hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkavállalók ellenőrzésének korlátai: amit lehet, és amit nem

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaviszonnyal összefüggő ellenőrzések területére is vonatkozik az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR). Ezt egészíti ki a munka törvénykönyve rövid szabályozása, mely nemrégen változott. Az előírások meglehetősen általános jellegű korlátokat tartalmaznak, cikkünkben bemutatjuk, hogyan kell ezeket a gyakorlatban értelmezni.

Tág lehetőséget biztosít az Mt.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 11/A paragrafusa szerint a munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. Ennek keretében a munkáltató technikai eszközt is alkalmazhat, erről a munkavállalót előzetesen és írásban kell tájékoztatni.

Rögzíti az Mt. azt is, hogy a munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert (a továbbiakban: számítástechnikai eszköz) kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja. Ettől a szabálytól azonban a jogalkotó a felek egyező akaratával eltérést enged. Ilyen megállapodás (eltérés) munkaszerződésbe vagy kollektív szerződésbe is foglalható.

Azt is rögzíti a törvény, hogy a munkáltató ellenőrzése során nem minden adatba tekinthet bele. A munkáltató a munkaviszony teljesítéséhez használt számítástechnikai eszközön tárolt, és a munkaviszonnyal összefüggő adatokat megismerheti, más adatokat (például a munkavállaló orvosi vizsgálatának eredménye) ugyanakkor abban az esetben sem, ha azok a munkáltató eszközén találhatók.

Az ellenőrzés megkezdésekor a munkáltató nem minden esetben tudja megkülönböztetni, hogy az adat összefügg-e a munkaviszonnyal. Ezen helyzetre nyújt megoldást az az új szabály, hogy munkaviszonnyal összefüggő adatnak minősül a korlátozás betartásának ellenőrzéséhez szükséges adat.

Az ellenőrzés szabályai alkalmazandók abban az esetben is, ha a felek megállapodása alapján a munkavállaló a munkaviszony teljesítése érdekében saját számítástechnikai eszközt használ. Ebben az esetben ugyanakkor különösen ügyelni kell arra, hogy a munkáltató ne kezelje a munkavállaló magánéletéhez tartozó adatokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mely adatokat ismerhet meg, és kezelhet a munkáltató.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Üzletrész eladása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close