hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elengedné tagi kölcsönét? Ezt kell tudnia az adózásról

  • adozona.hu

Elévülhet-e a magánszemély tag által cége számára nyújtott tagi kölcsön? Ha igen, mennyi idő után, illetve milyen feltételekkel? Az elévüléskor milyen adó- és illetékkötelezettségei lesznek a cégnek és/vagy a magánszemélynek? Olvasónk kérdéseire Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

A társaságnak a kölcsönt nyújtó taggal szembeni kötelezettsége, a kötelezettségként előírt ki nem fizetett osztalék – a számviteli előírások mellett – nem tud elévülni, mivel minden évben egyeztetni kell azt az érintett taggal. Amennyiben a társaság sem pénzben, sem eszközben – a Ptk. szerinti beszámítás szabályai szerint – nem tudja a kölcsönt belátható időn belül visszafizetni a tagnak, akkor megoldás lehet, ha azt a tag elengedi. (Ezt a rendkívüli bevételek között kell ebben az esetben a társaságnak elszámolnia.)

Az elengedett kötelezettség miatt elszámolt rendkívüli bevétel az adózás előtti eredmény része (növeli azt), és – pozitív adózás előtti eredmény esetén – annak összegével a társasági adó alapját csökkenteni nem lehet, ezért az elengedett tagi kölcsön után is – pozitív adóalap esetén – társasági adót kell fizetni.

A magánszemély tulajdonosnak a tagikölcsön-követelésről való lemondása – mint követelés elengedése – ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettséggel jár, amelynek a megfizetésére a megajándékozott társaság köteles. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 102. §-a (1) bekezdésének d) pontja szerint ingyenes vagyonszerzés – azaz a követelésről való lemondás – esetén a követelés vagyoni értékű jognak minősül, amely az ajándékozási illeték tárgya (Itv. 11.§. (1) bekezdése c) pont).

Az ajándékozásiilleték-fizetési kötelezettség csak akkor áll fenn, ha a tagi kölcsönt – mint jelen esetben – magánszemély engedte el. Egyéb esetben – gazdálkodó szervezetek egymás közötti ügyleteiben – az Itv. 17. §-a (1) bekezdésének n) pontja alapján – mentes a követelés elengedése miatti vagyonszerzés az ajándékozási illeték alól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink