hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi a megfelelő ellenérték? – A versenytilalmi megállapodásról

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A versenytilalmi megállapodást a törvény egyetlen rövid szakaszban rendezi, a részleteket a munkaügyi bíróságok gyakorlata alakította, alakítja. Cikkünk több kérdésre keresi a választ: mi minősül megfelelő ellenértéknek? Ki tekinthető versenytársnak? Ha a munkavállaló megsérti vállalt kötelezettségét, milyen összegű ellenértéket köteles visszafizetni?

A munkavállaló munkája ellátása során birtokába juthat a munkáltató működéséhez kapcsolódó olyan ismereteknek, melyeket majd a munkaviszony megszűnését követően kamatoztatni tud, ezzel akár előnyös helyzetbe juttatva egy-egy versenytársat.

Mivel a munkáltató ezzel tisztában van és érdeke a konkurencia csökkentése, gyakran már a munkaviszony létesítésekor, a munkaszerződésbe foglaltan találkozik a dolgozó a versenytilalmi megállapodással.

Ennek lényege: a munkavállaló a munkaviszony megszűnése utáni legfeljebb két évre arra vállal kötelezettséget, hogy nem tanúsít olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit sértené vagy veszélyeztetné (pl. nem helyezkedhet el a munkáltató versenytársainál, nem alapíthat konkurens vállalkozást, ilyen vállalkozásban személyesen nem működhet közre stb.). Ezen vállalásáért cserébe a munkáltatótól megfelelő ellenértéket kell kapnia.

A megállapodás tartalmi elemeiről már több ízben írtunk, így jelen írás csak a bevezetőben feltett kérdésekre keres választ.

Mit jelent a megfelelő ellenérték?

Az Mt. azt írja elő a felek számára iránymutatásul, hogy az ellenérték a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

Arra is tekintettel kell lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót – elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel – újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Azaz annak lesz meghatározó szerepe az ellenérték meghatározása során, hogy a korlátozás mennyire akadályozza a munkavállaló mindennapi megélhetését, mennyire áll arányban egymással az adott magatartástól való tartózkodás és annak ellentételezése.

Ezek a keretek tehát, melyeken belül a felek szabadon mozoghatnak. A gyakorlatban azonban sokszor a munkáltató diktál: vagy elfogadja a kikötött ellenértéket a potenciális munkavállaló, vagy nem jön létre maga a munkaviszony sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen szempontokat alakított ki a bírói gyakorlat a megfelelő ellenérték meghatározására, illetve, hogy hogyan célszerű meghatározni a megállapodásban a versenytársakat!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close