162 találat a(z) vendéglátás cimkére
Már ők is áfacsökkentésért harcolnak
Cikk
Több javaslatot szeretnének a kormány elé terjeszteni ősszel a sörgyártókat tömörítő szervezetek a sörpiac átalakításáról. A Kraft Sör Egyesület azt szeretné elérni, hogy 2018-tól a csapolt sörök áfája 5 százalékra csökkenjen a vendéglátóhelyeken – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Bérpótlék meghatározása
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy minden nap nyitva tartó, 52 fős vendéglátóipari kft.-ben lehetőség van-e arra, hogy a dolgozóknál az alábbiakra tekintettel állapítsák meg az alapbért? "Kevésbé közismert, de sok esetben hasznos tudni és alkalmazni, hogy felek megállapíthatnak olyan mértékű alapbért, ami tartalmazza a műszak-, éjszakai-, munkaszüneti napi és a vasárnapi pótlékot. Összegének megállapítására nincs konkrét rendelkezés, a kötelező legkisebb munkabéren felül az elmúlt időszak pótlékokkal számított átlagával, vagy az előreláthatóan pótlékra jogosító időszakok figyelembevételével érdemes kiszámítani." Ha a konkrét esetet vesszük, egy adott évben 13 ünnepnap van. Egy ünnepnapon kb. 20-22 fő dolgozik a vendéglátóipari egységben. Kiszámoljuk az egy ünnepnapra jutó 100 százalékos bérpótlék összegét, és ezt felszorozzuk 22 fővel, majd az így kapott összeget osztjuk el az 52 fő dolgozó között, vagyis ezzel az összeggel növeljük meg a jelenlegi alapbért mindenkinél. Megállapítható ezen módszerrel a bérpótlékkal növelt alapbér? És ebben az esetben elkerülhető, hogy havonta egyénenként kelljen bérszámfejteni a bérpótlékot? Köszönettel: Lívia
Jelentős béremelést ígérnek a vendéglátásban és a szállodaiparban
Cikk
Januártól az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal magasabb garantált alapjövedelemhez, akár több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók – írja hétfői számában a Magyar Idők.
Vendéglátó kiskereskedelmi tevékenység jövedéki szabályozása
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Vendéglátó egységnek, ahol jövedéki termékeket értékesítenek végső fogyasztók részére, milyen jövedéki szabályozásnak kell megfelelni, milyen engedélyekkel kell rendelkezni? Milyen bevallási kötelezettségei keletkeznek? Köszönöm szépen a segítséget előre is.
Ételmérgezések: sok a tudatlan konyhai újonc a vendéglátásban
Cikk
Jelentős mértékben megszaporodtak az ételmérgezés gyanújáról szóló bejelentések, és az ellenőröknek egyre többször kell soron kívüli oktatást elrendelniük a tudatlan konyhai újoncok miatt a vendéglátásban – írja pénteki számában a Világgazdaság.
Munkaerőhiány a Balatonnál
Cikk
A Balatonnál az idei turisztikai szezonban nagy hiány van a gyakorlattal rendelkező szakemberekből, elsősorban szakácsból, pincérből, eladóból, a helyzetet ugyan enyhíti a diákok nyári munkába állása, de szükség volna állami szerepvállalásra is – mondta Kertész Rezső ügyvezető társelnök a KISOSZ (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) dél-balatoni turisztikai szezonindító fórumán Balatonszárszón.
Vendéglátás: képesítési követelmények és minimálbér
Cikk
Közeleg a nyár, a vendéglátás főszezonja, ideje ezért áttekinteni, milyen szakképesítéssel rendelkező személyeket alkalmazhatunk ezen a területen, melyek a vonatkozó jogszabályok. Az a kérdés sem elhanyagolható, hogy a kötelező minimális díjazás mely szintje alkalmazandó ilyenkor.
Vendéglátás áfa
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy társaságnak több vendéglátó üzlete van Ezek közül van, amelyikben van látványkonyha és itt készítenek ételeket. Az itt készült melegszendvicset szállítólevéllel átviszi a társaság másik üzletébe (ahol nincs konyha), és ott a sütik meg az előre elkészített és csomagolt szendvicset, akkor helyben fogyasztás esetén az áfa kulcsa mennyi lesz?
18 százalékos áfa a vendéglátásban
Kérdés
Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk egy bevásárlóközpontban üzemeltet vendéglátó üzletet, ahol többek között meleg-, és hideg étel kerül kiadásra. Az ételeket a vállalkozás egy másik telephelyen lévő melegkonyhán készíti el, és az előírásoknak megfelelően hűtve szállítja a szóban forgó bevásárlóközpontban található üzletébe. Ott az ételt megmelegítik és melegen adják ki helyben fogyasztásra. Az üzlet engedélyében a következő áll: "bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenységre irányuló engedély", a forgalmazni kívánt ételek: "meleg és hideg étel". Ilyen engedély és feltételek mellett szabad-e a bevásárlóközpontban eladott, helyben fogyasztásra kért ételt 18 százalékos áfakulccsal kezelni?
Vámhatósági bejelentkezés
Kérdés
Új vendéglátó egységünkben dobozos és palackozott sört, illetve üveges bort árusítanánk. Az önkormányzat felé a bejelentést megtettük. Kell-e külön bejelentkezni a vámhatóságnál? Változik-e a bejelentkezés, ha a bort kimérve is szeretnénk árusítani?
