Módosulhat a helyi adókról szóló törvény

  • adozona.hu

Május 19-én Győrffy Balázs, dr. Nagy István és Jakab István fideszes képviselő benyújtotta a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról szóló T/4064. számú törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 2015. január 1. napján hatályba lépett módosítása lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak illetékességi területükön bármely adótárgyra vonatkozón olyan települési adó kivetését, amelyet törvény nem tilt, továbbá, amelyre nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya.

A gyakorlatban a települési önkormányzatok elsődlegesen a termőföldet sújtották települési adóval, amely a Htv. 51/P § (3) bekezdése szerinti új települési adó kivetésére vonatkozó moratórium lejártával fokozottá vált. A termőföldet sújtó földadó gyakorlati alkalmazásának felszámolása érdekében a Htv.-ben is kimondásra kerül, hogy a helyi önkormányzat települési adó kivetésére irányuló joga nem terjed ki a föld megadóztatására.

Legyen Ön is tagja az Adózóna interaktív Adóklubjának, ahol szakmabeliekkel találkozhat, és szakértőink személyesen válaszolnak kérdéseire!

A törvényjavaslat benyújtóinak álláspontja szerint nem indokolt a termőföldként nyilvántartott földrészletek adóztatása, ezért a törvényjavaslat azt fogalmazza meg, hogy szűnjön meg a települési adóbevezetés joga a termőföldre, a termőföld-tulajdonra vagy a termőföldön fennálló vagyoni értékű jogra.

A változtatás 2023. szeptember 1-jén lépne hatályba a javaslat szerint.

A törvényjavaslat itt érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs