hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: miért felel a könyvvizsgáló?

  • adozona.hu

Az éves árbevétel közel 20 százalékának megfelelő eltérést hozott, hogy egy nemzetközi holding tagjaként működő kft. külföldi anyavállalata elkészítette részére a transzferár-dokumentációt, melyben az ügyleti nettó nyereségen alapuló módszer és mérték szerepel. Ez kihatással van az eredményre, az adókra, a vagyon összegére, tehát a beszámolóban szereplő adatok helyességét befolyásolja. A könyvvizsgáló szerint nem feladata a transzferár-dokumentáció ellenőrzése. Elfogadható ez az értelmezés? Hogyan lehet így a beszámolót auditálni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény 3. paragrafusa tartalmaz előírást a könyvvizsgálati tevékenységről. E szerint létezik

– jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység és

– jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységen kívüli egyéb szakmai szolgáltatás.

A transzferár-nyilvántartás ezen utóbbi körbe tartozik, tekintettel arra, hogy az adózással áll kapcsolatban. Lehetőség van ugyan arra, hogy a kapcsolt felek a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 73. paragrafus (4) bekezdése szerint járjanak el, de a különbözetnek meg kell jelennie árbevételként.  A könyvvizsgálónak a kötelező könyvvizsgálat keretében azt kell ellenőrizni, hogy az árbevétel elszámolása a szerződés szerinti teljesítés időszakában, az Szt. 72. paragrafusában foglalt előírások alapján, bizonylattal alátámasztva történt. 

Az Szt. 73. paragrafus (4) bekezdésének alkalmazása nem jelenti azt, hogy a könyvvizsgálónak a transzferár-nyilvántartást is ellenőriznie kell, csak azt, hogy a különbözetet elszámolta árbevétel-módosításként. A nyilvántartást akkor köteles ellenőrizni, ha a szerződése a jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenységen kívüli egyéb szakmai szolgáltatásra is kiterjed.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink