Kell netát fizetni vagy nem?

  • adozona.hu

Ételízesítő-gyártó cég rub alapanyagot értékesít. Kell-e népegészségügyi termékadót fizetnie? – kérdezte az Adózóna olvasója. Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Cégünk ételízesítő gyártásával foglalkozik, melyet belföldre, illetve külföldre is értékesít. Van egy partnerünk, akinek big-bag zsákban értékesítjük az összekevert rub alapanyagot. Egy másik partner részére pedig külön kerül a só és a szárítmány kiszámlázásra. A belföldi partnerek kicsomagolás után külföldre értékesítik a késztermékeket. Természetesen rendelkezünk a vevők nyilatkozatával, hogy a továbbértékesítés az áfatörvéy 89. és 98. § szerinti feltételeknek megfelelően történik. Úgy gondoljuk, hogy mivel a neta-törvény (2011. évi CIII. törvény) 1. § alapján nem előrecsomagolt termékről beszélünk. ezért cégünknek nem kell megfizetni ezen értékesítések után a népegészségügyi termékadót. Helyesen járunk-e el?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (neta-törvény) értelmében a kérdésben szereplő „ételízesítő” (vámtarifaszám: 2103, 2104) több együttes feltétel teljesülése esetén tartozik a törvény tárgyi hatálya alá.

Egyrészt a hivatkozott törvény 1. § 4. pontja szerint előre csomagolt terméknek kell minősülnie, azaz a terméknek és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációjának meg kell felelnie a következőknek:

a) a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,

b) a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,

c) a b) pont szerinti mennyiség a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg, és

d) a terméket olyan névleges mennyiségű egységekben értékesítik, amelyek

da) megegyeznek a csomagoló által előre meghatározott értékekkel (ideértve bármely olyan hozzáadott mennyiséget, amelyre a jelölésen hivatkozás történik),

db) tömeg- vagy térfogategységekben vannak meghatározva.

A kérdésben foglaltak alapján a fenti feltételek a forgalmazott termékek esetén nem teljesülnek, tehát nem minősülnek előre csomagolt terméknek.

Ha a termék nem minősül előre csomagolt terméknek a jogszabályi fogalommeghatározás alapján, akkor nem teljesül a törvény által előírt összes feltétel, és nem tartozik a termék a törvény tárgyi hatálya alá. Ebben az esetben helyes az a gyakorlat, mely szerint a cég nem fizet népegészségügyi termékadót.

Megjegyezm, hogy a jogszabály a kiszerelés mértékére nem tartalmaz előírást, tehát önmagában a big-bag kiszerelés még nem eredményezi a feltételek nem teljesülését.

A további felételek vizsgálata ebben az esetben már nem szükséges (mivel nem előre csomagolt termék), de szintén megjegyzem, hogy azon termékek sem tartoznak a törvény hatálya alá, ahol 5 tömegszázaléknál kevesebb a sótartalom, tehát ha külön értékesítenék a sót (vámtarifaszám: 2501) és külön az ételízesítőt (vámtarifaszám: 2103, 2104) sótartalom nélkül, akkor az összetevők okán sem tartoznának a törvény hatálya alá ezen termékek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkába járás személygépkocsival

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

PhD hallgatónak nyelvvizsgadíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs