hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hangfelvétel közzététele zárt Facebook-csoportban – jogszerű vagy sem?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Óvodai anyuka által titokban készített, illetve az óvodai szülők számára létrehozott, zárt Facebook-csoportban nyilvánosságra hozott hangfelvétel készítésének, illetve nyilvánosságra hozatalának jogellenességét állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Az ügy részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Az anyuka úgy vélte, hogy a másik szülő gyermeke veszélyt jelent a többi gyermekre

A Hatósághoz érkezett kérelemben a kiskorú Kérelmező nevében eljáró szülő mint képviselő azt kifogásolta, hogy a gyermekével kapcsolatos – az óvodavezető által jelzett – probléma megbeszélése céljából szerveztek egy találkozót, amelyen ő és az óvodavezető mellett részt vett az egyik óvodai csoporttárs édesanyja is. A kérelemben foglaltak szerint az anyuka a megbeszélés első 46 percéről mobiltelefonjával titokban videofelvételt készített, amely inkább hangfelvételnek tekinthető, mivel a felvétel készítésekor az eszköz a zsebében volt, így az csak hangot rögzített.

Ezt követően a hangfelvételt feltöltötte a Facebook közösségi oldalra egy, az óvodai szülők számára létrehozott csoport oldalára, vagyis azt a nyilvánosság számára közvetlenül hozzáférhetővé tette. A kérelemben foglaltak szerint a felvételen a gyermeke személyes és különleges személyes adatainak minősülő információk hangzanak el (gyermek személyes adatai, családjában történt halálesetek, viselkedészavarok, gyógyszerszedés stb.), ennek ellenére az anyuka nem kérte a gyermek törvényes képviselője hozzájárulását a hangfelvétel készítéséhez, továbbá sem az elkészítés tényéről, sem annak felhasználásáról, vagyis nyilvánosságra hozataláról nem tájékoztatta a szülőt.

Olvassa el az Adózóna „Milyen egészségügyi adatainkat találhatjuk meg a NEAK, illetve az EESZT rendszerében?”, „Fontos hatósági döntés a társasházi kamerák alkalmazhatóságáról” és a „Védettségi adatok kezelése: mit tehet meg a munkáltató és mit nem?” című írását!

Az anyuka kijelentette, hogy ártó szándék nélkül járt el, meglátása szerint ugyanakkor a gyermek súlyos idegrendszeri problémái miatt veszélyt jelent a többi gyermekre nézve. Miután azonban az óvodavezető a hangfelvétel közlését kifogásolta, az anyuka azt törölte. Továbbküldte ugyanakkor három másik szülő részére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a NAIH miként vélekedik a beszélgetés rögzítése, illetve továbbítása tényéről, illetve az adatkezelésnek volt-e jogalapja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Elhatárolt veszteség

Pölöskei Pálné

adószakértő

Behajthatatlan követelés 100 ezer forint alatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs