241 találat a(z) vám cimkére

Vám-, illetve áfafizetési kötelezettség szabályai 3. országbeli beszerzés számla szerint, szállítás EU-s tagállamból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségüket, miszerint, ha egy harmadik országból (Norvégia) történt árubeszerzés számla szerint, viszont a szállítás a cég EU-tagállamában lévő (adószám itt nincs) gyárából érkezett, mi a szabály a számla lekönyvelése, illetve áfa-, illetve vámfizetés tekintetében? Kinek, hogy kell fizetnie, mi a pontos menete? A számla adómentes Norvégiából. Szállítási dokumentum, szállító cég által kiállítva, EU-s tagállamból, eladó gyárából érkezve. A számla szerinti szállítást kiszámlázta a norvég partner. Előre is köszönöm minden részletre, eshetőségre kiterjedő segítségüket, válaszukat.

Nőttek a vám- és az áfabevételek Cikk

Az első két hónapban csaknem 5 milliárd forinttal nőtt Magyarország uniós vámbevétele és 4,3 milliárd forinttal több általános forgalmi adó (áfa) folyt be az államkasszába.

Itt vannak a formanyomtatványok vámügyek garancia- és kezességi vállalásához Cikk

A NAV megjelentette a honlapján a vámjogszabályok alapján biztosítékként elfogadható kötelezettségvállalási okmányok formanyomtatványait.

Vámolás nélküli elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás szabályos külföldi, harmadik országbeli számla alapján szeretne elszámolni egy 500 USD összértékű okostelefont. Az árut nem vámolták, és nem is regisztrálták, azt egy magánszemély szállította haza. Szabályos ezt vámolás nélkül elszámolni a könyvelésben?

Vámköteles-e az unión belül beszerzett nagyértékű tárgyi eszköz? Kérdés

Unión belülről beszerzett nagy értékű tárgyi eszköz beszerzése után kell-e áfabevallást benyújtani (A60) és esetlegesen vámot fizetni? A tárgyi eszköz értéke 4400 euró volt. Vállalkozás amúgy alanyi adómentes. Nem áfabevallásra kötelezett. A vállalkozás festék-kiskereskedelem, tárgyi eszköz egy festékkeverő gép Németországból. Köszönöm segítségét!

Vámügyeit inkább ma intézze, mint holnap! Cikk

A nemzetközi vámnap miatt január 26-án csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri, illetve bűnügyi szakága ügyeleti szolgálatot lát el, de ez az adóügyekkel foglalkozó szakterület munkarendjét nem érinti – közölte a NAV az MTI-vel szerdán.

EU-ban megfizetett import áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Svájcból tehergépjárművet vásárolt. A német határon megtörtént a gépjármű szabadforgalomba helyezése és vámhatározat alapján megfizettük a német vámáfát. Kérdésem, hogy ezt az összeget az ELEKAFA nyomtatványon vissza tudom-e Magyarországon igényleni? Milyen speciális szabályokra kell figyelnem? Tudomásom szerint német áfa-regisztrációs szám nem került megállapításra a vámkezelés során. Szükséges lett volna-e? Mi a helyes eljárás a jövőben, ha 3. országból importálunk és a szabadforgalombahelyezés nem a magyar határon történik és a cég nem szeretné "elbukni" azt a vám összeget, ami egyébként Magyarorságon visszaigényelhető lenne? Köszönöm előre is válaszukat!

Eszköz beszerzése svájci cég németországi beszállítójától Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfelem cége végezne egy munkát egy magyarországi cégnek. (Biogáz üzem gépészeti átalakítása.) Nincs építési engedély, így ez nem fordított áfás. Az ügyfelünk egy svájci cégtől venne igénybe egyrészről szolgáltatást (tervezés, telepítés, programozás stb.), másrészről rendelne gépészeti és egyéb eszközöket, amit Magyarországon építene be. A kérdés: kell-e a svájci cég felé áfát fizetnie, ha a svájci cégtől vásárolt eszközöket, a svájci cég Németországból veszi, nem is kerül Svájcba, hanem egyenesen Németországból Magyarországra szállítják? Ha ez igazolható, akkor ez minősülhet-e közösségi beszerzésnek áfa szempontjából? A másik kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy Svájc és Magyarország között akár import akár export szemponjából van-e vám? Előre is köszönöm a segítséget!

Ezt üzente Trump a német autógyártóknak Cikk

35 százalékos importvámra figyelmeztette a német autógyártókat a rövidesen hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök a brit The Times-nak és a német Bildnek adott interjúiban.

Svájci cég Kérdés

Egyik cégem egy svájci székhelyű vállalkozással került kapcsolatba. Mennyi vámot kell fizetni, ha Magyarországról szeretnének Svájcba optikai mérőműszereket és azok alkatrészeit exportálni? (Fém és üveg alapanyagból készülnek.) Kell-e áfát fizetni a svájci cégnek fizetett licencdíj után? Ha a fejlesztési munkát Magyarországon végzik, de a svájci cég megrendelésére, akkor ez a fejlesztés leszámlázva exportnak minősül-e? Mivel kell igazolni, hogy ez export? Köszönettel: Kosztka Katalin

Vámszabályok a Ciprusi Köztársaságba való kivitelnél – Felhívást adott ki a NAV Cikk

Szükségessé vált tisztázni, hogy milyen vámalakiságokra van szükség akkor, amikor árukat visznek ki a Ciprusi Köztársaság azon területeire, melyek nem állnak a Ciprusi Köztársaság kormányának tényleges ellenőrzése alatt – közölte felhívásában a NAV.

Közvetlen vámjogi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő!Társaságunk Kínából szerzett be árut. Az import lebonyolításához közvetlen vámjogi képviselőt bízott meg. A vámhatározat megérkezett, rajta társaságunk adószámával. A vámterheket (közterheket) a feladó fizette. Érdeklődnék, hogy ebben az esetben, jogosultak vagyunk-e az importáfa levonására? Köszönöm válaszát előre is.

Kínába szállítás, a megrendelő EU-tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-s partnerünk (közösségi adószámmal rendelkezik) különféle terméket rendelne tőlünk. A megrendelt terméket az EU-s partnernek számláznánk és szállítanánk (EU-ba). Vevőnk ezt továbbértékesíti Kínába. Időnként előfordulna, hogy EU partnerünk kérésére a készterméket mi küldenék Kínába gyorspostával. Ilyenkor a fuvar megrendelését és a vámkezelést mi intéznénk az EU partnerünk megbízása, és az általa megadott vámérték alapján. Ilyenkor a fuvarköltséget - például késve teljesítés miatt - mi fizetnénk, ha a vevő küldte késve a megrendelést - akkor az EU vevő fizetné/továbbszámláznánk felé. A első esetben közösségen belüli termékértékesítésről beszélünk. A második esetben, milyen számlát kell kiállítanunk? A közösségi vevő részére, címére, de megjelölve, hogy az árut 3. országba szállították? Ilyen esetben ez adómentes export értékesítés? Ha a fuvardíjat továbbszámlázzuk, az áfatörvény hatályán kívüli szolgáltatás? Az áfabevallás mely sorában kell ezeket feltüntetni? Köszönöm válaszát

Láncügylet, melyben az egyik tagország EU-n kívüli Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerződést kötött egy horvát (közösségen belüli) céggel, termékvásárlás tekintetében. Viszont az áru Szerbiából (közösségen kívülről) érkezik közvetlenül Magyarországra. A fuvarozást a mi cégünk (magyar) rendelte és szervezi meg. Cégünk levámoltatja az árut, importként kezeli, viszont a horvát EU-n belüli cégtől kapunk egy közösségi adószámos számlát. A horvát cég azt mondja, ezt más cégekkel is így csinálják, azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy az áru kinek a tulajdonát képezi. Kérdésem az lenne, hogy ezt az áfabevallásban és számvitelileg hogyan kezelhetem? Van egy áru, melyet levámoltat cégünk, kifizetjük az áfát, kapunk vámhatározatot és van egy közösségen belüli számlám! Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Metszőssy Klára

Brexit után: a britek kiválnak, a cégek adóznak? Cikk

Számos gazdasági előrejelzés látott napvilágot a 2016. június 23-ai brit uniós tagságról szóló referendum óta, azonban ezek mellett mindenképpen figyelmet érdemelnek a felmerülő adózási kérdések is. A PwC Magyarország Brexit szakértői csapata a kilépésből eredően már több potenciális adózási nehézséget, változást azonosított, például a járulékfizetéssel, az AEO-engedélyekkel (engedélyezett gazdálkodó) és az importáfa-fizetéssel kapcsolatban. A Brexitet körülvevő bizonytalanságból fakadó kérdések közül az egyik legfontosabb, mindenkit foglalkoztató alapkérdés, hogy az adóváltozások többletköltséget eredményeznek-e a cégeknek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs