671 találat a(z) szabadság cimkére

Fizetés nélküli szabadság előre meg nem határozható napokra Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus-járvány miatti bölcsőde-, óvoda- és iskolabezárások rendkívül nehéz helyzetbe hozták munkavállalóinkat. A fizetett szabadságuk lassan elfogy, ezért kérnének fizetés nélküli szabadságot 2020. április 15. 2020. augusztus 31-éig, de nem minden napra, hanem előre pontosan nem meghatározható napokra, ez lehet 2, 3, 5, de akár 10 nap is, attól függően, hogyan tudják megoldani a gyermekek elhelyezését. Elküldeni nem szeretnénk a munkavállalóinkat, de ha van rá lehetőség, élnénk a fizetés nélküli szabadság kiadásával. Köszönöm szépen!

Igazolt, fizetés nélküli szabadság Kérdés

Gyermekorvos mellett dolgozó asszisztens 2020. március 16-ától 3 napot hazai welness szállodában pihenni volt. A szabadság lejártát követően csütörtökön visszament dolgozni, ahol a munkáltató gyermekorvos azonnal hazaküldte, azzal az indokkal, hogy nem tudja, hogy a fertőzést megkaphatta. A következő másfél hetet otthonában töltötte. Április 02-án megkapott bérfizetési papírjain azt látta, hogy igazolt, fizetés nélküli szabadság lett számfejtve 9 munkanapra. Munkavállaló ebben az évben csak a három nap szabadságot vett ki, amikor ténylegesen pihenni volt. Rendes évi szabadságból még lett volna a munkavállalónak. Jogosan járt el a munkáltató?

Változnának a szabadság és a felmentés szabályai a közszféra egy részében Cikk

Az országgyűlés elé benyújtásra került a T/9677. számú törvényjavaslat, mely – számos egyéb kérdés mellett – szabályozást tartalmaz bizonyos közszférában dolgozó munkavállalók szabadságával, illetve jogviszonyának megszüntetésével összefüggésben. A tervezett változásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Szünetelő egyéni vállalkozó alkalmazottal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (katás), akinek van egy alkalmazottja, a vállalkozása szüneteltetését tervezi. Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet az alkalmazottjával? Továbbra is állományban lehet (fizetett szabadságon, majd fizetés nélküli szabadságon lenne)? Ha úgy alakul, mert van rá igény, akkor az alkalmazott dolgozhat az egyéni vállalkozó szüneteltetése alatt? Ha az alkalmazott munkavégzése folytán bevétel keletkezik, akkor az éves 12 millió összeget a szünetelés hónapjaival csökkentve kell megállapítani, mivel az egyéni vállalkozó szünetel? Köszönettel: Bognárné

Határozott idejű munkaszerződés – szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részmunkaidős, határozott idejű munkaszerződéssel dolgozó tanár (alapítványi iskola, június 30-áig) szabadságát hogyan kell számolni? Hány nap illeti meg, ha két gyermeke van? Mi az eljárás a ki nem vett szabadsággal a jogviszony végén? Jogosult a ki nem vett szabadságok után juttatásra? Köszönettel!

Koronavírus-járvány: kisokos munkáltatóknak, munkavállalóknak Cikk

A koronavírus-járvány következtében feje tetejére állt mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók élete. Nézzük meg, hogy milyen potenciális veszélyforrások leselkednek a felekre, és azokra milyen jogi megoldások találhatóak!

Koronavírus: mutatjuk mit tehetnek a munkáltatók, és mit kell tenniük Cikk

A koronavírusjárvány miatt a magyar munkajog is kihívások elé került: nincsenek speciális előírások egy járvány idejére, elsődlegesen a felek alapvető munkajogi teendőivel, az állásidőre, a munkavégzés alóli mentesítésre vonatkozó törvényi szabályozással és a munkavédelmi előírásokkal lehet keretet adni a jogoknak és kötelezettségeknek. Mindeközben ügyelni kell az adatvédelmi szabályok betartására. Joghézag mellett és gyakorlat hiányában a munkáltatóknak körültekintően kell eljárniuk adott intézkedés bevezetését megelőzően, illetve a munkavállalók egészségének megóvása érdekében.

