hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az eva megszűnésével az adóbevétel 80 százalékáról mond le a költségvetés?

  • hvg.hu

A jelenlegi adóbevétel 80 százaléka veszhet el abban az esetben, ha jövőre megszűnik az eva - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: ez a lépés a feketegazdaságot fogja erősíteni, illetve az érintett cégek akár fele is megszűnhet.

Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), akkor az adóbevétel 80 százalékáról le kell mondania - véli az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke, aki az InfoRádiónak nyilatkozva hozzátette: az eva nélkül a bevétel a társasági adóból és az áfából tevődik majd össze. Zara László szerint az adóbevétel drasztikus csökkenésének egyik oka az lenne, hogy a vállalkozók jelentős része a szürke-, illetve a feketegazdaságot választja majd.

Ezek jellemzően olyan tevékenységek, amelyeknél nagyon nehezen ellenőrizhető, hogy a vállalkozó kinek végezte a tevékenységét. Ha társaságról van szó, és mindenképpen számlát kell adnia, akkor a társasági adó alatt fog adózni, az egyéni vállalkozó pedig a normál egyéni vállalkozói szabályok alatt, illetve egy részük az átalányadózást fogja választani - magyarázta a szakértő.

Úgy véli, megint jellemző lesz az, ami az eva előtti időkre: hogy a vállalkozók mindenféle költséget elszámolnak, indokolatlanul is, így csökkentve adóalapjukat.

Zara László szerint a költségvetés jelenlegi helyzete nem tenné lehetővé, hogy a kormány lemondjon egy legalább százmilliárdos adóbevételről. Hozzátette: a feketegazdaság élénkülése mellett az is a következmény lehet, hogy a cégek jelentős része beszünteti a tevékenységét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadulószoba működtetése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Társasház bérbeadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlan-bérbeadás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X