hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kölcsönök transzferárazása

  • Erdős Gabriella, adószakértő

A gazdasági szereplők közötti kölcsön is gazdasági ügylet, ezért meghatározott esetekben a kölcsönnél is transzferár-dokumentációt kell készíteni. Összefoglaltuk, hogy ennek során mire kell ügyelni.

2020. február 11-én az OECD kiadta a Pénzügyi Tranzakciók transzferár-dokumentációjával kapcsolatos útmutatását. Mivel ez beépült a Transzferár Irányelvekbe, amelyet Magyarország is irányadónak tekint, ezért a szabályokat a kölcsönök dokumentálásánál messzemenőkig figyelembe kell venni.  

https://www.oecd.org/tax/beps/transfer-pricing-guidance-on-financial-transactions-inclusive-framework-on-beps-actions-4-8-10.pdf 

Az OECD pénzügyi tranzakciókról szóló irányelve a következő ügylettipusokat öleli fel:

  • Kincstári funkció (Treasury function):
    • Csoporton belüli kölcsönök (intra-group loans)
    • Csoportos számlavezetés (cash pooling)
    • Fedezeti ügyletek (hedging)
  • Pénzügyi garanciaügyletek (financial guaratees)
  • Zárt biztosítói megállapodások (captive insurance)

A továbbiakban a kölcsönök transzárazásának a jellemzőivel foglalkozunk. Gyakorlati szempontból először is fontos leszögezni, hogy a kölcsön is gazdasági ügylet, így a kölcsönügyletekre is kell transzferár-dokumentációt készíteni, amennyiben meghaladja az 50 millió forintos mentességi határt, amelyet a kamat összegének mint ellenértéknek a figyelembevételével kell meghatározni.

Annak eldöntésére, hogy az adott ügylet pénzügyi vagy kereskedelmi viszony (például vevői tartozás vagy kölcsön), először a hitelező és a hitelfelvevő közötti kapcsolatot kell bemutatni, főként abból a szempontból, hogy milyen kockázatokat hordoz a kölcsönmegállapodás a kölcsönadóra, és milyet a kedvezményezettre nézve.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mit kell tartalmaznia a kölcsönügylet dokumentációjának!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs