338 találat a(z) szerződés cimkére

Munkáltatói kölcsön folyósítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásfelújításra kamatmentes munkáltatói kölcsön folyósításával kapcsolatos a kérdésem, a jogszabály Államkincstár vagy hitelintézet útján történő folyósítást jelöl meg. Kell ehhez külön banki szerződést kötni, vagy elég, ha a munkavállaló folyószámlájára kerül átutalásra? Válaszát előre is köszönöm.

Atipikus foglalkoztatás, a távmunkától a behívásig Cikk

Bár a magyar munkáltatók alapvetően a tipikus foglalkoztatáshoz szoktak, napjainkra megváltoztak a munkaviszony két pólusán állók igényei, a technika fejlődése egyre inkább megköveteli a rugalmasságot. Ennek szükségszerű következménye lett az új foglalkoztatási formák megjelenése. Két cég például együttesen alkalmazhat egy könyvelőt, portást, jogászt, de két vagy akár négy munkavállaló is elláthat egyetlen munkakört. Ma már alig akad olyan szellemi tevékenységet igénylő munkakör, melyet ne lehetne otthonról ellátni. A behívás alapján arra van lehetőség, hogy a munkáltató csak akkor vegye igénybe a munkavállalót munkavégzés céljából, amikor valóban tud is neki munkát adni. Az atipikus foglalkoztatási formák egyfajta hidat képeznek a teljes napi munkaidőt nem vállaló munkavállalók és a hullámzó tevékenységgel működő munkáltatók között.

Ingatlan szerzési ideje Kérdés

Egy magánszemély ingatlanértékesítésének bevallásához szeretném a segítségüket kérni. A lakóingatlanhoz tartozó telket 2015-ben vásárolta a magánszemély. Ekkor kötött egy kivitelezői szerződést a telek tulajdonosával a kivitelezésre. Erről számlákat kapott a kivitelezőtől. 2017-ben módosították a 2015-ös adásvételi szerződést, miszerint a szerződés tárgya már nem a telek, hanem a lakás. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ez esetben mi a szerzés dátuma? 2015. vagy 2017., esetleg 2015. és 2017.? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Havi munkaidőkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóval szeretnék munkaszerződést kötni, teljes munkaidőre, havi munkaidő keretben úgy, hogy a napi munkaidőt nem tudjuk előre, mivel a munkavállaló munkaköre műszaki ellenőr, és a munkáját nem tudja befejezni a törvényesen előírt munkarenden belül. A törvényes munkaidő 8-tól 16.20-ig tart, de előfordul, hogy külső ellenőrzés miatt a munkiaidő befejezése 17.30 lesz. Másik munkanapon pedig ennyivel hamarabb távozhat, tehát a havi törvényes munkaidőt fogja ledolgozni. Hogyan irjam ezt a munkaszerződésébe? Köszönöm válaszát!

Támogatási szerződés Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: egy autógumit értékesítő cég egy 7 éves cross versenyzővel szeretne szerződést kötni. Ők vállalnák, hogy havi 1 gumi készletet biztosítanak a versenyzőnek. Cserébe reklámozná a céget. Ebben az esetben milyen módon történik egymás között az elszámolás? Jó, ha az egyik fél kiszámlázza a gumikat, a másik pedig a reklámot (megegyező összegben)? Mi a helyzet, hogyha nem számlaképes az, akinek a gumikat biztosítjuk? Válaszukat előre is köszönöm

Magánszemélyek közötti kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két magánszemély között milyen feltételekkel jöhet létre kölcsönadási szerződés. Például 10 millió forintot ad kölcsönbe a párom, 5 éves futamidőre. Kamat nélkül is megteheti? Milyen szja-, illetve járulékfizetési kötelezettség vonzata van a kölcsönadónak és a kölcsönbe vevőnek? Lehet-e ezt magánokiratba foglalni, szerződőkkel és tanúkkal? Szükséges-e, célszerű-e ügyvédet is bevonni az ügyletbe? Válaszát előre is köszönöm.

Figyelem, csalók próbálkoznak a földgázszolgáltató nevében! Cikk

Több visszaélés történt a Nemzeti Közművek (NKM) földgázszolgáltatójára hivatkozva az utóbbi időszakban: a csalók szükségtelen műszaki beavatkozások elvégzésére kötnek szerződést az NKM ügyfeleivel, majd nem teljesítik a megbízást – közölte a társaság az MTI-vel szerdán.

Devizahiteles per: korábban nyert, most veszített az adós a bankkal szemben Cikk

A Kúria elutasította egy adós felülvizsgálati kérelmét, amelyet az ügyfél devizahitel-szerződése érvénytelenségének – ismételt – megállapítása érdekében indított.

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Betéti társaság egyedüli beltagja és egyben egyedüli ügyvezetője és munkáltatói jogok gyakorlója végezheti-e az ügyvezetői és személyesen közreműködői tevékenységét munkaviszonyban? Ez esetben ki a szerződése aláírója, mint munkáltató? A kültag személyes közreműködésre nem kötelezett.

Fuvarozás áfamentessége: miről kell megállapodni az exportőrrel? Cikk

Exportőr cég a fuvarozónak adott nyilatkozatban rögzítette, hogy az általa nyújtott fuvarozási szolgáltatás olyan értékesítéshez kapcsolódik, melynek során a fuvarozott áru – kiviteli eljárás hatálya alá vonva – elhagyja a közösség területét. A fuvarozó cég könyvelője szerint ez nem elég, az áfamentességnek az is feltétele, hogy a fuvarozási szerződés minden részletre kiterjedő legyen (szállítás útvonala, fuvareszköz rendszáma, rakomány jellemzői stb.), mert azt is igazolni kell, hogy ez tényleg fuvarozás. Szükséges a részletes szerződés az áfamentesség jogszerű alkalmazásához? – kérdezte olvasónk. Kneitner Lea okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő válaszolt.

Részmunkaidő, rugalmas munkavégzés Kérdés

Foglalkoztatunk részmunkaidős kollégákat, akik az általános kötött munkarend alapján napi 4 vagy napi 6 órában dolgoznak nálunk. Vannak azonban olyan kollégák, akik nem ilyen módon végeznek munkát, hanem „tömbösítve”, például a heti 20 órát hétfőtől szerdáig dolgozzák le, és a hét hátra lévő időszakában már nem végeznek munkát. Ezen a munkavállalók részére nem cél kötetlen munkarendet meghatározni a munkáltató részéről, mivel a munkát a munkahelyen kötelesek végezni, és kizárólag a reggel 8 és délután 17 órás időszakban. Törzsidő, peremidő hivatalosan nincs a társaságnál. Kérdés, mi kerüljön a munkaszerződésbe? A munkaszerződésükbe nem írhatjuk, hogy heti 20 óra, napi 4 óra, mivel az nem felel meg a valóságnak. Rugalmas munkarend? Munkaidő-keret? Mi a legjobb jogi megoldás? Köszönjük a segítséget!

Fuvarozás áfamentes számlázásának feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag exporttal foglalkozó cég vagyunk. A fuvarozást a fuvarozó cégek közvetlenül nekünk számlázzák. Az áfatörvény 102. paragrafusának alkalmazhatóságához készítettünk egy nyilatkozatot a fuvarozónak, melyben rögzítettük, hogy az általuk nyújtott fuvarozási szolgáltatás olyan értékesítéshez kapcsolódik, melynek során a fuvarozott áru – kiviteli eljárás hatálya alá vonva – elhagyja a közösség területét. A fuvarozó cég könyvelője szerint ez nem elég, hanem az áfamentességnek az is feltétele, hogy a fuvarozási szerződés minden részletre kiterjedő legyen (szállítás útvonala, fuvareszköz rendszáma, rakomány jellemzői stb.), mert szerintük azt is igazolni kell, hogy ez tényleg fuvarozás. (???!) Az lenne a kérdésem, hogy tényleg szükséges feltétel-e a fent említett részletes szerződés az áfamentesség jogszerű alkalmazásához. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Szakmunkástanuló szakmai gyakorlata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó fodrász szakmunkás tanulót vállalna gyakorlati képzésre. Milyen kötelezettségekkel jár a vállalkozó részéről a szakmai képzés? Milyen díjazás illeti meg a tanulót? Kell-e bejelenteni, bevallani a NAV felé? Kell-e az elméleti képzést végző intézménnyel szerződést kötni? Köszönöm a válaszát. Kozár Judit

Pontosítás, bt.-beltag munkaviszonya Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! Köszönöm gyors válaszát ,és elnézést kérek valóban nem volt a kérdésem egyértelmű, amit most megpróbálok pótolni. A bt.-beltag megbízási jogviszonyban az ügyvezetői feladatokat látja el megbízási díj ellenében, ami jelen esetben 10 ezer forint volt havonta. Ezzel nem is volt semmi gond, amíg a beltag máshol 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett. Szeretné azonban a számítástechnikai-informatikus végzettséggel (erre értettem, hogy szakképzettséget igénylő munkakör) a saját cégén keresztül végezni a továbbiakban a munkát mint munkavállaló. Munkavállalóként kedvezőbb a járulékfizetés, mint ha beltagként, vezető tisztségviselőként fizetne. Mivel a 36 órát meghaladó munkaviszonya megszűnik a saját cégében már nem a 10 ezer forint után adózna. A kérdésem arra vonatkozott, hogy vezető tisztségviselőként köthet-e szerződést saját magával mint munkavállalóval, mert megengedett, vagy változtassa meg a társasági szerződést, és ne megbízási díjasként legyen ügyvezető, hanem munkaviszonyosként? Tisztelettel, L. Andrea

Egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk táppénzre jogosultság időtartamát kimerítette, és továbbra is keresőképtelen. Mi munkáltatóként átvállalnánk helyette az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését. Szükséges-e járulékátvállalási szerződés kötése a munkáltató és munkavállaló között (és ha igen, kell-e csatolnia a munkavállalónak a 19T1011-es nyomtatványhoz), vagy elegendő-e a munkavállaló által postázott 19T1011-es nyomtatvány A lapjának 2-es pontjának aláírása a munkáltató részéről? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink