15 találat a(z) szövetkezeti tag cimkére

Jövedelmi korlát szövetkezeti tagnál Kérdés

Szövetkezeti tagok tb-je: ki biztosított, ki nem? Cikk

A szövetkezeti tagság önmagában nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, azt a tag esetében csak a személyes közreműködése alapján a munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonya alapozza meg, és az erre vonatkozó biztosítási kötelezettséget ennek megfelelően kell elbírálni. Ugyanakkor a jogszabály többféle szövetkezetnél – bizonyos esetekben – kizárja a tag biztosítását. Cikkünkben ezeket az eseteket tekintjük át.

Szövetkezeti tag Kérdés

Szövetkezeti tagok társadalombiztosítása Cikk

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. § (1) bekezdés b) pontja rögzíti, hogy a szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, (a személyes közreműködést megalapozó jogviszonyra irányadó szabályok szerint) biztosított.

Szövetkezeti tagsági jogviszony megítélése katás egyéni vállalkozás indításakor Kérdés

Szövetkezeti tag személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem nyugdíjas és nem szociális, csak egyszerű szolgáltató szövetkezetet akar alakítani néhány, 20-30 főből álló ingatlanközvetítő végzettségű dolgozó. Mielőtt ezt megtennék, szeretném a véleményüket kikérni ennek a helyességéről. Az elképzelés az, hogy nem munkaviszonyban, nem megbízási jogviszonyban, nem vállalkozási jogviszonyban, hanem szövetkezeti tagi jogviszony keretében végeznék a munkát. A tevékenységük nem generálna semmilyen biztosítási jogviszonyt számukra, csak és kizárólag az osztalék jövedelemért dolgoznának. A szövetkezeti tagok maguk után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnének, illetve a szövetkezet ennek fizetését átvállalná a tagoktól és helyettük megfizetné. A szövetkezet, mint alvállalkozó szerződne egy ingatlanközvetítő irodával, így az ingatlanközvetítő iroda általi megbízásokat teljesítenék. A szövetkezeti tagok, hetente egy napon az ingatlanközvetítő irodájában, személyesen is fogadnák az ügyfeleket, a többi napon csak területen dolgoznának. A szövetkezet az ingatlanirodának bérleti díjat fizetne az irodahasználatokért. A szövetkezeti törvény és a Ptk. ide vonatkozó rendelkezéseiből azt olvasták ki, hogy ez így megoldható, törvényes lenne, de nem szeretnék, ha utólagosan, egy ellenőrzéskor mégis valamilyen jogcímen átminősítenék a jogviszonyukat és emiatt elmarasztalnák a szövetkezetet. Kérdésem: Ez az elképzelés lehetséges-e így ebben a formában? Vagy úgy jó lesz-e ha megbízási szerződést kötnek nulla forintért?

Rehabilitációs hozzájárulás: mi a helyzet a szövetkezeti tagokkal? Cikk

Nem kell figyelembe venni a rehabilitációs hozzájárulással összefüggő létszámszámításkor az iskolaszövetkezet, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet tagjait – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szövetkezetből kilépő tag elszámolásának könyvelése Kérdés

Szövetkezetből kilépő taggal megtörténik az elszámolás. Hogyan kell könyvelni a részjegy kivezetést és az eredménytartalékból eredő többlet kifizetést, illetve társaságiadó-alapot módosító tétel lesz-e belőle?

Válassza az előnyösebb juttatási formát! Példákkal Cikk

Szövetkezet a vele munkaviszonyban nem álló tagoknak adna juttatást. Mennyi lesz a juttatások közterhe, mikor lesz nagyobb a kapott nettó érték? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Szövetkezeti tag támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a következő járulékcsökkentő javaslatot tette cégünknek: a munkavállalók munkaviszonyát megszüntetjük, a munkavállalóink tagként belépnek egy szövetkezetbe, az egyébként változatlanul nálunk munkát végző dolgozók munkájának ellenértékét a szövetkezet havonta leszámlázza, és a szövetkezeti tagok (azaz a dolgozóink) részére az elvégzett munkáért járó díjat támogatásként fizeti ki. A szövetkezet által kifizetett támogatás szerintük mind a szövetkezet, mind a tag részére teljesen adó- és járulékmentes, csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni. Emiatt jelentős költségmegtakarítás jelentkezik nálunk, mint a szövetkezet szolgáltatását igénybe vevőnél, illetve jelentősen nő a szövetkezeti tagok jövedelme (bár biztosítási jogviszonyuk nem lesz). Cégünk kételkedik abban, hogy a fentiekben felvázolt konstrukció megfelel-e a jogszabályoknak, ebben kérjük véleményüket. Illetve arra sem találtunk jogszabályi hivatkozást, hogy a szövetkezeti tagnak kifizetett támogatás után valóban nem kell járulékot és adót fizetni, valamint levonni belőle. Válaszukat előre is köszönjük.

Tagnak adott támogatás Kérdés

Szövetkezet tagjának szeretne 70 ezer forint vissza nem térítendő támogatást és 100 ezer forint kamatmentes kölcsönt adni, mert anyagi problémái léptek fel. A tag nem áll a szövetkezettel munkaviszonyban, csak tiszteletdíjat kap évente egyszer. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség merül fel ebben az esetben?

Szövetkezeti tagoknak adható-e sportutalvány bér helyett? Cikk

Szövetkezeti tagok kaphatnak-e sportutalványt bér helyett? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Szövetkezeti tag támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a következő járulékcsökkentő javaslatot tette cégünknek: a munkavállalók munkaviszonyát megszüntetjük, a munkavállalóink tagként belépnek egy szövetkezetbe, az egyébként változatlanul nálunk munkát végző dolgozók munkájának ellenértékét a szövetkezet havonta leszámlázza,és a szövetkezeti tagok (azaz a dolgozóink) részére az elvégzett munkáért járó díjat támogatásként fizeti ki. A szövetkezet által kifizetett támogatás szerintük mind a szövetkezet, mind a tag részére teljesen adó- és járulékmentes, csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni. Emiatt jelentős költségmegtakarítás jelentkezik nálunk, mint a szövetkezet szolgáltatását igénybe vevőnél, illetve jelentősen nő a szövetkezeti tagok jövedelme (bár biztosítási jogviszonyuk nem lesz). Cégünk kételkedik abban, hogy a fentiekben felvázolt konstrukció megfelel-e a jogszabályoknak, ebben kérjük véleményüket. Illetve arra sem találtunk jogszabályi hivatkozást, hogy a szövetkezeti tagnak kifizetett támogatás után valóban nem kell járulékot és adót fizetni, valamint levonni belőle. Válaszukat előre is köszönjük.

Szövetkezetnél béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-törvény alapján adómentes a szövetkezet közösségi alapjából a szövetkezet magánszemély tagja részére a szövetkezetekről szóló törvényben foglaltaknak megfelelően az adóévben nem pénzben juttatott – egyébként adóköteles – jövedelem együttes értékéből személyenként a minimálbér havi összegének 50 százalékát meg nem haladó rész. A kérdésem az lenne, hogy itt a minimálbér havi összegének 50 százaléka adható egész évben, vagy minden hónapban a minimálbér 50 százaléka?Köszönöm válaszukat.

Szövetkezeti tagok egymás közötti elszámolása Kérdés

A szövetkezetekről szóló törvény értelmében a szövetkezet tagjai kölcsönösen szolgáltatnak egymásnak. Kérdésünk, hogy áfa adóalany tag, tagi minőségben teljesített szolgáltatását hogyan és milyen bizonylat alapján kell elszámolni a szövetkezetnél, illetve a szövetkezet tagjánál. Lehetséges–e a szövetkezet és a szövetkezet tagja között az áfa mentes szolgáltatás nyújtás. /mindkét fél áfa adóalany/.Amennyiben két áfa adóalany tag teljesít egymás részére tagi minőségben a szolgáltatást milyen bizonylattal történik, kell-e utána áfa-t fizetni? Illetve van-e megoldás az áfa mentes számlázásra.A magánszemély tag részére nyújtott szolgáltatás pl takarítás /az alapszabály tartalmazza/ milyen bizonylattal számolandó el, kell-e utána áfa-t fizetni.Üdvözlettel Mikro

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink