hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jelentős változás az iparűzési adó bevallásában

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group, szenior menedzser
2

A 2019-es év egyik újdonsága az adózásban hogy a vállalkozások kizárólag elektronikus úton tarthatják a kapcsolatot az önkormányzatokkal. Ez praktikusan azt jelenti, hogy már a 2018-as iparűzésiadó-bevallás is csak elektronikus úton nyújtható be.

Március 15-éig kellett megfizetniük a "normál" adóéves vállalkozásoknak az iparűzésiadó-előleget, hamarosan pedig bevallást kell tenni – kizárólag elektronikusan – a 2018-as adókötelezettségről is.

Cikksorozatunk első részében az állandó jellegű iparűzési tevékenységet folytató vállalkozások bevallási, illetve adófizetési, adóelőleg-fizetési kötelezettségével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Előlegfizetési, illetve bevallási kötelezettség

Az előlegfizetési időszak – hasonlóan a társasági adóhoz – az iparűzési adó tekintetében is elválik az adóévtől, így az adóelőlegeket az adóévi bevallás benyújtásának (naptári éves adózónál május 31.) esedékességét követő második hónap első napjával (naptári éves adózónál július 1.) kezdődő 12 hónapos időszakra szükséges megállapítani.

Ebben az időszakban két alkalommal, az előlegfizetési időszak harmadik és kilencedik hónapjának 15. napjáig kell előleget fizetni, ami naptári éves adózóknál az adott év szeptember 15-ét, valamint a következő év március 15-ét jelenti. A megfizetendő adóelőleg összege az előző adóbevallásban szereplő tényleges adófizetési kötelezettség fele mindkét előlegfizetés alkalmával.

Feltöltési kötelezettség

Azon vállalkozóknak, akiknek társasági adóban adóelőleg-kiegészítési kötelezettségük van – azaz kettős könyvvitelt vezetnek, és az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevételük a 100 millió forintot meghaladta –, helyi iparűzési adó tekintetében is feltöltési kötelezettségük keletkezik. Ez azt jelenti, hogy az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig (naptári éves adózónál december 20-áig) a várható adófizetési kötelezettség legalább 90 százalékáig ki kell egészíteniük a korábban megfizetett előlegeiket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan kell az idei évtől bevallani és megfizetni a helyi iparűzési adót!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Antretter Erzsébet

Tisztelt Uram!

Köszönöm szépen az észrevételt.

A vonatkozó jogszabályszöveg (A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 41. §) valóban így rendelekezik:

(2) Az előlegfizetési időszak - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a bevallás-benyújtás esedékességét követő második naptári hónap első napjával kezdődő 12 hónapos időszak.

(5) A (2) bekezdés szerinti az adóelőleg-részletek összege:

a) ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb, akkor az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg első részletének összege az adóévet megelőző adóév adójának és az adóév harmadik hónapjának 15. napjára már bevallott, bejelentett adóelőleg-részlet pozitív különbözete, az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg második részletének az összege az adóévet megelőző adóév adójának fele,

b) ha az adóévet megelőző adóév 12 hónapnál rövidebb, akkor az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg első részletének az összege az adóévet megelőző adóév adójából az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján 12 hónapos időszakra számított összeg és az adóév harmadik hónapjának 15. napjára már bevallott, bejelentett adóelőleg-részlet pozitív különbözete, az előlegfizetési időszakra fizetendő adóelőleg második részletének összege az adóévet megelőző adóév adójából az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján 12 hónapos időszakra számított összeg fele.

Üdvözlettel:

Erzsébet

Feri___

Tisztelt Szakértő!
A cikkben az alábbiakat írja:

“A megfizetendő adóelőleg összege az előző adóbevallásban szereplő tényleges adófizetési kötelezettség fele mindkét előlegfizetés alkalmával.”

Véleményem szerint ez csak a márciusi előlegre vonatkozik. A szeptemberi előleg mértéke ugyanis a következő:
Az előző évi adó mértéke csökkentve az adott év márciusi adóelőlegével.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi ügyvezető – EGYKE

Kocsis Zoltán Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close