32 találat a(z) NETA cimkére

Népegészségügyi termékadó Kérdés

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Kérdés

Zuhan a pálinka forgalma, áfacsökkentéssel mentené a Magyar Pálinka Lovagrend Cikk

Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására. Az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.

Lengyelország elhalasztotta a cukoradó bevezetését Cikk

A lengyel kormány elhalasztotta az úgynevezett cukoradó bevezetését, amely kísértetiesen hasonlít a magyarországi népegészségügyi termékdíjra – írja a Rzeczpospolita nyomán a napi.hu.

Ötödével nő a népegészségügyi termékadó, a pálinka is adóköteles lett Cikk

Általánosan 20 százalékkal emelkedik január 1-jétől a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

NETA kötelezettség eldöntése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kis alkoholtartalmú Apps™ Apple Cider alkoholos italokat kíván forgalmazni belföldön.Szeretnénk megtudni, hogy a termék NETA köteles-e ebben az évben és a 2019. jan. 01-jétől hatályba lépő törvény szerint. Az alkoholtartalma 5,9% Vámtarifaszám: 2206003100 Specifikáció: Volume 0,33 dm3(l). Alcohol content 5,9% vol. Sugar content 6,3% mas. Ingredients: fermented apple juice made from reconstituted concentrated apple juice, sugar (and/or glucose-fructose syrup), carbon dioxide, cherry extract, concentrate juice of Scorzonera, acidity regulator citric acid. Alcohol content 5,9 (±0,5) %. Mass concentration of sugar - 63,0 (±3,0) g/dm3. Food value per 100cm3 of the beverage: fats – 0 g, proteins – 0 g, carbohydrates – 6,3 g. Energy value/Caloric value per 100сm3 of the beverage – 64,5 kcal/270,0kJ Without GMO. After the expiry of the storage life beverages which don’t have sediments and are without impurities are suitable for storage and sale. Warning: alcohol consumption for children under 18 years old, pregnant women, elderly people, sportsmen, people with allergies, persons with medical or professional contraindications to the use of alcohol is forbidden. Store and transport at the temperature range from 0˚С to 20˚С in ventilated, covered warehouses, without penetration of straight sun rays. Batch number, bottling date and date of shelf life expiration are indicated on the label. Volume 0,33l (dm3)±3,0% DRINK COOLED! Tisztelettel: Lóderer

Üdítőitalok, snack-ek, alkoholok: így nő a népegészségügyi termékadó Cikk

Januártól emelkedik az üdítőitalok, szörpök, sós snack-ek és az alkoholok adója.

Neta – egészségmegőrző program Kérdés

Cégünk szerződéses kapcsolatban áll egy sportegyesülettel, hogy részére egészségmegőrző program keretében sportrendezvényeket szerverezzen. A sportrendezvény mindenki számára elérhető, maximum 500 forint a nevezési díj. A fizetendő neta összegéből maximum 10 százalék vonható le költségként. Az egyesület következő rendezvényét november hónapra tervezi. Az augusztus havi fizetendő neta összegéből utalhatok-e át az egyesületnek az előmunkálatokra, vagy csak a novemberi netából tudok átutalni, hiszen a sportrendezvény csak november hónapban fog megvalósulni? Köszönettel várom válaszát.

Édesség behozatala EU-ból Kérdés

Magyar kft. édességet és egyéb élelmiszert szeretne behozni Romániából. Milyen engedélyekre van szükségük (be kell-e vizsgálni magát a terméket)? Milyen adókkal kell számítani (csomagolási termékdíj, népegészségügyi termékadó (mi alapján lehet tudni a behozott termék VTSZ besorolását, mert NETA arra a besorolásra hivatkozik)? Honnan lehet tudni, hogy mi lesz a termékáfa értékesítéskor? Olyan édességet is fognak értékesíteni, amely "egészséges édesség", szárított gyümölcsök csokiban, csökkentett cukortartalmú termék.

Neta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk észlelte, hogy egy külföldi partnerünknek kiszámlázott netás termékek neta értékét nem vontuk le a fizetendő adónkból! Már 2016-ban sem! Az lenne a kérdésem, hogy a tárgyhavi bevallásunk fizetendő adójából levonhatjuk a különbözetet vagy revíziózzuk a bevallásunkat visszaigényelve az összeget? És a 2016-os évi többlet? Válaszát előre is köszönjük!

Tevékenységi kör bővítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyarországi vállalkozás sütemények gyártásába kezd kizárólag belföldön, magánszemélyeknek és adóalanyoknak is. A népegészségügyi termékadóról (neta) szóló törvény szerint bizonyos termékek adókötelesek lesznek, és a bejelentési kötelezettségünket az évi 50 kilogramm arányosításával határozzuk meg. A mennyiségi határ elérését követő hónapban a netabevallási kötelezettségünket az áfabevallási időszak szerint kell teljesítenünk? A bejelentést milyen módon kell megtennünk? A vevők e-mailben is rendelhetnek, így online kereskedelemnek minősül a tevékenység, mivel a vásárlási folyamat legalább egy szakaszában internetes kapcsolat van a vevő és az eladó között? Előre is köszönöm szépen válaszukat!

Fejfájást okozhatnak a kisadók, nyakunkon a bevallás! Cikk

Szöszmötölös munka elébe néznek a könyvelők az egyes kisadók – mint a rehabilitációs hozzájárulás, népegészségügyi termékadó, kulturális adó – éves bevallásakor. Cikkünkben összefoglaltuk a főbb tudnivalókat a jolly joker 01-es bevallás ide vonatkozó fejezeteiről.

Neta egészségmegőrző program Kérdés

Tisztelt Szakértő! A neta-törvény 8. § (4) pontjához szeretnék bővebb magyarázatot, pontosítást kérni. 1. Az egészségmegőrző programok saját szervezésűek kell, hogy legyenek, vagy lehet kapcsolódni egy rendezvényhez szponzorként, és ennek a költségei (kóstoltatott termék, reklámfeliratok elhelyezésének költsége, médiaköltség, ügynökségi díj) elszámolhatók? 2. Az adó-megállapítási időszakonkénti elszámolhatóság kizárja az éves göngyölítés lehetőséget egy havi bevallást teljesítő cég esetén? 3. A program alatt érthetők-e a médiában egészséggel kapcsolatos tartalmak: i. gyártásának költsége, ii. adásba, nyomtatásba helyezésének költsége, az az a média költsége. iii. ilyen jellegű tartalmak szponzorációja? Köszönettel várjuk megtisztelő válaszukat!

NETA Kérdés

Egy kft. kebabot készít, és azt végfogyasztóknak értékesíti. A hozzá való húst, salátát, öntetett külföldről és Magyarországról szerzi be. Netát kell fizetnie?

Netaköteles termék duplán? Kérdés

Kérdés témaköre: népegészségügyi termékadó (2011. évi CIII. törvény és módosítása 2014. évi LXXIV. törvény). Az egyik termékünk két jogcímen is netakötelessé vált a jogszabályok szerint. Ilyen esetben duplán kell megfizetnünk az adót, vagy csak egy esetben a kétszeres adózás elkerülése miatt? Termék: alkoholos üdítő 4 százalékos alkoholtartalommal (vámtarifaszám: 22089069. fajtakód: 544) 2015. január 1. előtt erre a termékre már fizettünk netát, az alábbi szakasz alapján (2011. évi CIII. törvény): 2.§ g) a 2208 VTSZ szám alá tartozó olyan ital, amely üdítőitalt tartalmaz, feltéve, hogy a termék cukortartalma meghaladja az 5 gramm cukor/100 milliliter mennyiséget (a továbbiakban: alkoholos frissítő). A 2015. január 1-jétől hatályos i) pontja miatt már az alkoholtermék volta miatt is kötelezett: i) a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) szerinti alkoholterméknek minősülő ital, ide nem értve a gyümölcspárlatot, a Jöt. 68. § (1) bekezdése hatálya alá tartozó italokat, továbbá az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét különböző gyógynövény felhasználásával előállított italokat (a továbbiakban: alkoholos ital).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Nyugdíjas osztaléka utáni szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close