80 találat a(z) távmunka cimkére

Így változott a foglalkoztatottak munkahelyi helyzete Cikk

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2020. június elején egy, a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív kutatást végzett.

Adó- és járulékkötelezettség egyezményes országból végzett távmunkánál Cikk

Egy igen egyszerűnek tűnő olvasói kérdésre adott válaszból nyomon követhető, milyen adózási labirintusba kerülhet a munkáltató és a munkavállaló a külföldön végzett munka adókötelezettségének megállapítása során.

Kanadai tartózkodás alatti munkavégzés Kérdés

Szerb állampolgár alkalmazása távmunkában Kérdés

Távmunka külföldről Kérdés

Kutatás: az enyhítés után is velünk marad a távmunka Cikk

Óvatosan állnak hozzá a magyar cégek az irodáik újranyitásához, a vezetők többsége hosszútávon is be akarja építeni a járványhelyzet alatt bevezetett, és azóta bevált távmunka megoldásokat – derült ki a felhő alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.cloud friss villámkutatásából. Az országosan több mint 500 viszonteladó partnert kiszolgáló cég által gyűjtött visszajelzések alapján a vezetők többsége úgy véli, hogy egyes eszközöket a veszélyhelyzet után is megtartanak, és több munkakört továbbra is távmunkában töltenek majd be.

Távmunka és home office: a költségtérítésről és annak adózásáról Cikk

Távmunka vagy home office… címmel munkajogi témájú cikket közöltünk a közelmúltban az Adózóna hasábjain. Ehhez kapcsolódóan áttekintjük, hogy a munkavállalónak milyen módon van lehetősége az otthoni munkavégzés érdekében felmerülő költségeinek érvényesítésére.

Távmunka Ausztriába Magyarországról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, Magyarországról végez ausztriai cégnek távmunkát, magyar lakhelye van csak. Egyezménye és az szja szerint Magyarországon adóköteles, de biztosítása Ausztriában lesz. Ezt jelentenie kell az egészségbiztosító felé? Köszönöm!

Kormánytisztviselői jogviszony Kérdés

Tisztelt Címzett! Szeretném megérdeklődni, mit lehet tenni abban az esetben, ha kormánytisztviselőként az adott szervezetnél nem megengedett a távmunka-lehetőség. Tájékoztatták a kormánytisztviselőket írásban, hogy a munka elvégzése – bár hozzáteszem a távmunka megoldható lenne, hiszen teljes mértékben szellemi munkáról van szó, és a járvánnyal egyáltalán nem összefüggő ágazatban történik a munkavégzés – az adott államháztartási szervezetben kell, hogy történjen és nincs lehetőség távmunkára. Ebben az esetben mit tehet egy kormánytisztviselő? Milyen lehetőségei vannak? Családi okok miatt indokolt lenne az otthoni távmunkavégzés. Úgy általánosságban milyen jogai, lehetőségei vannak a munkavállalónak, ha a munkahelyét meg szeretné őrizni, ámbátor erre a rendkívüli helyzetre a munkáltató nem teszi meg a szükséges lépéseket?

Távmunka vagy home office: hasonló, mégis sok mindenben eltérő szabályok Cikk

A március 19-étől hatályos rendelkezések szerint az akkor kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. A két fogalom egymáshoz közeli, mégis eltérő munkajogi megítélés alá esik. A home office kérdését a legtöbb munkáltató rugalmasan kezeli, ami a hirtelen „átállás” és a kellő gyakorlat hiányában érthető, azonban néhány alapvető szabályt szükséges betartani.

Csökkentett munkabér megállapodással Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kötelezően adandó legkisebb munkabérrel kapcsolatosan az Mt. (136. § (1) bekezdés) rögzíti, hogy alapbérként legalább a 153. § (1) bekezdése szerinti munkabért (ez a kötelező legkisebb munkabér, amit a kormány határozhat meg) kell meghatározni. A 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet 6. § (4) bekezdése szerint a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek, amely rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Fentiek alapján megteheti-e a munkáltató, hogy a dolgozó belegyezésével a heti 40 órás munkaidő fenntartása mellett bruttó 50 000 forintban állapodnak meg? A dolgozó ügyvédjelölt, így részmunkaidő nem megengedett. 2 gyermeket egyedül nevel (kiskorúak), otthonról végez távmunkát. TSGY

Külföldi távmunkavégzés magyarországi lakcímmel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Informatikusként dolgozom, és részmunkaidős munkaszerződést kötöttem egy német céggel, alkalmazottként. Azonban a munkám jellegéből adódóan elköltözésre nincs szükség, továbbra is Magyarországról végezném a munkát, teljesen távmunkában. Emellett egy itthoni céggel is van ugyanilyen részmunkaidős munkaviszonyom. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a külföldi szerződéssel kapcsolatban van bármilyen bejelentési kötelezettségem a NAV, vagy egyéb szervek felé? Vagy elég, ha csak majd az aktuális adóbevallásomban feltüntetem az onnan érkező jövedelmeket is? Én úgy gondolom, hogy igen, mivel technikailag ugyanúgy magyarországi munkavégzésről van szó. Kaptam olyan információt, hogy a 20T1041-es nyomtatványt be kell adnom, azonban jobbnak láttam megkérdezni Önöktől. Köszönöm a választ előre is! Tisztelettel: Serke Vendel

Járványhelyzet: munkaügyi tapasztalatok a magyarországi cégeknél Cikk

A munkáltatók jelentős része már bevezette a legfontosabb intézkedéseit: nincs utazás, nincs ügyféltalálkozó, ellenben van otthoni munkavégzés és irodai rotáció. A munkajogi szabályokat nem a jelenlegihez hasonló szélsőséges helyzetre alkották, ezért az új élethelyzet számos megoldandó kérdést vet fel. Ezekből az aktuális témákból, illetve az elmúlt napok tapasztalataiból állítottak össze egy csokrot a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértői.

Kft. ügyvezetője közösségi tagállamban foglalkoztatott Kérdés

Kft. ügyvezetőjét EU-tagállamban heti 40 órás munkaviszonyban távmunkában alkalmaznának programozóként. Kérdésem: itthonról dolgozik, hogy történik az adózása és az egészségbiztosítása?

Koronavírus-járvány: kisokos munkáltatóknak, munkavállalóknak Cikk

A koronavírus-járvány következtében feje tetejére állt mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók élete. Nézzük meg, hogy milyen potenciális veszélyforrások leselkednek a felekre, és azokra milyen jogi megoldások találhatóak!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építményadó

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Cégvásárlás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékesített személyautó parkolósegéd

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close