26 találat a(z) versenytilalmi megállapodás cimkére

Mi a megfelelő ellenérték? – A versenytilalmi megállapodásról Cikk

A versenytilalmi megállapodást a törvény egyetlen rövid szakaszban rendezi, a részleteket a munkaügyi bíróságok gyakorlata alakította, alakítja. Cikkünk több kérdésre keresi a választ: mi minősül megfelelő ellenértéknek? Ki tekinthető versenytársnak? Ha a munkavállaló megsérti vállalt kötelezettségét, milyen összegű ellenértéket köteles visszafizetni?

Versenytilalmi megállapodás járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy ha a munkavállalónak versenytilalom jogcímen fizetünk juttatást, az nem minősül munkabérnek, így járulékmentes? Milyen járulékfizetés vonatkozik a versenytilalmi megállapodásra? Válaszát előre is köszönöm!

Üzleti titok kiadása miatti kártérítésről döntött a Kúria Cikk

Megvált vezető beosztású a versenytilalmi megállapodást megszegő munkavállalójától a munkáltató. A kiszabott kártérítés miatt a Kúriáig jutott az ügy.

Versenytilalmi díjazás adózása Kérdés

Kedves Szakértő! Ellentmondásos szakcikkeket találok azzal kapcsolatban, hogy a munkavállalónak munkabér kiegészítéseként, havi részletekben adott versenytilalmi díjnak milyen adó- és járulékvonzata van. Kérem, írja meg, hogy ha az nem a munkaviszony végén, egy összegben kerül kifezetésre, hanem annak ideje alatt, akkor milyen adó- és járulék terheli. Itt található két egymásnak ellentmondó írás: http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/munkabernek-tunhet-de-nem-az https://www.nav.gov.hu/nav/ado/egyebkot/Versenytilalmi_megall20141010.html Köszönettel:.

Megköthetik a könyvelő kezét, ha így szerződik a munkáltatójával Cikk

Kikötheti-e a munkáltató, hogy, ha távozik a cégtől például a könyvelő alkalmazott, akkor nem viheti el magával az ügyfeleket? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Titoktartási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát. Társaságunk köthet-e titoktartási szerződést (nem versenytilalmi megállapodást) a munkavállalóval az alábbiak szerint: munkaszerződésbe foglalnánk a titoktartási megállapodást, aminek időtartama a munkaviszony megszűnését követő egy évig állna fenn. Továbbá a megállapodott alapbér magába foglalná ennek az összegét (ha lehet). Lehet-e ilyen módon titoktartási megállapodást kötni a munkavállalóval? Továbbá kérem szíves tájékoztatását a titoktartási megállapodás és a versenytilalmi megállapodás közötti különbségről. Köszönettel várom szíves válaszát.

Versenytilalmi megállapodástól történő munkáltatói elállás: lehet vagy sem? Cikk

A munkáltató – bizonyos korlátok között – akkor is elállhat a versenytilalmi megállapodástól egyoldalú nyilatkozattal, ha az elállás jogát a felek a megállapodásban nem kötötték ki kifejezetten, áll a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik közelmúltban hozott ítéletében. A verdikt egyben azt is jelenthet, hogy a bíróságok egyre inkább figyelembe veszik, hogy a versenytilalmi megállapodás elsősorban a munkáltató jogos gazdasági érdekei védelme érdekében jön létre, magyarázza a KCG Partners Ügyvédi Társulás.

Adó és tb a munkaviszony megszűnése utáni bérekre, juttatásokra Cikk

2014. szeptember 1-jén a hirdették ki a jövedelem és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezmény Kommentárjának legújabb kiegészítését. A szöveg többek között pontosítja a munkaviszony megszűnését követő kifizetések nemzetközi adójogi kezelését – írja a LeitnerLeitner szakmai blogjában Siklós Márta–Elek Diána szerzőpáros.

Versenytilalmi megállapodás fejében juttatott jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló munkaviszonya megszűnt 2013. 11. 01-jével. Versenytilalmi megállapodás (klauzula) értelmében egy éven keresztül havi 38 000 forint juttatást kap (a megállapodás betartásának ellentételezéseként). Kérdésem, hogy ez milyen juttatásnak minősül, milyen járulékokat kell utána fizetni, és be kell-e jelenteni a T1041 nyomtatványon, mint biztosítotti jogviszonyt, ha igen, akkor milyen jogcímen? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Fazekas Péter

A versenytilalmi megállapodás buktatói Cikk

A versenytilalmi megállapodás megkötése a munkavállaló részére veszélyeket is hordoz, a megkötés előtt tisztázni kell , hogy nincs-e értelmezési probléma a felek között.

Versenytilalmi megállapodás: miből lehet probléma? Szakértői Kommentár

Munkavállaló és munkáltató köthet versenytilalmi megállapodást, ennek feltételeivel azonban célszerű tisztában lenni, mert számos vitás helyzetet lehet így elkerülni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs