hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útmutató szerződés teljesítéséhez kapcsolódó adatkezelésekhez

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Korábban már bemutattuk az Európai Adatvédelmi Testület 2/2019. számú iránymutatás-tervezetét, melyet a testület változtatásokkal fogadott el. Az elfogadott anyagot az alábbiakban e módosításokkal együtt ismertetjük.

A jogalap helyes használata

Szerződéses partnereinket a szerződés mellékleteként, a honlapunkon, az ügyfélszolgálati irodában vagy e-mail útján tájékoztatnunk kell személyes adataik kezeléséről. A tájékoztatás arra terjed ki, hogy melyek a kezelt személyes adatok, mi az adatkezelés jogalapja, célja, időtartama, kiknek továbbítjuk a személyes adatokat, hogyan védjük azokat, illetve melyek az érintetti jogok.

Természetes személy és egyéni vállalkozó szerződéses partnereinek személyes adatait a szerződés időbeli hatálya alatt szerződés teljesítése jogalapon kezeljük. Amennyiben a szerződéses partner jogi személy, annak adatai (név, székhely, adószám, cégjegyzékszám stb.) nem tartoznak a GDPR hatálya alá. A jogi személy képviselője, illetve a kapcsolattartó magánszemély személyes adatainak kezelése (ők ugyanis természetes személyek) viszont szabályozandó.

Tekintettel arra, hogy a szerződés teljesítése mint jogalap kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha a felek szerződő felek, így a kapcsolattartó, szervezeti képviselő személyes adatait jogos érdek jogalapon kezelhetjük. Semmiképpen se alkalmazzuk a hozzájárulást mint jogalapot azon személyes adatok kezeléséhez, melyek a szerződés teljesítéséhez szükségesek!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a különleges és a hasznos adatok kezelésének, továbbá az igényérvényesítés, jogvita, más jogos érdek alapú adatkezelések szabályai!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha tájékozódna még a témában, GDPR-ral kapcsolatos kiadványainkat
itt találja.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close