hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útmutató szerződés teljesítéséhez kapcsolódó adatkezelésekhez

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Korábban már bemutattuk az Európai Adatvédelmi Testület 2/2019. számú iránymutatás-tervezetét, melyet a testület változtatásokkal fogadott el. Az elfogadott anyagot az alábbiakban e módosításokkal együtt ismertetjük.

A jogalap helyes használata

Szerződéses partnereinket a szerződés mellékleteként, a honlapunkon, az ügyfélszolgálati irodában vagy e-mail útján tájékoztatnunk kell személyes adataik kezeléséről. A tájékoztatás arra terjed ki, hogy melyek a kezelt személyes adatok, mi az adatkezelés jogalapja, célja, időtartama, kiknek továbbítjuk a személyes adatokat, hogyan védjük azokat, illetve melyek az érintetti jogok.

Természetes személy és egyéni vállalkozó szerződéses partnereinek személyes adatait a szerződés időbeli hatálya alatt szerződés teljesítése jogalapon kezeljük. Amennyiben a szerződéses partner jogi személy, annak adatai (név, székhely, adószám, cégjegyzékszám stb.) nem tartoznak a GDPR hatálya alá. A jogi személy képviselője, illetve a kapcsolattartó magánszemély személyes adatainak kezelése (ők ugyanis természetes személyek) viszont szabályozandó.

Tekintettel arra, hogy a szerződés teljesítése mint jogalap kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha a felek szerződő felek, így a kapcsolattartó, szervezeti képviselő személyes adatait jogos érdek jogalapon kezelhetjük. Semmiképpen se alkalmazzuk a hozzájárulást mint jogalapot azon személyes adatok kezeléséhez, melyek a szerződés teljesítéséhez szükségesek!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a különleges és a hasznos adatok kezelésének, továbbá az igényérvényesítés, jogvita, más jogos érdek alapú adatkezelések szabályai!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha tájékozódna még a témában, GDPR-ral kapcsolatos kiadványainkat
itt találja.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close