Munkavállaló szabadsága koronavírus miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk fizetett szabadságra készül, melyet előzetesen engedélyeztünk. A szabadság időtartama alatt olyan uniós országba utazik repülővel, mely jelenleg semmiféle karantént nem rendelt el (ez ugye napról napra változhat). Hogyan járhat el szabályosan a munkáltató, ha azt szeretné, hogy a visszaérkezését követő 2 hétig a munkavállaló ne vegye fel a munkát (védve a többi, főleg idősebb és krónikus beteg munkatársakat)? Fizetett szabadság kiadása – amennyi még maradt az évre –, és azt követően igazolt, de fizetetlen szabadság kiadása a helyes eljárás? Egyáltalán megtilthatja-e a munkáltató a munka megkezdését az előzetesen engedélyezett szabadságának letöltése után a munkavállalónak? Válaszukat előre is köszönöm!

Heti 1 órás dolgozó szabadságai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkaviszonyos ügyvezető heti 1 órában látja el a tevékenységét, mert nem működik a cége, akkor ha 30 nap az éves szabadsága életkor alapján, akkor a számfejtésben kötelező átállítani 1/5=0,2 * 30= 6 napra, vagy mivel a munkavállaló irányában el lehet térni szabadság terén, akár 30 nap is adható? Köszönöm a válaszát.

Szabadságkivétel gyes ideje alatt? Így lehetséges Cikk

Egy kismama szeretné a gyes folyósítása alatt (2020. januárjától jogosult gyesre) az összes felgyülemlett szabadságát kivenni, természetesen erre az időszakra kérné a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését. Ha már az összes szabadságot kivette, újra igényelné a fizetés nélküli szabadságot, a gyermeke 3. életévének betöltéséig. Munkajogilag ez így rendben van? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Gyes alatti szabadságkivétel szabálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kismama szeretné a gyes folyósítása alatt (2020. januárjától jogosult gyesre), februártól az összes felgyülemlett szabadságát kivenni, természetesen erre az időszakra kérné a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését. Ezt követően, ha már az összes szabadságot kivette, újra igényelné a fizetés nélküli szabadságot, a gyermek 3. életévének betöltéséig. A kérdésem az volna, hogy a gyes időszaka alatti szabadság kivételére van-e bármilyen előírás, jogszabályi hivatkozás, ez így megengedhető és jogszerű a munkavállalónak, vagy sem? Munkajogilag ez így rendben van, hogy nem a gyes lejártát követően veszi ki a szabadságot? Köszönettel. Humán Centrum Kft.

Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói? Cikk

A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. Kötetlen munkaidőbeosztás azonban csak meghatározott esetekben alkalmazható, a helytelen alkalmazás komoly következményekkel járhat.

Munkaidőkeret esetén heti pihenőnap kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérnék gyakorlatias, magyarázat jellegű választ. Egyik kollégánk reklamál, hogy neki ezen a héten nincs meg a heti kettő pihenőnapja. Heti öt napot dolgozik, a hatodik napja pihenőnap, a hetedik napja szabadság. Jogos a reklamációja? Az érintett munkavállaló átlag napi 8 órás munkaidőben dolgozik, a munkaidőkeret betartásával. Egyenlőtlen munkabeosztásban vannak a kollégák, kéthavi munkaidőkeretben. Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Horváth Éva

Duális képzésben résztvevő hallgató munkaideje és szabadsága Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hallgató duális képzés keretében foglalkoztatott, a tanév során 106 munkanap került előírásra, valamint a jogszabály szerint 20 nap szabadság is jár részére. A hallgató duális képzési naptára csak az iskolai és munkanapokat jelöli, sajnos az intézménytől nem kaptunk egyértelmű választ. A nyár során a naptárban nem jelölt kb. 6 hét időszak. A kérdésünk: a 20 nap szabadság mikor igényelhető/adható ki: a 106 előírt munkanapon felül, vagy annak terhére?

Milyen munkajogi szabályok védik a dolgozó szülőket? Cikk

Kevés konkrét munkajogi szabály védi a gyermeket nevelő munkavállalót. Számos szülő hozza-viszi iskolába a kicsiket, a munkahelyi leterheltség ellenére is részt kell venni szülői értekezleten, az otthoni közös tanulás, játék egy fáradhatatlan anyát és apát igényelnek. A gyermek megbetegedhet, és még sok olyan élethelyzet adódhat, amikor a munkavállaló nem, vagy csak nehézségek árán tud eleget tenni munkavégzési kötelezettségének. Mindez egy egyedülálló szülő dolgát még inkább nehezíti. Ugyanakkor, ha a munkáltató és a munkavállaló nyitottak az együttműködésre, abban az esetben az óvodás és/vagy iskolás gyermeket nevelő szülők foglalkoztatása nem jelent problémát a munkáltató számára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs