153 találat a(z) vendéglátás cimkére
Számlaadás vendéglátásban Kérdés
Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos-a az alábbi eljárás? 1./ Kisvendéglőben a helyben fogyasztásnál a vendég készpénzben fizet és készpénzfizetési számlát kér. Az étterem azt a módszert választja, hogy a pénztárgépben rögzíti az ellenértéket, a pénztárgépi nyugtát átadja a vendégnek. Emellett gépi számlázó programot is alkalmaznak. A készpénzes számlát viszont az alkalmazott nem tudja azonnal kiállítani, hanem csak a következő napon állítja ki az üzletvezető a készpénzfizetési számlát, majd postázza a vendég részére. Az alkalmazott részesült ezzel kapcsolatos oktatásban, de ennek ellenére nem tudja szabályosan kezelni a számlázó programot. Nem maradt nyugta példány a vállalkozásnál, ez okozhat-e problémát? 2./ Szabályosnak tekinthető-e a készpénzfizetés esetén az utólagos (következő napon) kibocsátott számla? 3./ A gépi készpénzes számlák nem kerülnek kinyomtatásra (pénztárgépi napi zárás tartalmazza az összeget). Kötelező-e ezeket a gépi számlákat a könyvelés, illetve esetlegesen az ellenőrzés miatt kinyomtatni ? (Pénztárgép és gépi számlázás külön-külön programon működik, nincs egybekötve.) 4./ A számlamásolathoz (amennyiben szükséges kinyomtatni), hozzá kell-e csatolni a gépi nyugtát abban az esetben, ha azt a módozatot választották, hogy a pénztárgépbe is rögzítésre kerül a készpénzes számlás árbevétel a hagyományos, megbízható, ellenőrizhető könyvelés és bevallás érdekében? A szíves válaszadását előre is köszönöm.
Bérbeadás + kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés
Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, ami 0 százalékos és 27 százalékos áfás. Rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, amelyet időnként bérbe ad konferenciák, tanfolyamok céljára. Ezen ingatlan bérbeadására szintén az áfamentességet választotta. Szerződés szerint bérbe adja egyik termét egy konferencia céljára, meghatározott díjért. Ezen felül biztosít a konferencián részt vevők részére étkezési szolgáltatást, mely üdítőt, pogácsát és egy ebédet foglal magában a szomszédos vendéglátó egységben, mellyel külön szerződése van erre az eseményre. Ez az étkezési szolgáltatás a bérleti díjon felül /fő összegben került meghatározásra. Kérdésem a következő: A bérleti díjat 0 százalékos áfakulccsal számlázza ki, de a vendéglátás számlázása ebben az esetben milyen áfakulccsal történjen? 27 százalékos, mert az alvállalkozója is ezen áfakulccsal számlázza, vagy 0 százalékos lesz, mert felveszi a bérbeadás áfakulcsát? Előre is köszönöm válaszát.
SZÉP-kártya Kérdés
Tisztelt Adózóna! Cégünk 15 ezer forint értékben szeretne SZÉP-kártya "vendéglátásˇ zsebbe fizetni havonta. Az éves keretösszeg 150 ezer forint /év. A cég által adott összeg ezzel szemben 180 ezer forint /év. Ha többet ad a cég, mint a törvényben megengedett, kedvezményes adózású összeg, akkor mi történik? A kedvezményes adózású összegnél, csak a munkáltató fizeti meg az adókat, járulékokat? adott összeg x 1,18 = erre jön még a 19,5% szocho, illetve 15% szja? Köszönettel.
Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazási feltételei a vendéglátásban Cikk
Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának feltételeiról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.
Cafeteria 2019: így használhatja ki jól a SZÉP-kártyás lehetőségeket Cikk
Egy társaság 2019-ben SZÉP-kártya formájában adna dolgozóinak cafeteriát. A nettó juttatás összege 324 ezer forint. Ezen juttatás egészét SZÉP-kártya vendéglátás zsebbe szeretné adni. Milyen adókötelezettséggel jár ez? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.
Vendéglátás kitelepülése fesztiválokra Kérdés
Tisztelt Szakértő! Vendéglátóhelyünk állandó üzemeltetése mellett kitelepülne fesztiválokra, rendezvényekre. Ezek a rendezvények általában 7 napnál nem hosszabb időtartamúak. Pénztárgépeink állandó státusszal rendelkeznek. A NAV felé van-e jelentési kötelezettségünk? Mi minősül változó telephelynek, mozgóboltnak illetve mozgó vendéglátásnak? Köszönettel: Tóth Ildikó
Őstermelői tevékenységek választása Kérdés
Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő bortermeléssel foglalkozik. Ezáltal a borászat területén borkóstolókat is szervez, ahol esetleg a jövőben étel- és italszolgáltatással is bővítené a tevékenységi körét. Kérdésem, hogy a borkóstoló belefér-e az őstermelői tevékenységi körökbe? A tevékenységek között csak vendéglátást vagy rendezvényszervezést találtam, ami hasonló. De szerintem ez nem olyan tevékenység, ami beleférne. Kérném megírni, hogy ilyen esetben, mi a megoldás. Más cégben kell-e esetleg ezt folytatni? Várom válaszukat.
Vendéglátás és az áfa Kérdés
Pizzériát szeretnénk nyitni. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység TEAOR kódja: 5610: étterem-mozgó vendéglátás. A tevékenységi kódot jót választottunk? Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.
Vendéglátás áfája Kérdés
Egy kft. pizzériát nyit. Helyben készíti a pizzát, gyrost, különféle tésztákat, lasagnet, kávét és szörpöket. Jól értelmeztük a törvényt, hogy ezek helyben fogyasztása esetén az 5%os áfakulcsot alkalmazhatjuk, ha pénztárgép által kiadott bizonylaton az 5%os kulcs alatt szerepelnek? A főtevékenység 5610: étterem-mozgó vendéglátás. Az elvitelre kért termékeket a 27%-os adókulcs alá rögzítik. Jól értelmeztük a törvényt? Mire kell még figyelni? Válaszukat előre is köszönjük.
Törökország: megszüntetnék az all inclusive szállodai szolgáltatást? Cikk
A török kereskedők és kézművesek azt javasolják, hogy szüntessék meg az ország szállodáiban az all inclusive szolgáltatást, mivel az szerintük "rombolja az ország autentikus vendéglátását".
Brexit: nyílt levél a gazdáktól, kell a briteknek az uniós munkaerő! Cikk
Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt ma száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat.
Ilyen a jó higiéniai gyakorlat a vendéglátásban Cikk
Elérhető és ingyenesen letölthető a frissen aktualizált „vendéglátás GHP” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nébih honlapján. A vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatát összefoglaló útmutatóban újdonságként szerepel többek között az allergénekre vonatkozó tájékoztatás leírása – írja honlapján a Nébih.
Vendéglátás – áfa Kérdés
Tisztelt Szakértő! Pizzéria/ételbár adózásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni. 1. kérdés: Egy SZJ553301 alá tartozó melegkonyhás egységbe (van ülőhely, mosdó, WC), mint étkezőhelyi vendéglátásban a pénztárgépben helyben fogyasztás esetén az ételek, illetve a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmát lehetséges-e kedvezményes áfakulcsba rögzíteni? Melyek a kedvezményes áfakulcs alkalmazhatóságának a feltételei? 2. kérdés: A helyben történő egyéb fogyasztás (mint szolgáltatás): szeszes ital, palackos és dobozos üdítőital stb., milyen áfakulcs alá tartoznak? 3. kérdés: Elvitel esetén (mint "kiskereskedelmi eladásnál") a szeszes italt, üdítőt, kávét stb. milyen áfakulcsba kell sorolni? 4. kérdés: Szintén elvitel esetében: milyen áfakulcsba kell rögzíteni (18 vagy 27 százalékos áfába) a pizza-, a hamburger-, a hot-dog-, a melegszendvics- értékesítéseket? Melyek az esetlegesen 18 százalékos áfakulcs érvényesítésére vonatkozó törvények és rendelkezések, amennyiben lehetséges 18 százalékos áfakulcsot alkalmazni?
SZÉP-kártyások, figyelem: elveszhet a támogatás!* Cikk
Május végén lejár a felhasználási határidejük a 2016-ban SZÉP-kártyára utalt összegeknek, s a plasztiklap érvényességét is érdemes ellenőrizniük a kártyatulajdonosoknak.