hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövedéki kisokos: így bukott le a peches borkereskedő a légópincével

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

1,3 millió forintjába és a lefoglalt árukészletébe került a jövedéki ellenőrzésen megbukott kereskedőnek az, hogy nem fordított kellő figyelmet a „papírmunkára”. Más vállalkozók okulására, cikkünkben részletesen bemutatjuk, miként lehet igazolni a jövedéki adó hatálya alá tartozó áru eredetét.

A NAV pénzügyőrei jövedéki ellenőrzéseket végeztek a főváros egyik kerületében. Egy vizsgálattal érintett cég telephelyén érdekes „építészeti megoldásra” figyeltek fel: egy régi, légvédelmi óvóhely bejáratát rácsra fűzött ponyvával zárták le.

Mivel kevés kíváncsibb ember van, mint egy pénzügyőr – ráadásul itt egy egész csoport volt belőlük – rögvest utánajártak, mit takarhat ez a különös függöny. Először persze csak kérdezősködtek, amire a pórul járt cég ügyvezetője elmondta, hogy Olaszországban vásárolt borokat tárol a légópincében. Igazat is mondott: az óvóhely átvizsgálásakor előkerült 580 üveg prosecco (habzóbor), valamint 6900 üveg kiemelt minőségű palackos szőlőbor.

A probléma csak e nemes nedűk eredetével volt: az ügyvezető a jövedéki termékeknek – merthogy a borok effélék – sem a származásáról, sem annak adózott voltáról nem tudott igazolást bemutatni, csak egy olasz gazdálkodó által kiállított szállítólevéllel rendelkezett.

A papírmunka – és az adófizetés – hiányát a készlete és feltehetőleg a jövő évi osztaléka bánta: a szemfüles fináncok a 22 millió forintot meghaladó összértékű, 7500 üveg adózatlan bort lefoglalták. A kiszabott bírságok összege meghaladja az 1,3 millió forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja részletezzük, hogy a jövedéki termékeket forgalmazóknak  az egyes ügyleteknél milyen bizonylatolási előírásokat kell betartaniuk.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Teljesítésigazolás

Nagy Norbert

adószakértő

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close