hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brexit: vészhelyzeti forgatókönyv megállapodás hiányában?

  • MTI

Az Európai Bizottság célzott vészhelyzeti intézkedéscsomagot terjesztett elő arra az esetre, ha nem születik kereskedelmi megállapodás az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal, a javaslatok célja egyebek mellett a megállapodás nélküli időszak alatti légi és közúti közlekedés biztosítása, valamint a halászat fenntartása egymás vizein – közölte az uniós végrehajtó testület csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy kölcsönösen előnyös megállapodást kössön az Egyesült Királysággal, azonban jelentős a bizonytalanság az egyezség létrejöttét illetően – emelték ki.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki elmondta: noha a tárgyalások még folynak, az átmeneti időszak vége nagyon közel van. Nincs garancia arra, hogy ha sikerül is közös nevezőre jutni, a megállapodás időben hatályba léphet.

„Felelősségünk, hogy felkészüljünk minden eshetőségre, beleértve azt is, hogy 2021. január 1-jén nem kötöttünk megállapodást az Egyesült Királysággal” – fogalmazott.

Az uniós bizottság szerint, ha nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás, sok területen zavar keletkezik, és egy ilyen forgatókönyv több ágazatot aránytalanul érintene megfelelő felkészülés hiányában. A jelentős zavarok enyhítése érdekében bemutatott javaslatok az alapvető légi és közúti személy-, valamint teherszállítási szolgáltatások összeköttetését kívánják biztosítani a jövő év első 6 hónapja alatt, feltéve, hogy az Egyesült Királyság ugyanezt biztosítja. Biztosítani kívánja továbbá a szállított termékek biztonsági tanúsítványainak kölcsönös elismerését.

A halászatot érintően a bizottság egy ideiglenes jogi keret létrehozását kezdeményezi 2021. december 31-éig vagy mindaddig, amíg az Egyesült Királysággal nem sikerül halászati megállapodást kötni. Addig is úgy az EU, mint az Egyesült Királyság halászhajói továbbra is kölcsönösen hozzáférhetnének egymás vizeihez. A halászat fenntarthatóságának garantálása és a halászat számos közösség gazdasági megélhetésében játszott jelentős szerepe miatt meg kell könnyíteni a halászhajók működésének engedélyezési eljárásait – közölték.

Ursula von der Leyen szerda este Brüsszelben fogadta Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy személyes megbeszélésen mozdítsák ki holtpontjáról a majdani viszonyrendszerről zajló tárgyalásokat. Az uniós bizottság elnöke a találkozót követően kiadott rövid közleményében azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő. Jelentősek nézetkülönbségek maradtak három kulcsfontosságú területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében.

David Frost brit főtárgyaló küldöttségével együtt vasárnap óta Brüsszelben folytat megbeszéléseket, mivel a múlt héten Londonban tartott tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás a három vitatott területen.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-éig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő kidolgozni a megállapodást a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs