hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzleti titok kiadása miatti kártérítésről döntött a Kúria

  • adozona.hu

Megvált vezető beosztású a versenytilalmi megállapodást megszegő munkavállalójától a munkáltató. A kiszabott kártérítés miatt a Kúriáig jutott az ügy.

A felülvizsgálati eljárásban irányadó tényállás szerint az alperes depóvezetői feladatokat látott el a felperesi munkáltatónál, munkaszerződése szerint vezető állású munkavállalónak minősült. A felek versenytilalmi megállapodást kötöttek egymással, amelyben rögzítették, hogy a munkavállaló a munkaviszonya fennállta alatt megőriz valamennyi olyan tényt, adatot, körülményt, ami üzleti titoknak minősül, és ezen kötelezettség megsértéseként 1 500 000 forint kötbért köteles fizetni. A munkaviszony megszűnésétől számított két éven belül nem létesíthet foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, illetve nem végezhet munkát a munkáltatóval azonos tevékenységi körű gazdasági társaságban, amely megsértése ellenértékeként 2 000 000 forint kötbért kötöttek ki.

A munkáltatónál tevékenykedő több értékesítő az alperes ráhatására a felperes versenytársához került és szoros kapcsolatban álltak az alperessel annak a felperesnél fennállt munkaviszonya alatt is. Az alperes ismerte a felperes depójához tartozó túraútvonalakat, túrainformációkat, amit nem kezelt üzleti titokként. 2009 áprilisa és októbere között a perrel érintett túrák esetén a forgalomcsökkenés mértéke az alperesnél 5 573 886 forint volt, melyből az alperes tevékenysége eredményeként a munkáltatónak 627 883 forint kára keletkezett.

Az alperes munkaviszonya 2009. október 7-én közös megegyezéssel megszűnt. A felperes munkáltató keresetében a versenytilalmi megállapodás alapján kötbér, továbbá kártérítés megfizetésére kérte kötelezni az alperest arra hivatkozva, hogy munkaviszonya fennállta alatt megszegte a versenytilalmi megállapodásban foglaltakat, továbbá kárt okozott munkáltatójának, illetve a munkaviszonya megszűnését követően a felperes versenytársának minősülő kft. érdekében mozgóbolti értékesítési tevékenységet végző eladók részére a felperes üzleti titkának minősülő információkat szolgáltatott.

Az elsőfokú bíróság 313 942 forint kártérítés megfizetésére kötelezte az alperest, az egyéb igényét elutasította, mely határozatot a másodfokú bíróság helybenhagyta.

A Kúria a felülvizsgálati eljárás során megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján helytállóan jutottak az eljárt bíróságok arra a következtetésre, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) 3. § (5) bekezdése és az alperes munkaszerződése alapján a munkaviszony fennállta alatt a titoktartási kötelezettség ellenértéktől mentesen, külön megállapodás nélkül kötötte a munkavállalót. A rendelkezésre álló bizonyítékokból nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy az alperes a felperessel fennállt munkaviszonyának megszűnését követően is részt vett a konkurens cég érdekében végzett mozgóbolti tevékenységben, azonban igazolható volt, hogy a munkaviszony fennállta alatt ilyen jellegű tevékenységet végzett, amely a szakértői vélemény szerint 627 883 forint kárt okozott a felperesnek. A kárigény megállapításánál az igazságügyi szakértő számításai során már figyelembe vette az egyéb forgalomcsökkentő okokat, amelyek az ország más területén is jelentkeztek, és nem csak az alperes által irányított depónál, így a szakértő által kimunkált kár mértékének további csökkentése indokolatlan volt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata: megfelelés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close