156 találat a(z) transzferár cimkére

Adótrükkökkel tetten ért kapcsolt vállalkozások Cikk

A NAV rendszeresen ellenőrzi a kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak alkalmazását, és a trükközések miatt az idei év első három negyedében már csaknem 35 milliárd forintos adókülönbözetet állapított meg emiatt - válaszolta Orbán Gábor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára egy képviselői kérdésre.

Csapdák a transzferár-kiigazítás elszámolásában Cikk

Érdemes alaposan megnézniük a cégvezetőknek, hogyan szerepel elszámolásaikban a kapcsolt vállalkozások egymás közötti értékesítésére, illetve szolgáltatásokra vonatkozó utólagos ellenérték-korekció.

Transzferár 2013-ban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy cég 100%-ban önkormányzati tulajdonú, ezáltal kapcsolt vállalkozásban van, illetve közhasznú nonprofit kft., akkor a 2013-as jogszabályi változások mennyiben befolyásolják a transzferár nyilvántartási kötelezettségét, mivel eddig erre nem volt szükség. Ezek után sem kell majd nyilvántartást végezni?Köszönettel!

Könnyítések a transzferár-rendeletben Cikk

Egyszerűsítette, de nem változtatta meg gyökeresen a transzferárazásra vonatkozó dokumentációs kötelezettséget a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden megjelent rendelete, amelyből egy – a NAV által szorgalmazott – lényegi módosítás is kimaradt – derül ki a MAZARS legfrissebb jelentéséből. A vezető hazai könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutatott: mivel a rendelet kiadása a 2012-es dokumentációkészítési határidő után történt, az új szabályokat a rendes üzleti év szerint működő vállalkozások 2012-re visszamenőleg már nem alkalmazhatják.

Transzferár és kapcsolt vállalkozás: szabályok, buktatók, példák Cikk

A kapcsolt vállalkozásokkal és a transzferár-szabályozással kapcsolatban számos kérdés nem egyértelmű az adózóknak. Kérdés-válasz formájában tisztázzuk a tudnivalókat.

Transzferár-ellenőrzés:leggyakoribb kérdések és válaszok Cikk

Az elmúlt tíz évben a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióinak szabályozása rendkívüli mértékben megváltozott. Mára már több mint hatvan ország jogalkotása vonta szabályozása alá a nemzetközi kapcsolt vállalkozások tranzakcióit. A magyarországi adóellenőrzések során is kiemelt figyelmet kapnak, az ügyvezetők egy része mégsem tulajdonít megfelelő jelentőséget a transzferár szabályozásnak és dokumentálásának. A VGD Ferencz & Partner Kft. vezető adótanácsadóját, Kuntner Andrea az elméleti és gyakorlati tudnivalókat összegzi.

Transzferár dokumentáció Kérdés

Ügyvédi Iroda 90%-os részesedést szerzett egy olyan kft-ben (mikrovállalkozás), akitől bérli az irodahelyiséget. A kérdésem az, hogy mivel a részesedés kapcsán kapcsolt vállalkozás lett, szükséges-e elkészíteni a transzferár dokumentációt a ingatlan-bérlés miatt, illetve ha igen, akkor erre vonatkozóan hol találok joganyagot.

Transzferár: új szabályok az adatbázisszűrésekre Cikk

Nyilvánosságra hozta a jogalkotóa transzferárazásra vonatkozó szabályozást módosító rendelettervezetét, amely egyrészt adminisztratív könnyebbséget jelenthet, másrészről viszont komoly fejtörést okozhat majd a nyilvántartásra kötelezetteknek. Az anyag még nem tekinthető véglegesnek, de a normaszöveg tervezete is meglehetősen érdekes dolgokat tartalmaz. Cikkünk első részében az adatbázisszűrésre vonatkozó ajánlásokat vesszük sorra.

Változhatnak a transzferár szabályok Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium által március elején közzétett jogszabálytervezet alapján jelentős változások lehetnek a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség, azaz a transzferár-dokumentációk vonatkozásában. A jogszabálytervezet alapján a szövegpontosítások mellett tartalmi változások is várhatóak.

Küszöbön a transzferárazás változása? Cikk

Első cikkünkben a transzferárazási gyakorlatában tapasztalható főbb és bírság esetén drága adózói típushibákra hívtuk fel a figyelmet, a cikksorozat második cikkében néhány transzferárazással kapcsolatos bírósági eset tapasztalataiból szemezgetünk. Jelen írásunkban az éppen most módosítás alatt lévő 22/2009. (X.16.) PM rendelet tervezett változásait tekintjük át.

Ingoványos transzferár gyakorlat? Cikk

Korábban a transzferárazási gyakorlatában tapasztalható főbb, és bírság esetén drága adózói típushibákra hívtuk fel a figyelmet, a folytatásban néhány transzferárazással kapcsolatos bírósági eset tapasztalataiból szemezgetünk.

Speciális ügyletek a transzferár nyilvántartásban Cikk

A hatályos törvényi szabályozás szerint bizonyos ügylettípusokat alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatásként lehet kezelni. Mely ügyleteket tekinthetünk ilyen tranzakciónak, milyen feltételeknek kell megfelelniük? Milyen könnyebbségeket jelenthetnek ezek az ügyletek a transzferár nyilvántartás elkészítésénél, illetve hordozhatnak-e magukban előre nem látható kockázatokat?

Transzferárak: érdemes óvatosnak lenni az év végi kiigazítások kapcsán Cikk

Jelentős bírságok sújthatják a cégcsoportokat a transzferárakkal összefüggő év végi kiigazítások kapcsán - figyelmeztet a Deloitte.

A kölcsönügyletek transzferár kockázatai Cikk

A legtöbb magyarországi multinacionális vállalkozás rendelkezik anyavállalat által nyújtott kölcsönnel, esetleg részt vesz a vállalatcsoport által működtetett cash pool rendszerben. A fizetett kamat mértéke kapcsolódóan azonban számos transzferár kérdés felmerülhet, amelyeket az adóhatóság is kiemelten vizsgál. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a fenti tranzakciókat érintő kockázatokat a legminimálisabb szintre csökkentsük, mire érdemes figyelnünk a transzferár nyilvántartásban?

Transzferár szabályozás: komoly változások lesznek Cikk

Mihelyt a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) hivatalosan elfogadja a transzferár-szabályozással kapcsolatos új irányelvet, jelentős változások lesznek a magyar szabályozásban is - nyilatkozta a Világgazdaságnak Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs