hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jelentős igény van a mentes termékekre – adózási kérdésekkel foglalkozó alcsoport megalakításáról is döntött a NAK

  • adozona.hu

A mentes termékek iránti vásárlói igény világszerte nő, azonban az ilyen árukat gyártóknak számos szigorú előírásnak kell megfelelniük. Az élelmiszer-feldolgozók mellett a kereskedők és a fogyasztók szakmai edukálása is fontos – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Mentes termékek munkacsoportjának legutóbbi ülésén, írja honlapján a NAK.

Világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől. Kiemelten fontos, hogy a táplálkozási allergiától szenvedők tudják tartani a megfelelő diétát, amihez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek. Ezen termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hiszen a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok, a speciális gyártási technológia mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer-összetevők kiválasztásában.

A kamaránál 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során. A mentes termékek piaca folyamatosan nő, és az élelmiszeriparban részt vevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor ezen a piacon is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el. A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között.

A munkacsoport legutóbbi, január közepi ülésén a mentes termékek exportpiaci lehetőségeiről, marketingjének erősítéséről is szó volt. A csoport tagjai edukációs alcsoport létrehozásáról döntöttek, amely a fogyasztók mellett a gyártók, beszállítók, beszerzők, illetve a HORECA-szektor témabeli ismereteit egyaránt bővíteni kívánja. Emellett adózási kérdésekkel, illetve piackutatással kapcsolatos alcsoport megalakításáról is döntöttek, valamint a közeljövőben frissíteni fogják a NAK és partnerei által néhány éve készített gluténmentes kiadványt – olvasható a nak.hu-n.

A 2025-ös adóváltozásokról szóló írásokat az Adózóna oldalán itt olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi pótlék / koszovói állampogár

Széles Imre

tb-szakértő

Kapcsolt vállalkozások minősítése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Együttműködő partnereink