hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tudni a helyi iparűzési adó számításáról

  • Antretter Erzsébet adószakértő, Niveus Consulting Group

A 2018-as adóév zárásával a helyi iparűzési adó (HIPA) számításával kapcsolatos kérdések újra előtérbe kerülnek. Mivel ismét gyakorivá váltak a HIPA-ellenőrzések, fokozottan javasolt az adóalap számításánál figyelembe vett tételek alapos vizsgálata.

Cikksorozatunk második részében az állandó jellegű iparűzési tevékenységet folytató társaságok helyi iparűzési adóalap és adókötelezettség számításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat részletezzük.

Az adó alapja

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) alapján az iparűzési adó alapja a korrigált nettó árbevétel, azaz a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Sztv.) szerinti értékesítés nettó árbevétele csökkentve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) szerinti jogdíj, a külön jogszabály szerinti felszolgálási díj, illetve az adóhatósággal elszámolt

  • Ø jövedéki adó,
  • Ø regisztrációs adó,
  • Ø energiaadó,
  • Ø és az alkoholos italok utáni népegészségügyi termékadó összegével.

Az iparűzési adó alapjának számításakor a fentiek szerint megállapított korrigált árbevételt a következő tételekkel csökkenthetjük:

  • Ø az eladott áruk beszerzési értéke (sávos levonhatóság),
  • Ø a közvetített szolgáltatások értéke (sávos levonhatóság),
  • Ø az alvállalkozói teljesítések értéke,
  • Ø az anyagköltség,
  • Ø az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költsége.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az ELÁBÉ és a közvetített szolgáltatás, továbbá az alvállalkozói teljesítések levonhatósági szabályait, ezen kívül kitérünk az adó mértékére és a kedvezményekre is! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Üzletrész eladása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close