28 találat a(z) szabályozás cimkére

K&H: az emberek felelőssége, hogy mit hoznak ki a mesterséges intelligenciából Cikk

Az emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi intelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik. Ugyanakkor az MI fejlődése gyorsuló ütemben zajlik. A valódi kérdés nem az, hogy mikorra válik valósággá ‒ hiszen itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője, derül ki a K&H sajtótájékoztatójából.

Mozgalmas időszak elé nézünk – itt az EU mesterségesintelligencia-rendelete Cikk

Az EU illetékes szervei elfogadták az EU soron következő monstrum, adatkezeléseket szabályozó jogszabálytervezetét, mely az elkövetkező hónapok során lépcsőzetesen fog hatályba lépni. Cikkünkben a közel 460 oldalas jogszabály (EU AI Act) lényeges elemeire hívjuk fel a figyelmet.

Energiahatékonysággal kapcsolatos rendeleteket módosított az energiahivatal Cikk

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét, új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás – közölte az MTI.

NMHH: az EU szigorú szabályozással teszi átláthatóbbá az online platformok működését Cikk

A digitális szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA) komoly változást hoz az uniós, így a magyarországi felhasználók, vállalkozók és online platformok életébe is; február 17-től az összes rendelkezését kötelezően alkalmazniuk kell az érintetteknek – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Karnyújtásnyira az uniós MI szabályozás? Cikk

December elején jelent meg a hír, amelyet már régóta vártak uniószerte: az Európai Parlament és a Tanács hosszú évek után megállapodott a mesterséges intelligenciáról szóló rendelettervezetről – azaz az AI Act-ről. Február 2-án az Európai Unió belga elnöksége bejelentette, hogy az Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper) aláírta a rendelettervezetet, és aznap elérhetővé vált annak egységes szerkezetű szövege is – derül ki a Deloitte összefoglalójából.

NAV tájékoztató a jövedéki termékek meghatározásáról Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jövedéki termékek meghatározásáról szóló tájékoztatót tett közzé 2024. január 19-én honlapján.

Az MNB 68 millió forintra bírságolta a CIB bankcsoportot Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 68 millió forint bírságot szabott ki a CIB bankcsoportra, miután a felügyeleti vizsgálaton hiányosságot tártak fel egyebek közt a kiszervezett tevékenységek bejelentésében, nyilvántartásának vezetésében, a belső ellenőrzési területen, valamint a csalásmegelőzési folyamatok szabályozásában, nyilvántartásában – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

A Pintér-féle belügy szerint nem lesz korlátozás, ám a fenntartó kiadta az utasítást, több iskolában spórolni kell a fűtéssel Cikk

Bár a BM tájékoztatása szerint ilyen korlátozásokra idén nem kell készülni, a vonatkozó kormányrendelet még mindig hatályban van – írja a nepszava.hu.

A jegybanki tőkepótlásról és a köznevelési diszkriminációellenes intézkedésekről tárgyal a parlament Cikk

A jegybanki tőkepótlására vonatkozó szabályozás megváltoztatásáról és a köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről is tárgyal keddi ülésén az Országgyűlés – közölte az MTI.

Elmeszelte az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályozást Cikk

Az uniós bíróság kimondta, hogy nem felel meg az EU-s jognak az a gyakorlat, hogy a menedékkérelmekre vonatkozó szándéknyilatkozatokat csak a belgrádi vagy a kijevi nagykövetségen lehet beadni – írja a hvg.hu. Magyarország azzal védekezett, hogy a fertőzésveszély miatt döntöttek így, a bíróság szerint azonban ez éppen a fertőzések terjedését segíti.

Milyen szabadságok illetik meg a külföldre kiküldött munkavállalót? Cikk

A szolgáltatások szabadsága, valamint a személyek szabad mozgása, mint szabadságelvek képezik az Európai Unión belüli, határokon átívelő kiküldetés alapjait. A jogintézmény kereteit az 1997. február 10. napján hatályba lépett a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló Európai Parlament és a Tanács 96/71/EK irányelve (Irányelv) határozza meg. Cikkünkben a határokon átívelő kiküldetés jogintézményének szabadságra vonatkozó munkajogi előírásait tekintjük át.

Franciaországban már a népesség tíz százaléka bevándorló hátterű a statisztikai intézet szerint Cikk

A franciaországi népesség nagyjából tíz százalékát tették ki a bevándorlók 2021-ben – közölte az INSEE francia nemzeti statisztikai intézet csütörtökön, tájékoztatott az MTI.

Agrárminiszter: életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás Cikk

Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!" kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni – jelentette be az agrárminiszter pénteken a közösségi oldalán – közölte az MTI.

Több tízmilliós NAV-bírságokra számíthatnak a felkészületlen cégek Cikk

Magyarország eddig is az egyik legszigorúbb transzferár szabályozási környezettel rendelkezett, és uniós viszonylatban is elég magasnak számítottak a bírságok, de az idei évtől a néhány milliós tételek helyett már több tízmilliós büntetésre számíthatnak azok a cégek, ahol szabálytalanságra bukkan a NAV. Bár első hallásra ezzel csak a multinacionális cégeknek lesz dolguk, de a Niveus Consulting Group adószakértői szerint Magyarországon 130-140 ezer cég rendelkezik valamilyen kapcsolt vállalkozással, amelyeket így érinthetnek a tavalyi szabálymódosítások – írja a portfolio.hu.

Legalább a duplájára nőnek a bírságok és az eljárási tételek, több adatot kell szolgáltatni a transzferár-szabályozásban Cikk

Megjelent a parlament honlapján a kormány által benyújtott 2023. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló T/360. számú törvényjavaslat, amely számos adónem szabályozásához is hozzányúl. A javaslatcsomag hangsúlyosan érinti a transzferár szabályozást, azzal kapcsolatosan jelentős szigorításokat, új adatszolgáltatási kötelezettséget és jelentősen emelkedő bírság- és díjtételeket fogalmaz meg. A transzferárazás miatti kiigazítások új szabályai számos adózónak komoly érvágást jelenthet a többletként befizetendő adót tekintve – írja hírlevelében a Mazars.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink