14 találat a(z) tagállam cimkére

Közösségi szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretet fogadott el Cikk

Az Európai Bizottság ideiglenes válságkeretet fogadott el, hogy lehetővé tegye a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasságot a gazdaságnak az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt szükséges támogatására – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Michel-javaslat: emészthetőbb így az EU-tagállamok számára a keretköltségvetés és az újjáépítési alap terve? Cikk

A hét második felében terjeszti elő Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kompromisszumos javaslatát az újjáépítési eszközről és a következő hétéves pénzügyi keretről, ami egy héttel később a tagállamivezetők asztalára kerül. A „fukar” nettó befizetők megtarthatnák a visszatérítéseiket és az MFF főösszege is valamelyest csökkenne, míg a közép-európaiakat az újjáépítési alapok elosztási kulcsainak módosításával próbálják megnyerni az alkunak. A jogállami feltételesség beáldozását valószínűleg az EP akadályozhatja meg, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Bezárulhat ez az adókikerülési lehetőség Cikk

Adószakértői körökben gyakran okoz fejtörést az olyan ügyletek kezelése, amelyek a több tagállamban (például telephelyként) működő gazdasági szervezeteknél a tagállamok eltérő adószabályai miatt eltérő adókövetkezményeket idéznek elő. Az Országgyűléshez a múlt héten beterjesztett jogharmonizációs csomag egyes elemei az ilyen helyzeteket igyekszik rendezni.

10 000 euro alatti eszközbeszerzés tagállamból gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tárgyi mentes cég netto 10 000 euró alatti tárgyi eszközt vásárolt az EU-ból. A tagállami áfakedvezményt kihasználandó, a kinti számla kiállítását és a fizetést is áfamentesen kértük. A számla netto kiállításához viszont az eladó kérte az EU-s adószámot, hivatkozva arra, hogy enélkül nem tudja a számlát netto, áfamentesen kiállítani. Igaz-e, hogy ha ezt megadtuk és rákerült a számlára, itthon áfabevallási és -fizetési kötelezettség keletkezett, független a kedvezménytől? Mi lett volna a helyes eljárás a gyakorlatban? Például a bruttóban kiállított, EU-s adószám megadása nélküli, netto 10 000 EUR alatti számlára is lehet érvényesíteni az áfamentes tagállami kedvezményt, és itthon kell visszaigényelni a már kifizetett áfát? Vagy meg lehet adni az EU-s adószámot, csak kérni kell, hogy az ne kerüljön fel a netto kiállítottt számlára? Köszönöm válaszát.

Tagországok közötti szerződés áfavonzata, szolgáltatás esetében Kérdés

1. Román áfaalany vállalkozó alvállalkozói szerződést köt a magyar vállalkozóval, kiszámlázza a magyarnak, aki szintén áfaalany. Ezt a munkát tovább számlázza a magyar a belgának, akivel szerződéses jogviszonyban áll. Hogyan számláz a román a magyarnak, hogyan számláz a magyar a belgának? Ki fizeti meg az áfát? 2. Magyar vállalkozó köt alvállalkozási szerződést a magyar vállalkozóval, aki a munkát tovább számlázza a belgának. A magyar alvállalkozó alanyi mentes az áfa szempontjából, de akinek számláz, az magyar áfaalany. Az áfás magyar tovább számláz a belgának. Az alanyi mentes nyílván nem tesz áfát a számlára, de a másik magyarnál, aki a belgának számláz, mi lesz az áfával? Mindkét esetben szolgáltatásról beszélünk és a szolgáltatás helye Belgium.

Céges tárgyi eszköz külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bekerülhet-e egy magyar cégbe egy európai B tagországban vásárolt, Magyarországon nyilvántartásba nem vett használt motorkerékpár, ha külföldön használja az ügyvezető, és ez szükséges a munkavégzéséhez? Ha bekerülhet, költség és amortizáció elszámolható-e utána? Természetesen az adott országban regisztrálva van a jármű.

Intenzívebbé vált az európai államok közötti munkaerő-vándorlás Cikk

Az MNB elemzést tett közzé "Munkaerő-vándorlás az Európai Unió tagállamai között" címmel.

Importáru beszerzése és áfa kérdése más tagállamú adóalanytól Kérdés

Egy szlovák cég Kínából importál árut, amelyet Szlovéniában közvetett vámjogi képviselő által levámoltat. A képviselő Szlovéniában megfizeti a vámot és nyilatkoztatja a szlovák céget, hogy az importáfát a importáló cég fizeti az áru végső rendeltetési helyén. A papírok szerint a rendeltetési hely Szlovákia Komarno, viszont az importáló cég az árut eladta egy magyar cégnek és az árut közvetlenül Magyarországra szállíttatta, melyről közösségen belüli értékesítés címén számlát bocsátott ki a magyar cég felé. A szlovák adóhatóság szerint a szlovák cégnek magyar adószámot kell kiváltania, mivel az áru Magyarországra érkezett, és bevallást kell készítenie Magyarországon az értékesítésről. Kérdés, hogyan kell a szlovák cégnek az áfabevallásába beállítani ezt a tranzakciót, illetve a magyar cég hogyan javítsa a saját bevallását?

EU-s tagállamban igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőre várom szíves válaszát: Cégünk egy romániai székhelyű webáruház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Termékeinket értékesíti, majd egy jutalék számlát állít ki számunkra. Ezt áfa nélkül nettó összegben. A kérdésem, illetve megerősítésüket várom, hogy így a számla kiállítása helyes, illetve, hogy áfafizetési kötelezettsége a cégünknek nem keletkezik? Üdvözlettel

Így alakul a nyugdíja, ha az EU több tagállamában is dolgozott Cikk

Egyre gyakoribb, hogy életük során az emberek több országban is dolgoznak, s szereznek szolgálati időt. Ismertetjük, hogyan kell kiszámolni a nyugdíjat, ha a szolgálati időt EU-s tagállamokban szerezték.

Több tagállam csődregiszterét összekapcsolják Cikk

Hét uniós tagállam, Csehország, Németország, Észtország, Hollandia, Ausztria, Románia és Szlovénia csődregisztereit kapcsolja össze és teszi elérhetővé egyetlen honlapon keresztül az Európai Bizottság - közölte hétfőn a brüsszeli testület.

Utoléri a büntetés a gyorshajtókat - a tagállamok kiadják az adatokat Cikk

Mostantól nem úszhatják meg a felelősségre vonást a közlekedési szabályok ellen külföldön súlyosan vétő autósok. Az EU-tagállamoknak ugyanis kötelező lesz kiadniuk a KRESZ-re egy másik tagországban fittyet hányó állampolgáraik adatait.

EU tranzakciós adó: újabb terhek sújthatják a bankokat? Cikk

Az Európai Unió pénzügyminiszterei az elmúlt héten ismét találkoztak, hogy megvitassák egy közös uniós pénzügyi tranzakciós adó bevezetésének tervét. Az elképzelések szerint 0,1 százalékos adó terhelné a kötvény- és tőkeműveleteket, míg 0,01 százalékos adót vetnének ki a származékos ügyletekre. Az adóból akár évi 57 milliárd euró is befolyhatna az uniós költségvetésbe, ami jelentős többletbevételt jelentene a jelenleg csak tagállami befizetésekből gazdálkodó uniós büdzsé számára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kétéves szabály az innovációs járuléknál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva-kedvezmény munkaerőpiacra lépő után

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó anyagköltsége

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs