Így nyújtson adatkezelési tájékoztatást ügyfeleinek

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A nem megfelelő adatkezelési tájékoztatás egyre gyakrabban adatvédelmi bírságok forrása. Az alábbiakban azt vesszük számításba, hogy a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR), illetve a hatósági gyakorlat tükrében mely területeken javasolt mindenképpen adatkezelési tájékoztatást nyújtani.

A tájékoztatás módját a rendelet nem határozza meg

Egyik esetben a panaszos a könyvvizsgálóját „jelentette fel” a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) amiatt, hogy annak honlapján nem érhető el adatkezelési tájékoztató. Az üggyel összefüggésben a hatóság helyesen rámutatott arra, hogy a GDPR-ból nem vezethető le olyan követelmény, mely szerint honlapon kellene elhelyezni az adatkezelési tájékoztatót. Az adatkezelő a tájékoztatását bármely módon megteheti, így megadhatja például a szerződés mellékletében, emailben megküldött adatkezelési tájékoztatóban vagy az ügyfélszolgálaton elhelyezett adatkezelési tájékoztatóban is.

Olvassa el a témához kapcsolódva az Adózóna „Az Egyesült Királyságban működő üzleti partnere van? Az adatkezelésben ezekre figyeljen!”, „NAIH: a munkáltató kezelheti a dolgozó védettségével kapcsolatos adatokat” és „Közérdekű adatok: szigorodtak a nyilvánosságra vonatkozó szabályok” írásait is!

Két dologra ugyanakkor ezzel összefüggésben ügyelni szükséges. Az egyik követelmény az, hogy az adatkezelőnek a személyes adatok felvételével egyidejűleg kell az adatkezelési tájékoztatás elérhetőségét lehetővé tenni. Az tehát nem elegendő, hogy az adatkezelési tájékoztató a szerződés aláírásakor elérhető valahol. Az elszámoltathatóság követelménye alapján pedig az lényeges szempont, hogy habár az adatkezelő maga dönt a megfelelés módjáról, annak bizonyítása (a tájékoztatás megtörténte és formája) azonban az ő kötelezettsége.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja melyik a legygyakoribb hiba adatvédelmi tájékoztató készítése során, illetve hogy lehet eleget tenni megfelelően a kötelezettségnek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. tag személyes közreműködés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close