hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeleg a csoportos társaságiadó-alanyiság választásának határideje

  • adozona.hu

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társaságiadó-alannyá szeretnének válni. E forma választása számos előnnyel járhat, például a veszteség csoporton belüli megosztásával adót lehet megtakarítani, és csökkenthetők a transzferárazással járó adminisztrációs költségek is. Ráadásul bizonyos esetekben az adókedvezményeket is jobban ki lehet használni – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Kik hozhatnak létre csoportos adóalanyiságot?

A csoportos társaságiadó-alanyiság a NAV engedélyével jön létre, és kapcsolt vállalkozások választhatják. A csoport megalakítását valamennyi leendő csoporttagnak közösen írásban kell kérelmeznie. Új csoporttag a későbbiekben is csatlakozhat, ha azt a csoportképviselő és a csatlakozni kívánó adózó közösen, írásban kérelmezik.

A csoportos adóalanyiság feltétele a tulajdonosi összefonódás. A résztvevő csoporttagoknak legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszonyban kell lenniük. Egy kell esnie mérlegforduló napjuknak, és ugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük. E mellett minden egyes csoporttagnak a beszámolóját vagy a magyar számvitel vagy az IFRS szerint kell készítenie.

Hogy működik a csoportos adóalanyiság?

Az adóhatóság előtt a társasági adócsoportot a csoportképviselő testesíti meg, aki külön csoportazonosító számot kap. A csoportképviselő speciális nyilvántartást köteles majd vezetni, a csoportos adószámítás részleteiről. Az adóhatósághoz mind a csoporttagoknak, mind a csoportképviselőnek be kell majd jelentkeznie. Az egyes csoporttagoknak továbbra is különálló adólevezetést kell készíteniük, melyet az adóbevallással egyenértékű nyilatkozatban az adóhatóságnak meg is kell küldeni. Az adóalap levezetését azonban a csoportképviselőnek is át kell adni, aki az így összegyűjtött adatokról elkészíti a csoport adóbevallását.

Miért éri meg?

  • Megosztható a veszteség felhasználása. A csoport adóévi fizetendő társasági adóját a csoporttagok között az egyedileg megállapított pozitív adóalapok arányában kell majd felosztani. Ha van negatív adóalappal rendelkező csoporttag is, úgy ez a negatívum bizonyos korlátozások mellett csökkenteni tudja a csoportszintű társaságiadó-alapot és így az egyes csoporttagokra jutó fizetendő adót is. A csoportképviselő az egyes csoporttagokra jutó fizetendő adót a csoportos társaságiadó-bevallásában jelenti be az adóhatóságnak.
  • A tagok közötti belföldi kapcsolt ügyletekre nem kell transzferár-nyilvántartást készíteni.
  • Az adókedvezmények, különösen a fejlesztési adókedvezmény sokkal jobban kihasználható. Ha a veszteséget termelő, fejlesztési adókedvezménnyel rendelkező adóalany egy olyan csoportos társaságiadó-alany tagja, amely többi leányvállalata nyereséges, akkor a nyereséges tagok felhasználhatják a veszteségét a csoport pozitív társasági adó alapjának 50 százalékáig. Így a beruházó társaságnak nem kell veszteséget elhatárolnia, és a nyereséges éveiben már nem lesz olyan elhatárolt vesztesége, amely szűkítené a kedvezmény felhasználását.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs