hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az áfatörvénybe is belenyúlt a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva

  • adozona.hu

Kapcsolt vállalkozásnak minősített a kormány rendelettel több, állami érdekeltségű részvénytársaságot, illetve azok többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságot, amelyekre ezáltal a csoportos adóalanyiságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A Magyar Közlöny 18. számában jelent meg múlt éjjel a kormány 30/2023. rendelete az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról.

E szerint – a veszélyhelyzet ideje alatt – az NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt., az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Magyar Export-Import Bank Zrt., a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., valamint ezen gazdasági társaságok közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok az áfatörvény 8. paragrafusa alkalmazásában együttesen kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A vonatkozó törvényi passzus a csoportos áfaalanyiságról rendelkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs