149 találat a(z) transzferár cimkére

Transzferár: új szabályok az adatbázisszűrésekre Cikk

Nyilvánosságra hozta a jogalkotóa transzferárazásra vonatkozó szabályozást módosító rendelettervezetét, amely egyrészt adminisztratív könnyebbséget jelenthet, másrészről viszont komoly fejtörést okozhat majd a nyilvántartásra kötelezetteknek. Az anyag még nem tekinthető véglegesnek, de a normaszöveg tervezete is meglehetősen érdekes dolgokat tartalmaz. Cikkünk első részében az adatbázisszűrésre vonatkozó ajánlásokat vesszük sorra.

Változhatnak a transzferár szabályok Cikk

A Nemzetgazdasági Minisztérium által március elején közzétett jogszabálytervezet alapján jelentős változások lehetnek a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség, azaz a transzferár-dokumentációk vonatkozásában. A jogszabálytervezet alapján a szövegpontosítások mellett tartalmi változások is várhatóak.

Küszöbön a transzferárazás változása? Cikk

Első cikkünkben a transzferárazási gyakorlatában tapasztalható főbb és bírság esetén drága adózói típushibákra hívtuk fel a figyelmet, a cikksorozat második cikkében néhány transzferárazással kapcsolatos bírósági eset tapasztalataiból szemezgetünk. Jelen írásunkban az éppen most módosítás alatt lévő 22/2009. (X.16.) PM rendelet tervezett változásait tekintjük át.

Ingoványos transzferár gyakorlat? Cikk

Korábban a transzferárazási gyakorlatában tapasztalható főbb, és bírság esetén drága adózói típushibákra hívtuk fel a figyelmet, a folytatásban néhány transzferárazással kapcsolatos bírósági eset tapasztalataiból szemezgetünk.

Speciális ügyletek a transzferár nyilvántartásban Cikk

A hatályos törvényi szabályozás szerint bizonyos ügylettípusokat alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatásként lehet kezelni. Mely ügyleteket tekinthetünk ilyen tranzakciónak, milyen feltételeknek kell megfelelniük? Milyen könnyebbségeket jelenthetnek ezek az ügyletek a transzferár nyilvántartás elkészítésénél, illetve hordozhatnak-e magukban előre nem látható kockázatokat?

Transzferárak: érdemes óvatosnak lenni az év végi kiigazítások kapcsán Cikk

Jelentős bírságok sújthatják a cégcsoportokat a transzferárakkal összefüggő év végi kiigazítások kapcsán - figyelmeztet a Deloitte.

A kölcsönügyletek transzferár kockázatai Cikk

A legtöbb magyarországi multinacionális vállalkozás rendelkezik anyavállalat által nyújtott kölcsönnel, esetleg részt vesz a vállalatcsoport által működtetett cash pool rendszerben. A fizetett kamat mértéke kapcsolódóan azonban számos transzferár kérdés felmerülhet, amelyeket az adóhatóság is kiemelten vizsgál. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a fenti tranzakciókat érintő kockázatokat a legminimálisabb szintre csökkentsük, mire érdemes figyelnünk a transzferár nyilvántartásban?

Transzferár szabályozás: komoly változások lesznek Cikk

Mihelyt a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) hivatalosan elfogadja a transzferár-szabályozással kapcsolatos új irányelvet, jelentős változások lesznek a magyar szabályozásban is - nyilatkozta a Világgazdaságnak Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

Transzferár: kockázatok és mellékhatások Cikk

Külföldi anyavállalatunk rendszeresen állít ki részünkre számlát menedzsment szolgáltatásról. Az általa végzett tevékenységről azonban meglehetősen kevés információ áll rendelkezésünkre és nincs pontosabb ismeretünk a szolgáltatási díj árképzésének módjáról sem. Jelenthet ez komoly kockázatot egy esetleges transzferár ellenőrzésnél? Mit tehetünk a kockázatok minimalizálása érdekében? Miként célszerű bemutatni ezt az ügyletet a transzferár nyilvántartásunkban? A szakértő válaszol.

Transzferárról haladóknak: mire figyeljünk 2012-ben? Cikk

A gazdasági társaságoknak kiemelten fontos érdeke fűződik ahhoz, hogy a vállalatcsoporton belül alkalmazott árak megfelelőek legyenek. Ezt jól példázza, hogy az adóhatóság 2011. első félévében közel 150.000 lefolytatott ellenőrzésből nagyságrendileg 150 milliárd forintnyi jogerős megállapítást tett, továbbá 2010. október 1-jétől külön, transzferárazási kérdésekre specializálódott osztályt működtet.

Kapcsolt vállalkozások bírságolásának kulisszatitkai Cikk

Nem véletlen, hogy a transzferárak vizsgálata évek óta az adóhivatal ellenőrzési irányelvének kiemelt célpontja. Egy-egy hiányzó dokumentáció 2 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, és akkor a lehetséges adókülönbözetről, illetve annak bírság következményeiről még nem is beszéltünk.

Transzferárról magyarul Esemény

A cégcsoporton belüli elszámoló árakról (köz)érthetően az új, magyar nyelvű OECD Irányelvek megjelenése alkalmából tart konferenciát a Mazars Transfer Pricing Center és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja.

Hasznos eszköz a bírságok elkerülésére Cikk

Évek óta jelent állandó feladatot és fontos nyilvántartási kötelezettséget a kapcsolt vállalkozási ügyleteket folytató vállalkozások számára az egymás között alkalmazott árak és árazási módszerek dokumentálása. A tavaly év végi módosítások azonban számos könnyítést jelentenek annak érdekében, hogy ne mint valami mumusra tekintsenek a cégek a transzferár nyilvántartás elkészítésére.

Többmilliós bírság járhat transzferár-nyilatkozatokért Cikk

Január 1-től hatályos módosítások részben a terhek csökkentését célozzák, de egyes szabályok kifejezetten a szigorítás irányába mutatnak. Ezentúl már nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell nyilvántartást vezetni, és akár 4 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható az a cég, amely a csoporton belüli ügyleteit nem megfelelően dokumentálja. A bírságokat ráadásul nyilvántartásonként kell érteni, és ismételt mulasztás esetén a korábbi bírságösszeg meg is négyszereződhet.

Transzferár: akiknek nem kell nyilvántartást készíteni Cikk

A transzferár-nyilvántartás készítésével kapcsolatban egyszerűsítésekkel számolhatnak a cégek idén.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close