hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen egészségügyi adatainkat találhatjuk meg a NEAK, illetve az EESZT rendszerében?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Augusztusban az egészségbiztosítás kapcsán megkezdtünk egy cikksorozatot. Ezen sorozatunk befejező cikkeként az alábbiakban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében magtalálható betegadatainkról, ahhoz való hozzáférésről, és a hozzáférés megtiltásról aduk tájékoztatást.

Társadalombiztosítás keretében igénybe vett egészségügyi ellátásunk adatait egyrészt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, másrészt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerében tárolják. Elsőként nézzük meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél tárolt egészségügyi adatokat!

A cikksorozatunk többi része: „Minden, amit az egészségügyi szolgáltatási járulékról tudni kell”, „Az egészségügyi szolgáltatási járulékról 2.”, „Biztosított és egészségügyi szolgáltatásra jogosult: mutatjuk miben különbözik” és „Milyen egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe a tb keretében?”.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz az egészségügyi ellátásunk kapcsán finanszírozási adatok kerülnek be. Azaz, ha a társadalombiztosítás keretében olyan szolgáltatónál veszünk igénybe egészségügyi szolgáltatást, amely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel kötött finanszírozási szerződést, akkor ez az egészségügyi szolgáltató az egészségbiztosítóhoz elektronikus úton küldi meg teljesítményjelentéseit finanszírozás céljából. A szolgáltató a jelentés adatait előre meghatározott formátumban, ún. rekordképben szolgáltatja az Alapkezelő részére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a NEAK adataihoz ki férhet hozzá, miként rendelkezhet felette a beteg, illetve az EESZT-be honnan érkeznek adatok és ezekről miként tud az érintett rendelkezni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink