145 találat a(z) vendéglátás cimkére
Az ukrán munkaerő nem veszélyezteti a magyar munkahelyeket Cikk
Becslések szerint jelenleg 50 000 és 70 000 fő közé tehető a hazánkban dolgozó ukrán nemzetiségű munkavállalók száma. Döntő többségük több éve, azaz jóval a háború kitörése előtt helyezkedett el Magyarországon, elsősorban az építőipar, az elektronika, a feldolgozóipar és a vendéglátás területén, a Jobtain HR Szolgáltató összefoglalta az ukrán munkavállalók helyzetével kapcsolatos tudnivalókat.
Több sör folyt le a magyarok torkán tavaly, de érződött a pandémia miatti turizmus-visszaesés Cikk
Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől. A termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya – mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
Ellenőrzések lesznek a piacokon, az élelmiszerboltokban és a vendéglátóhelyeken is decemberben Cikk
December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, olvasható a Nébih honlapján. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.
Jó hír a SZÉP-kártyásoknak: 2022. szeptember végéig átjárhatók az alszámlák Cikk
Meghosszabbította a kormány az átjárást a SZÉP-kártya egyes alszámlái között, így kilenc hónappal tovább, 2022. szeptember 30-áig mintegy egymillió munkavállaló a kártya bármelyik zsebéből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős-szolgáltatásért – közölte ma Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.
Pótlékok Kérdés
Nőtt a fizetésképtelen cégek száma Cikk
Magyarországon 2015 és 2020 között látványosan javultak a vállalati fizetésképtelenségre vonatkozó mutatók, az eljárások száma kevesebb, mint felére, 9545-ről 4293-ra esett öt év alatt, ez a pozitív trend azonban megtörni látszik – közölte az Euler Hermes hitelbiztosító szerdán elemzésében.
Szakképesítés a vendéglátásban: módosíttatná az ITM a kritizált rendeletet Cikk
Kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium – közölte a tárca. Szakmai körökben nagy port kavart, hogy a munkaerőhiánytól küszködő vendéglátásnak odavágott a kormány egy rendelettel, ami szeptembertől szakképesítést követel meg a konyhán dolgozóktól – írta meg a 444.hu.
Zárszámadás a Dél-Balaton vendéglátóipari és kereskedelmi forgalmáról Cikk
A turisták száma 10-20 százalékkal nőtt, a dél-balatoni vendéglátóhelyek és kisüzletek forgalma átlagosan 10-15 százalékkal emelkedett a tavalyi, jónak számító évhez képest – hangzott el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) sajtótájékoztatóján csütörtökön Siófokon.
Pálinkafőzőket és -árusítókat ellenőriz a Nébih Cikk
A következő hetekben kiemelten ellenőrzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a pálinkaalapanyagként felhasznált barack és málna származását. Az akció célja, hogy a pálinka, mint az egyik leghíresebb Hungarikum termék – az előírásoknak megfelelően – valóban, és kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készüljön.
Brutális visszaesés 2020-ban a turizmus-vendéglátásban: itt vannak az adatok Cikk
A koronavírus-járvány és az ezzel összefüggő korlátozó intézkedések 2020 jelentős részében markáns visszaesést okoztak a magyarországi turizmus és vendéglátás szinte minden szegmensében, ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról 2020 című kiadványából.
SZÉP-kártya: nőtt a feltöltések és a költések értéke is Cikk
Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya feltöltések és a költések értéke idén az első fél évben a kártyakibocsátók adatai szerint.
Nyári diákmunka program: holnaptól regisztrálhatnak a 16–25 éves diákok Cikk
A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem–szerzés elősegítésére a 2013–2020-es években indított ,,Nyári diákmunka" program tapasztalatait felhasználva a 2021. évben ismét meghirdetésre került a program, amelynek összköltsége 3 milliárd forint. A támogatás célcsoportjába a 16–25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok tartoznak, olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.
Szakképzési hozzájárulás 2020-ban Kérdés
Fontos áfakérdés a teraszok árnyékában: marad-e az 5 százalékos forgalmi adó? Cikk
A tavaly év végén bevezetett, a vendéglátóüzleteket is érintő korlátozások gazdasági hatásának enyhítése érdekében hozott szabályozás lehetővé tette, hogy a vendéglátó üzletek a házhozszállítással megvalósuló étel- és italértékesítéseik esetében az 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzák (általános esetben az 5 százalékos adókulcs kizárólag a helyben fogyasztásra alkalmazandó). Kérdés: a teraszok megnyitását engedélyező kormányrendelet hatályba lépését követően mely vendéglátóegységeknél maradhat 5 százalékos a kiszállított ételek, italok áfakulcsa?
Mikor célszerű kiutalni a SZÉP-kártya-támogatást? Cikk
A járványveszély idején többször változott jogszabályok miatt nehéz eligazodni a SZÉP-kártya-támogatásra vonatkozó adózási kérdésekben Cikkünkben összefoglaltuk a jelenleg hatályos fontos tudnivalókat.