Nehezen emészthető falat: a vendéglátás áfája – hozzászólás
Kérdés
Tisztelt Cím! A 2017. 01. 14-én megjelent cikkel kapcsolatban – a szakértő válaszát elolvasva – nem értek egyet azzal, hogy vizsgálandó az a körülmény: az egység rendelkezik-e melegkonyhával. Az SZJ 55.30.10-es besorolásnak nem feltétele a melegkonyha. A törvény szövegét figyelembe véve három feltételnek kell érvényesülnie: – az áfa-tv szerint szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, – ennek a szolgáltatásnak az SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia, – a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia. Én is olvastam a NAV tájékoztatóját is –, ahol az SZJ-számokat boncolgatják –, de a melegkonyha feltételként nincs leírva. Milyen áfát kell felszámítani pl. a benzinkúton, ahol a tevékenységi kör 5610-es, és vannak asztalkák, székek, és pl. melegszendvicset kér a vendég vagy sült csirkét? A grillsütő az még nem melegkonyha? Vagy pl. van egy társaság, aki éttermet üzemeltet, és ugyanazon a folyosón büfét is, ahol szendvicseket, péksütit stb.-t árul és székek, asztalok is vannak? A három feltétel teljesül mindkét esetben! Köszönettel.
18% áfa étkezőhelyi vendéglátásban
Kérdés
Tisztelt Szakértő! Elolvastam a témában adott eddigi válaszaikat, a "Fogas kérdések ..." című NAV-választ, illetve az NGM-NAV közös tájékoztatót. Jól értelmezem ezekből, hogy amennyiben nem tudjuk elérni azt, hogy a dolgozóink ne étkezzenek az 55.30.11 alá tartozó éttermünkben munkaidejük alatt, akkor egyáltalán nem alkalmazhatjuk a 18%-os áfakulcsot? Az étterem a haltermeléssel foglalkozó telephelyünkön működik, ahol szálláshely-szolgáltatást is nyújtunk, általában az árbevételünk 20-25%-a turizmusból származik. Ez egészíti ki az abból mintegy 55-60%-ban részesedő édesvízi halgazdálkodást, területileg nem különül el tőle, a majorság központjában van és életszerű, hogy a dolgozók egy része ott ebédel. A vállalkozásnak nem kifejezett célja a munkahelyi étkeztetés, földrajzilag máshol található telephelyeken egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy a dolgozói hol étkeznek. Itt viszont kézenfekvő. A terület egyébként külterület, ahol más étkezési lehetőség nincs. Mi elkülöníthetjük esetleg, vagy ilyen esetben teljesen kizárt a 18%-os áfa a többi vendég fogyasztására is? Másik kérdésem a horgászcentrumunkban található büfére vonatkozik, amely 55.30.14-be tartozó, hidegkonyhás büfé, az üzletköre 2140 Egyéb vendéglátóhely. A szolgáltatásnyújtás feltétel teljesül: székek, asztalok, fogyasztáshoz szükséges eszközök, takarítás, mosdóhasználat van. Ez esetben ez az Egyéb étkezőhelyi vendéglátás kielégíti a kedvezményes áfakulcs alkalmazásának feltételeit? Köszönöm! Jászné
Nyugta és számla együtt?
Kérdés
Vendéglátási tevékenységet folytató egyéni vállalkozó könyvelését 2016. jan.1-jétől vettem át. Az ezt megelőző időszakban az tapasztaltam, hogy a készpénzes számlát igénylő vendégek esetében a fizetendő összeget először beütötték a pénztárgépbe, ezt követően kiállították a számlát, a nyugtát pedig a számlához tűzték. Saját vásárlásaim során is ezt a gyakorlatot tapasztalom több üzletben. Kérdésem, hogy ez így helyes-e? Véleményem szerint vagy csak számlát vagy csak nyugtát állítunk ki egyidőben. Tisztelettel várom válaszukat!
Kedvezményes 18%-os áfakulcs alkalmazása a vendéglátásban
Kérdés
Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni. Az áfatörvény szerint 2017. január 1-jétől a vendéglátásban alkalmazható 18%-os áfakulcs egyik feltétele, hogy az adóalany által végzett ügylet az SZJ 55.30.1 éttermi szolgáltatás kategóriába tartozzon. Ügyfelem 56.10 (Éttermi, mozgó vendéglátás) és 56.21 (rendezvényi étkeztetés) alá tartozó tevékenységeket végez. Saját készítésű ételeket és többek között saját készítésű nem alkoholtartalmú italokat szolgál fel az éttermében, helybeni fogyasztással. Kérdésem, hogy a bejelentett fenti TEÁOR kodú tevékenységei kimerítik-e a feltételként előírt 55.30,1 SZJ-t vagy szükséges-e egyéb TEÁOR kodú tevékenység bejelentése a 18%-os áfakulcs alkalmazásához? Köszönöm a segítségét!
Cukrászdai vendéglátás áfakulcsa
Kérdés
Tisztelt Cím! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy legyenek szívesek megerősíteni az alábbi kérdés megválaszolásában. Adott egy cukrászdai üzem, amelynek van vendéglátó része is külön helyiségben asztalokkal, székekkel, felszolgálókkal. A 2017.01.01.-től hatályos áfaváltozások értelmében a vendéglátórészben értékesített - saját előállítású - cukrászdai késztermékek/sütemények helyben történő felszolgálása 18 százalékos adókulccsal adózik-e? Segítő válaszukat köszönöm.