hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a hatóság nem kérhet erkölcsi bizonyítványt

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2020. augusztus 5-én kiadott állásfoglalásában felhívta az adatkezelők figyelmét arra, hogy a büntetett előéletre vonatkozó személyes adatok kezelése kivételes körülmények között lehetséges csupán. Nem tartotta ilyennek a szociális bérlakások igénylését. Az állásfoglalás fontosabb elemeit az alábbiakban mutatjuk be.

Szigorú szabályok vonatkoznak a bűnügyi adatok kezelésére

A személyes adatok védelmét szabályozó Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szerint személyes adatnak minősül az azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ.

Azonosítható az a természetes személy, aki közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy a természetes személy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényező alapján azonosítható.

Olvassa el az Adózóna egyéb, adatvédelemmel kapcsolatos írásait is!
A személyes adatoknak két speciális kategóriáját ismeri a GDPR: a különleges adatokat és a bűnügyi adatokat. Mindkét adatkör kizárólag abban az esetben kezelhető, amennyiben a GDPR 9., illetve 10. cikkeiben foglalt feltételek teljesülnek. Bűnügyi személyes adat esetében ez azt jelenti, hogy az adatkezelőnek közhatalmi szervnek kell lennie, illetve az adatkezelést jogszabálynak kell lehetővé tennie. Ezen túlmenően érvényesíteni kell a 9. cikkben a különleges adatokra előírt garanciákat, azaz meg kell tudni nevezni azt a 9. cikkben nevesített feltételt, mely az adatkezelést lehetővé teszi. Ezen túlmenően a GDPR 5. cikkében foglalt általános elveknek is érvényesülniük kell, azaz az adatkezelésnek meghatározott, legitim célhoz kell kapcsolódnia, illetve a célnak és az adatkezelésnek egymással arányosnak is kell lennie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért nem kezelheti az önkormányzat a büntetett előéletre vonatkozó személyes adatokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close