16 találat a(z) terhesség cimkére

Terhesség miatti elbocsátásért bírság is járhat Cikk

Próbaidejét töltötte a munkavállaló, amikor rosszul lett, és kiderült, hogy terhes. Munkaadója azonnal felmondott neki. A munkavállaló a megszűnt Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait átvevő Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult.

Jön a tesó, de... Kérdés

Szja-visszatérítés várandósság esetén Kérdés

Táppénz gyes mellett Kérdés

Csed-gyed jogosultság Kérdés

Ezek a várandós kismama jogai a munkahelyen Cikk

Nagy öröm a szülőknek, ha kiderül a várandósság ténye, pláne, ha a pár már régóta szeretne gyermeket. Az öröm sokszor párosul azonban aggodalommal: hogyan fog az anya dolgozni a várandósság során, mikor jelentse be, hogy ne küldjék el a munkahelyéről, mit csináljon, ha az állómunkát már nem bírja, hogyan oldja meg a terhesgondozás során felmerülő kötelező vizsgálatokat? Írásunkban a várandós munkavállaló jogait ismertetjük.

Gyed-táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a következő ügyben állásfoglalását! A dolgozó 2017. 08.15-én állt munkaviszonyba a társasághoz. 2019. 05. 24-én született meg az első gyermeke, jelenleg a dolgozó gyed-en van. Kizárólag telefonon, szóban jelezte 2020.02.21-én, hogy szeretné a fizetés nélküli szabadsága megszakítását, és ismételt terhessége miatt már táppénzen is van 1 hete, anélkül, hogy egyetlen napot is dolgozott volna. Lehetőségünk így nincs a felgyülemlett szabadság kiadására. Kérdésem, hogy a szóban jelzett fizetési nélküli szabadság megszüntetés jogos-e? Szükséges-e erről bármilyen írásban jelzett nyilatkozat? Köteles-e a munkáltató visszamenőleg figyelembe venni a fizetés nélküli szabadság megszüntetésének jelzését? Kaphat-e táppénzt abban az esetben, ha nincs írásos dokumentum a fizetés nélküli szabadságának megszüntetéséről, és nem is szünteti meg hivatalosan, és mellette a gyed-et folyamatosan kapja? Segítségüket előre is köszönöm!

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy pár, akik nem házastársak és nem bejegyzett élettársak. Az anyának van egy lánya korábbi házasságból, amelyet közösen nevelnek a mostani párjával. A hölgy most terhes, a magzat már közös a párjával. Kérdésem a férfi igénybe tudja venni a 1.) nevelt nagyobb lány után a családi adókedvezményt? Ha igen, milyen jogcímen kell dokumentálnom? 2.) 90 napot meghaladó terhesség utáni adókedvezményt? Köszönettel !

Veszélyeztetett terhesség, ellátások Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alkalmazottunk 28 éves, 2018. december 10-e óta van veszélyeztetett terhesként regisztrálva és idén 2019 július végére van szülésre előjegyezve iker babákkal. Eddig szakmunkás minimálbéren volt bejelentve. Kérdésem az lenne, hogy a 180 napos szabálynak megfelelően érdemes még megemelni a fizetését, hogy magasabb összegű ellátásra legyen jogosult szülés után? Ha közben táppénzre kerül, akkor is meg tudjuk emelni a fizetését? Köszönöm válaszukat!

Cég megszűnése terhesség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esethez kérném a segítségüket. Adott egy munkavállaló, aki jelenleg veszélyeztetett terhességgel van táppénzen. Februárban fog szülni. A cég, ahol munkaviszonya van, meg fog szűnni. Ekkor ugye a cég megszűnésével egyidejűleg a jogviszonya is meg fog szűnni, hiába a védelem a terhesség miatt. Mit tehet ebben az esetben, hogy szülésig és szülés után ne maradjon ellátások nélkül? Ha megszűnik a cég még a szülés előtt, akkor nem lesz jogosult csedre, gyedre? Vagy ha bejelentkezik munkanélküli ellátásra, akkor biztosított maradhat szülésig? Köszönettel: Kiss Beáta

Munkaerő-kölcsönzés, terhes alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott terhes nőnek felmondhat-e a bérbevevő cég vagy a kölcsönbeadó cég rendes felmondással? Vagy mindkét félnél védelem alatt áll?

Határozott idejű munkaszerződés esetén terhesség Kérdés

2016.12. 31-éig szól a munkaszerződés. Terhes lett a munkavállaló, veszélyeztetett, tehát táppénzre jogosult. Ebben az esetben munkaszerződése megszűnik? Megszűnt munkaszerződés esetén is jogosult lesz-e az anyuka tgyásra, gyedre stb.?

Terhesség próbaidő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozójával munkáltatója 6 hó próbaidővel kötött munkaszerződést. 3 hó próbaidő elteltével a munkavállaló veszélyeztetett terhes. Kérdésünk, hogy a munkavállaló próbaidő alatt el mehet-e táppénzre, a munkáltatója felmondhat-e ebben az esetben munkavállalójának? Köszönettel: Novák Produkt Kft

Táppénz és terhesség Kérdés

2010. májustól 2014. július 31-éig határozott szerződéssel dolgozó (bruttó bér 240 ezer forint) más munkakörbe került 2014. 08. 01-től és határozatlan idejűre, de a bére 150 ezer forintra csökkent. Tekintettel arra, hogy szülése 2015. április elejére várható, valamint veszélyeztett terhes lehet a kora miatt, a kérdés a következő: ha táppénzre veszik, a tgyás és a gyed milyen időszaki bér alapján kerül meghatározásra, milyen összegben? Köszönöm válaszát.

Táppénz és terhesség: jár-e védelem határozott idejű munkavállalónak? Cikk

Határozott idejű szerződéssel dolgozó munkavállalót megillet-e bármilyen védelem táppénz és terhesség alatt? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telefon elvétele munkahelyen

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tevékenység bővítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs