hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az eva megszűnésével az adóbevétel 80 százalékáról mond le a költségvetés?

  • hvg.hu

A jelenlegi adóbevétel 80 százaléka veszhet el abban az esetben, ha jövőre megszűnik az eva - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: ez a lépés a feketegazdaságot fogja erősíteni, illetve az érintett cégek akár fele is megszűnhet.

Ha a kormány úgy dönt, hogy megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), akkor az adóbevétel 80 százalékáról le kell mondania - véli az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke, aki az InfoRádiónak nyilatkozva hozzátette: az eva nélkül a bevétel a társasági adóból és az áfából tevődik majd össze. Zara László szerint az adóbevétel drasztikus csökkenésének egyik oka az lenne, hogy a vállalkozók jelentős része a szürke-, illetve a feketegazdaságot választja majd.

Ezek jellemzően olyan tevékenységek, amelyeknél nagyon nehezen ellenőrizhető, hogy a vállalkozó kinek végezte a tevékenységét. Ha társaságról van szó, és mindenképpen számlát kell adnia, akkor a társasági adó alatt fog adózni, az egyéni vállalkozó pedig a normál egyéni vállalkozói szabályok alatt, illetve egy részük az átalányadózást fogja választani - magyarázta a szakértő.

Úgy véli, megint jellemző lesz az, ami az eva előtti időkre: hogy a vállalkozók mindenféle költséget elszámolnak, indokolatlanul is, így csökkentve adóalapjukat.

Zara László szerint a költségvetés jelenlegi helyzete nem tenné lehetővé, hogy a kormány lemondjon egy legalább százmilliárdos adóbevételről. Hozzátette: a feketegazdaság élénkülése mellett az is a következmény lehet, hogy a cégek jelentős része beszünteti a tevékenységét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink