hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eva-emelés, megszűnés: mibe kerül a váltás? - számoltunk

  • adozona.hu

Ahhoz, hogy eldöntsük, mit kell tenniük az evás vállalkozásoknak, először meg kell határoznunk a számviteli törvényhez...

Ahhoz, hogy eldöntsük, mit kell tenniük az evás vállalkozásoknak, először meg kell határoznunk a számviteli törvényhez való viszonyukat.  A kft-k evásként (eva tv. 2.§ (2) bekezdés e) pont) is a számviteli törvény hatálya alá tartoztak, tehát ők folytatják a kettős könyvvezetést, de bevallási időszakonként áfa bevallást is be kell nyújtaniuk. 

A közkereseti társaságok és a betéti társaságok (eva tv. 2.§ (2) bekezdés c) és d) pont) a számviteli törvény 2/A.§ (1) bekezdés alapján átmenetileg – az evás időszak idejére -- kikerültek a számviteli törvény hatálya alól. A 2/A.§ (2) –(5) bekezdése pontosan meghatározza, mit kell tenni a számviteli törvény hatálya alá való visszakerüléskor. Nekik önmagában az eva alóli kikerülés is adminisztrációs többlet terhet okoz, mert például az elkészítendő nyitómérleget könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

Az egyéni vállalkozóknak (ideértve az egyéni céget, az ügyvédi irodát is) mindenképpen könyvelési formát kell változtatniuk. A személyi jövedelemadózás körében csak a számukra adott az átalányadózásra lehetséges áttérés. Áfa tekintetében vagy alanyi adómentességet választanak (5 millió forintos évi bevételi értékhatár alatt), vagy áfa bevallást kell készíteniük. Áfásként már semmiképpen sem úszhatják meg a kiadási számlák nyilvántartását az áfa visszaigénylési jog gyakorlása miatt.

Milyen adókat, járulékokat fizetne az evás az eva megszűnése esetén?

Az eva megszűnését javasoló fideszes képviselői indítvány mellett olyan KDNP-s javaslatot is benyújtottak az adócsomaghoz, amely 2012-re először 30 százalékról 35 százalékra emelné az eva mértékét, és csak 2013-tól szűntetné meg. Számoljuk végig ezt az esetet egy „átlag evás” példáján. 2011-ben várhatóan 600 milliárd eva alap keletkezik, 100 ezer evással, tehát az átlagos evás bevétel 6 millió forint. Az összes evásra ez 180 milliárd forint bevétel.

Tételezzünk fel 30 százalékos áfás költségtartalmat. Hatmillió után a 30 százalék eva 1,8 millió forintnak felel meg. Ha nem evásként adózik a vállalkozó, akkor (30 százalék visszaigényelhető áfa mellett 840 ezer forint áfát fizet.  Éves szinten 12 x 94 ezer forint garantált bérminimummal számolt személyes közreműködői díj (vállalkozói kivét) mellett a társasági adó alapja 1 910 520 forint lesz. Ezután 191 ezer forint társasági adót kell fizetnie cégnek. A személyes közreműködői díj után pedig 230 ezer (229 210) forint személyi jövedelemadót (+ az egyéni járulékokat) kell levonni a társaság tagjától.Az adózott eredmény osztalékként történő felvételekor 275 ezer forint szja-t és 241 ezer forintnyi 14 százalékos ehót kell fizetni.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs