vám + 27% ÁFA

700 euró és e felett

kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% ÁFA

 Egyes áruk behozatala korlátozás alá esik:

 • hamis termékek nem hozhatók be;
 • gyógyszer és gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges;
 • nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek csak külön engedéllyel hozhatók be;
 • kábítószerek nem vámkezelhetőek.

 Kivitellel kapcsolatos szabályok  

Az Európai Unió szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról egy másik tagállamba történő küldemény kiküldéséhez (például karácsonyi ajándékcsomag) nem kapcsolódik vámeljárás. Amennyiben az árukat az Európai Unión kívüli országba adják fel, úgy azokat vámkezeltetni kell.

Ha a küldemény értéke az 1000 eurót nem haladja meg, úgy a postai feladáskor kitöltött fuvarlevélen kívül egyébre nincs szükség. A feladóvevény alapján a posta az exportra szánt áruk vámkezeltetéséről gondoskodik. Amennyiben a küldemény értéke az 1000 euró összeget meghaladja, a kivitelhez Egységes Vámáru-nyilatkozat kitöltése kötelező, amelyhez a posta vagy egyéb vámügynökség közreműködését lehet kérni.

Vannak azonban bizonyos áruk (például kulturális javak, alkohol, dohánytermék, kábítószer-tartalmú gyógyszerek stb.), amelyek Európai Unión belüli vagy nem EU tagországba történő szállítása korlátozott, illetve speciális engedélyekhez kötött, valamint az egyes országok tovább szigoríthatják az egyes termékkörökre vonatkozó beviteli szabályokat.

A termék az Európai Unió más tagállamába vagy EU-n kívüli országba történő beküldésével kapcsolatban felvilágosítást az illetékes magyarországi diplomáciai képviseletek, valamint a célország illetékes hatóságai adhatnak.

A hazai műkincsek védelme érdekében a NAV megakadályozza minden olyan küldemény külföldre küldését, amely Magyarországon védettnek tekinthető, illetve 50 évnél régebbi műtárgynak minősül és azt a kulturális örökségvédelmi hatóság engedélye nélkül kísérelnek meg postán továbbítani.

Az illegális dohánykereskedelem megakadályozása érdekében a kockázatosnak minősített csomagok közül mind az import, mind az export célúakat ellenőrzik a NAV pénzügyőrei. Amennyiben bármilyen csomaggal összefüggésben gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésre, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek. 

Felderítési adatok a Postán:

Termékkör

Esetszám

Lefoglalt áru értéke (Ft)

Lefoglalt mennyiség

Kábítószer

67

23.254.000,-

12.595 gramm

Gyógyszer

40

4.907.850,-

9564 db tabletta

Festmény

5

200.000,-

5 db festmény

Egyéb termék

4

10.272.874,-

-

(A NAV 2. számú Repülőtéri Igazgatósága által 2014. január 1-je és október 31. között postaforgalomban lefoglalt áruk)

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close