hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: a támogatásként kapott összeg beleszámít-e a hipaalapba, illetve az szja-alapba?

  • adozona.hu

„Magyar Falu Program keretében a kistelepülési üzletek működési támogatása 2023” pályázat keretében az egyik ügyfelem kapott támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től költségek fedezetére (bérköltség, könyvelési költség stb.). A kapott összeg beleszámít-e az iparűzésiadó-alapba, illetve az szja-alapba? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ha nem katás vállalkozóról van szó, és az adóalapját nem a tételes-sávos adóalap módszerrel állapítja meg az iparűzési adó tekintetében, akkor nem számít bele a kapott támogatás az iparűzési adó alapjába. Vagyis a nettó árbevételnek ez a támogatásnak nem része.

Ha azonban a tételes-sávos módszerrel állapítja meg az adóalapját, akkor meg kell vizsgálni azt, hogy vajon a kapott támogatás az egyéni vállalkozói bevételnek minősül-e, mert e tekintetben az összes egyéni vállalkozói bevételét figyelembe kell vennie.

A kapott támogatások elszámolása alapvetően kétféle módon történhet egy egyéni vállalkozás esetében.

Ha a kapott támogatás költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapja meg, és az ezzel kapcsolatos kiadásokat nem számolja el költségként, akkor a kapott támogatás nem minősül egyéni vállalkozói bevételnek.

Ha azonban a kapcsolódó kiadásokat elszámolja költségként, akkor a velük kapcsolatos támogatást is el kell számolnia a bevételek között. Szintén el kell számolnia a bevételei között mindazon támogatásokat amelyek nem minősülnek költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatásoknak. Ebbe a körbe azok a támogatások tartoznak, melyek esetén a támogatást folyósítóval nem kell elszámolni számlákkal, bizonylatokkal.

Ha átalányadózó a vállalkozó, akkor a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatások összege nem minősül vállalkozói bevételnek. Itt is igaz: csak azok a támogatások minősülnek költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatásoknak, amelyek esetén a folyósító szervvel szemben el kell számolni, vagyis ahol a tényleges kiadásokat igazolni kell számlákkal, bizonylatokkal, bérjegyzékekkel stb.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink