hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hangfelvétel közzététele zárt Facebook-csoportban – jogszerű vagy sem?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Óvodai anyuka által titokban készített, illetve az óvodai szülők számára létrehozott, zárt Facebook-csoportban nyilvánosságra hozott hangfelvétel készítésének, illetve nyilvánosságra hozatalának jogellenességét állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Az ügy részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Az anyuka úgy vélte, hogy a másik szülő gyermeke veszélyt jelent a többi gyermekre

A Hatósághoz érkezett kérelemben a kiskorú Kérelmező nevében eljáró szülő mint képviselő azt kifogásolta, hogy a gyermekével kapcsolatos – az óvodavezető által jelzett – probléma megbeszélése céljából szerveztek egy találkozót, amelyen ő és az óvodavezető mellett részt vett az egyik óvodai csoporttárs édesanyja is. A kérelemben foglaltak szerint az anyuka a megbeszélés első 46 percéről mobiltelefonjával titokban videofelvételt készített, amely inkább hangfelvételnek tekinthető, mivel a felvétel készítésekor az eszköz a zsebében volt, így az csak hangot rögzített.

Ezt követően a hangfelvételt feltöltötte a Facebook közösségi oldalra egy, az óvodai szülők számára létrehozott csoport oldalára, vagyis azt a nyilvánosság számára közvetlenül hozzáférhetővé tette. A kérelemben foglaltak szerint a felvételen a gyermeke személyes és különleges személyes adatainak minősülő információk hangzanak el (gyermek személyes adatai, családjában történt halálesetek, viselkedészavarok, gyógyszerszedés stb.), ennek ellenére az anyuka nem kérte a gyermek törvényes képviselője hozzájárulását a hangfelvétel készítéséhez, továbbá sem az elkészítés tényéről, sem annak felhasználásáról, vagyis nyilvánosságra hozataláról nem tájékoztatta a szülőt.

Olvassa el az Adózóna „Milyen egészségügyi adatainkat találhatjuk meg a NEAK, illetve az EESZT rendszerében?”, „Fontos hatósági döntés a társasházi kamerák alkalmazhatóságáról” és a „Védettségi adatok kezelése: mit tehet meg a munkáltató és mit nem?” című írását!

Az anyuka kijelentette, hogy ártó szándék nélkül járt el, meglátása szerint ugyanakkor a gyermek súlyos idegrendszeri problémái miatt veszélyt jelent a többi gyermekre nézve. Miután azonban az óvodavezető a hangfelvétel közlését kifogásolta, az anyuka azt törölte. Továbbküldte ugyanakkor három másik szülő részére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a NAIH miként vélekedik a beszélgetés rögzítése, illetve továbbítása tényéről, illetve az adatkezelésnek volt-e jogalapja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-kötelezettség – sütőolaj, zsír

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó ingatlanjában házastárs tulajdonszerzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs