hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Népegészségügyi termékadó: az előre becsomagolt pékáruk után is fizetni kell

  • adozona.hu

Egyre gyakrabban előre becsomagolva is árusítják a boltokban, pékségekben kapható, jellemzően csak a vásárló jelenlétében vagy a vásárló által becsomagolt sütőipari termékeket, így azonban – a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerint – már előrecsomagolt termékeknek számítanak, és népegészségügyi termékadó, azaz netakötelesek lehetnek – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyszíni vizsgálataira alapozva.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a leggyakoribb ilyen termék az előrecsomagolt sós pogácsa, aminek a sótartalma 100 grammonként meghaladja a 2 grammot, így előrecsomagolt formában  már netát kell fizetni utána.

Adóköteles

– az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott,
– 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó,
– gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült,
– sütött, extrudált vagy pörkölt, ízesített és
– azonnali fogyasztásra alkalmas termék (nem tartoznak ide sem a fagyasztott, sem pedig a melegítésre szoruló termékek),

ha 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammnyi mennyiséget [a Neta tv. 2. § d) pontja],

Nem adóköteles

– a kenyér és
– a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termék,

ha 100 grammjában a sótartalom nem haladja meg a 2 grammot.

Az adókötelezettség fenti feltételeinek megfelelő, előrecsomagolt termékként forgalomba hozott sütőipari termék tehát netaköteles, első belföldi értékesítése után bevallást kell benyújtani és adót kell fizetni – hangsúlyozza közleményében a NAV.

Előrecsomagolt termék: a termék és az azt tartalmazó egyedi csomagolás kombinációja, ha

– a terméket nem a fogyasztó vagy a végső felhasználó jelenlétében csomagolják,

– a csomagolásban található termék mennyisége előre meghatározott,

– a b) pont szerinti mennyiség a csomagolás felbontása vagy észrevehető módosítása nélkül nem változtatható meg, és

– a terméket olyan névleges mennyiségű egységekben értékesítik, amelyek

  • megegyeznek a csomagoló által előre meghatározott értékekkel (ideértve bármely olyan hozzáadott mennyiséget, amelyre a jelölésen hivatkoznak),
  • tömeg- vagy térfogategységekben vannak meghatározva [Neta tv. 1. §. 4. pontja].

Előrecsomagolt termék az is, amit darabonként csomagolnak, függetlenül attól, hogy azt a fogyasztónak darabonként vagy tömeg alapján értékesítik.

Főszabály szerint az adó alanya az előrecsomagolt (adóköteles) terméket belföldön első alkalommal értékesítő, ami független attól, hogy esetleg a csomagolást megelőzően hányszor értékesítették tovább a terméket. Ilyen esetre lehet példa az élelmiszer boltba beszállító pékség, ahol a csomagolást csak az élelmiszerüzlet végzi el, és a vásárlók részére a terméket már úgy helyezi ki a polcokra. Az adó alanya ilyen esetben a már előrecsomagolt adóköteles terméket értékesítő élelmiszerüzlet.

Ha tehát valaki a fenti termékcsoportba tartozó terméket előre becsomagolt formában (is) értékesíti, vagy értékesíteni kívánja, akkor célszerű előtte a netakötelezettség feltételeit áttekinteni. Ehhez segítséget nyújthat a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető, Népegészségügyi termékadó című, 53. számú információs füzet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close