hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illeték, kedvezmény – fiatalok lakásvásárlása esetén. Példákkal

  • adozona.hu

Hosszú évek tapasztalata, hogy a nyári hónapokban kiemelkedő a lakásvásárlások száma. Az illetéktörvény közismerten széles körű kedvezményi rendszeréből most a fiatalok lakásvásárlása során érvényesíthető illetékelőnyöket emeltük ki.

A vagyonszerzési illetékszabályok alkalmazásakor jellemzően fel kell tenni azokat a kérdéseket, hogy ki, mikor és mit szerzett. Különös jelentősége van ennek a fiatalok lakásvásárlása esetén, hiszen amennyiben a vonatkozó feltételeknek megfelelnek, többféle kedvező illetékszabályt is igénybe vehetnek. A lakásvásárlást segítő illetékrendelkezéseket természetesen családi házak vásárlásakor is lehet alkalmazni. Az illetékelőnyöket példákon keresztül szemléltetjük.

I. Példa

Egy 33 éves fiatalember élete első lakásának megvásárlására készül. A vételárat kisebb részben önerőből, nagyobb részben banki hitelből fedezi. A 33 négyzetméteres használt lakás forgalmi értéke 14,6 millió forint. 

II. 50 százalékos illetékkedvezmény a 35 éven aluliak első lakásvásárlásakor

A 35 éven aluli fiatalok első lakásuk megvásárlásakor 50 százalékos illetékkedvezményt érvényesíthetnek, amennyiben a teljes lakás forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot [illetéktörvény (Itv.) 26. § (6) bekezdés]. Ebben az esetben tehát a vagyonszerzőnek a 4 százalékos illetékmérték helyett 2 százalékos mértékkel kell megállapítani a fizetendő illeték összegét. A példa szerinti esetben: 14 600 000 * 0, 02 = 292 000 Ft illeték terheli a lakásvásárlót.

Első lakástulajdont szerzőnek az a magánszemély minősül, akinek nincs és korábban sem volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga (például haszonélvezeti jog). A kedvezményre való jogosultság megállapításánál azonban figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el. Hangsúlyos azonban, hogy nem minősül első lakástulajdont szerzőnek az, aki az első lakásszerzőket megillető illetékkedvezményeket az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően már igénybe vette. Lényeges szempont az is, hogy a kedvező illetékszabályt a NAV nem alkalmazza automatikusan, hiszen elképzelhető, hogy az illetéktörvény egy másik szabályának érvényesítése kedvezőbb a lakásvásárló számára. Így tehát az első lakásvásárlókat megillető kedvezmény igénybevételéről, valamint a kedvezményre jogosító feltételek fennállásáról a lakásvásárlónak az illetékfizetési meghagyás véglegessé válásáig kell nyilatkoznia [Itv. 26. § (9) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben újabb példákkal illusztráljuk milyen kedvezményekre jogosultak a fiatalok, illetve az új lakás vásárlói!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close