6 találat a(z) többségi befolyás cimkére

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága Kérdés

A stratégiai társaságokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségről Cikk

A 2020. május 26-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a külföldi befektetők stratégiai társaságokat érintő befektetéseivel kapcsolatban bejelentési kötelezettség áll fenn egészen 2020. december 31-éig.

Kapcsolt vállalkozás megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozások megítélése szempontjából szeretném kérni a segítségét. "A" társaság tulajdonosi szerkezete: 38% "B" magánszemély, 31% "C" társaság, 31% "D" társaság. Álláspontunk szerint a társaságnál többségi befolyással egyik tulajdonos sem rendelkezik. Kérdésem, hogy a kapcsolt vállalkozási jogviszony megállapításához a cégben lévő "C" és "D" társaság tagok tulajdonosi körét vizsgálni szükséges? Ha igen, milyen mélységig? A magánszemély és egyenes ágbeli rokonainak részesedése más cégekben mikor és hogyan adódik össze? Köszönettel: Szombati Imréné

Tao tv. 4. § 23. g) értelmezése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 2019. 01. 01-jétől hatályos 4. § 23. (kapcsolt vállalkozás) g) pontjának értelmezésében kérnénk a segítségüket. Ugyan a g) a rendelkezései valóban csak a 4. § 11. pontra, a 4. § 53. pontra és a 8. § (1) bekezdés f) pontjára vonatkoznak, de nekünk a törvény megfogalmazásából úgy tűnik, hogy kvázi mindenki „különálló adózó”, aki nem tagja vállalatcsoportnak és még nem kapcsolt vállalkozás, így pedig az a)-c) pontbeli esetekben a többségi befolyás helyett 25%-ot kell alkalmazni (ráadásul a nyereségrészesedést is nézni kell), ami elég jelentős változás a kapcsolt vállalkozás definíciójában. Helyesen értelmeztük ezt az új rendelkezést (4. § 23. g) pont)? Segítségüket nagyon köszönjük! Üdvözlettel: Molnár Tibor

Kapcsolt és kapcsolódó vállalkozás értelmezése Cikk

Mikor tekinthetők a tulajdon, a befolyás, a vezetés, illetve más szempontok alapján kapcsoltnak vagy kapcsolódónak a vállalkozások? Cikkünkben bemutatjuk a különböző jogszabályok értelmezése szerinti azonosságokat és különbségeket.

Kapcsolt vállalkozás: fogas kérdések válaszokkal, példákkal Cikk

Többségi, vagy meghatározó befolyás több adózóban, ugyanez közeli hozzátartozók, illetve az ügyvezetés egyezősége esetén. Bemutatjuk, mi, mikor, miért minősül kapcsolt vállalkozásnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close