183 találat a(z) távolléti díj cimkére

Munkabér gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló – teljes munkaidős szerződéssel – gyed folyósítása mellett fizetés nélküli szabadságon van 2017. augusztustól. 2017. 12. 01. naptól kezdődően – a gyed mellett – kérte munkába állását napi 4 órai részmunkaidőben. 2017.12.01-től kezdődően a munkaszerződés szerinti munkabére a részfoglalkozású munkaidőnek megfelelően csökken. Az igénybe nem vett szabadság idejére járó munkabér (távolléti díj) a 2017.12.01-től érvényes szerződés szerinti részmunkaidős bére alapján jár-e?

Munkabér gyes után Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy munkavállaló gyes idejére fizetés nélküli szabadságon volt 2017.09.30-ig. Kérte, hogy a munkába állítása részmunkaidőben történjen meg a gyes lejáratát követően 2017.10.01. naptól kezdődően napi 4 órában. A munkaszerződés módosítása közös megegyezéssel 2017.10.01-től hatályosan megtörtént. Ebben az esetben munkabére a gyes lejárata után csökken, mivel a részmunkaidőhöz arányosan alacsonyabb munkabér társul a jelenlegi bérezési szintet alapul véve hasonló munkakörben a szerződésmódosítás szerint. A felhalmozott szabadság kiadása is ezen a munkabér szinten történik meg, mivel 2017.10.01-től érvényes szerződés szerint a részmunkaidős bérre jogosult. Helyesen jár el a munkáltató?

Munkavállalói felmondás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van-e arra mód a munkavállalói felmondás esetén (itt ugye kötelező 30 nap a felmondási idő), hogy a munkáltató azt mondja, hogy eltekint a munkavégzés alól, nem kívánja, hogy ledolgozza a munkavállaló a 30 napot? Mert akkor abban az esetben azzal a nappal meg is szűnne a munkaviszonya. (Tehát nem felmentené a munkavégzés alól, mert akkor fizetné neki a távolléti díjat.) Ha igen, akkor ilyen esetben hogyan kell jogszerűen eljárni? Akkor kell közölni a munkavállalóval, hogy eltekint a további munkavégzéstől, amikor átadja a felmondását, vagy megteheti ezt pár nappal később is? Válaszukat előre is köszönöm!

Távolléti díj számítása pótlékokkal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy a távolléti díj számítása során a megelőző 6 hónapban kifizetett pótlékok esetén csak a "teljes" hónapban kifizetett pótlékot lehet figyelembe venni, vagy a töredék hónapot is? Konkrétan munkavállaló belépett 2017.07.21., szabadságra ment 2017.09.08-án. A szeptemberi távolléti díj számítása során figyelembe vehetem a 07.21 és 08.31. között kifizetett pótlékokat, vagy csak az augusztus hónapra járót?

Ki dolgozhat október 23-án? Ennyi a díjazás Cikk

Közeledik október 23-a, amely nemzeti ünnep. Ez az ünnepnap ráadásul általános munkarend szerinti munkanapra esik azaz, hétfőre. Ennek pedig a munka díjazásával összefüggésben jelentősége van. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb munkajogi tudnivalókat, melyeknek nem ismerete gyakran jogvita forrása.

Egészségügyi alkalmatlanság: felmentési idő, távolléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Egészségügyi alkalmatlanságra alapított munkáltatói felmondás esetén a felmentési időre a munkavállaló jogosult távolléti díjra? Álláspontom szerint méltánytalan lenne, ha a munkavállaló erre az időre nem kapná meg a távolléti díjat. Szíves válaszukat köszönöm!

Apát megillető pótszabadság elszámolása Kérdés

Be szeretnénk nyújtani igényt a Magyar Államkincstárnak egy apa pótszabadságának elszámolásáról. Kissé bizonytalan vagyok a nyomtatvány tartalmi kitöltésével kapcsolatban. A nyomtatvány 12. sorában fel kell tüntetni a "kifizetett távolléti díjat". Kérdésem: a bruttó vagy a járulékokkal csökkentett díjat? A 13. sorban ennek közterheit kérik. Itt jól gondolom, hogy a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást kell feltüntetni?. Válaszukat köszönöm.

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy milyen módon kell kiszámítani a szabadságra járó bért annál az alkalmazottnál, aki három műszakban dolgozik (műszakpótlékot kap), alapbérén kívül mozgóbérben is részesül. Milyen bérelemeket (alapbér, mozgóbér, műszakpótlékok) és hogyan kell figyelembe venni a számításnál? Ugyanezen dolgozó esetében a hétköznapra eső fizetett ünnepre járó bért hogyan számoljuk ki? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

A munkavállaló megszakítás nélküli munkarendben dolgozik napi 12 órában. 06-18-ig 2 nap, 2 nap pihenő, majd 2 nap 18-16-ig kettő pihenő, majd ismétlődik szabadnapok kiadásával. Munkaidőbeosztás szerint helyettesítenie kell munkaszüneti napon 08. 20-án 18-06 óráig, amit 7 nappal előbb megkapott. Milyen bért kell elszámolnom részére? 18-06-ig órabér, + 12órára 50%-kos órabér, mert másik pihenőnapot is kapott, és 6 órára távolléti díj is járna (vagy 12 órára)? Munkaszüneti nap esetén, ha a munkaidő este 18-kor kezdődik és másnap 18-kor ér véget távolléti díj 6 órára,vagy 12 órára jár? Köszönettel.

Mit tehet a munkáltató? Kérdés

A munkavállaló a munkáltató részére átadott egy „munkaviszony megszüntetése” tárgyú dokumentumot, melyben kérte a munkáltatót a munkaviszony közös megegyezéssel történő azonnali megszüntetésére. A munkahelyi vezető a dokumentumra ráírta: „Tudomásul vettem. A felmondási idő ledolgozását kérem.” Még ezen a napon a munkáltatói jogkör gyakorlójától kapott a munkavállaló egy értesítést, hogy kéri a felmondási idő ledolgozását. A továbbiakban a munkavállaló munkát végezni nem jött, majd pár nap múlva megjelent, hogy ő elszámol a nála lévő, a munkáltató tulajdonát képező dolgokkal, mivel a hétvégén külföldre utazik. Tekintheti-e felmondásnak a munkáltató a munkavállaló munkaviszony-megszűnésre irányuló közös megegyezést kérő írásos nyilatkozatát? Követelheti-e a munkavállalótól a 30 napra járó távolléti díj megfizetését? Mikor, és milyen módon szűnik meg, illetve szüntethető meg a munkaviszony? A dokumentumok teljes tartalmát helyszűke miatt itt nem tudtam feltölteni. Köszönettel: Hajcser Lívia

Távolléti díj Kérdés

Több munkavállalónk munkabére tevődik össze idő- és teljesítménybérből "vegyes bérezés". Példa: májusban 106 órára teljesítménybér, plusz 70 órára órabér (besorolási órabér szerint). Az év egészében változik a teljesítmény- és az órabéres munkavégzés aránya. Hogyan kell az érintett dolgozók távolléti díját kiszámolni? R.A.

Munkavállalói felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalói felmondás esetén munkavállalónk nem kívánja ledolgozni a felmondási idejét, hanem az új munkáltatójánál azonnal felveszi a munkát. Erre a helyzetre azt a megoldást választottuk, hogy a munkavállalói felmondásról megállapodást írtunk, amelyben a következő áll: "Munkáltató a munkavállaló felmondása folytán munkáltatót megillető felmondási időtől eltekint". Fentiek alapján a munkáltatót nem terheli a munkavállalói felmondás miatti felmondási időre távollétidíj-fizetés? Tisztelettel: Krisztiánné

Közalkalmazott végkielégítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. november 30-án került sor egy közalkalmazottnál a felmentés közlésére. A felmentési idő 6 hónap, ami 2016. december 15-étől indult, a dolgozót a teljes időre mentesítette a munkáltató a munkavégzés alól. A közalkalmazott átsorolására 2017.01.01-jén sor került, és az illetménye is emelkedett. A kérdésem az Mt. 148. paragrafus (3) bekezdésében foglaltakra irányul, azaz a 2017. január 1-jei illetményemelkedés miatt a felmentési időre járó távolléti díjat, illetve a felmentés utolsó napján járó végkielégítést is már a magasabb illetmény alapján kiszámolt távolléti díjjal kell-e kalkulálni?

Órabéres dolgozó végkielégítésének meghatározása Cikk

Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Végkielégítés órabér esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Üdvözlettel: Kisfaludy Kinga

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs