Szövetkezeti tagok társadalombiztosítása

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 6. § (1) bekezdés b) pontja rögzíti, hogy a szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, (a személyes közreműködést megalapozó jogviszonyra irányadó szabályok szerint) biztosított.

Tehát főszabály szerint a szövetkezet tagjának biztosítási kötelezettségét nem a tagsági jogviszonya, hanem a szövetkezettel létesített munkavégzésre irányuló jogviszonya határozza meg. Vélhetően nem is emiatt került a biztosítottak körében külön nevesítésre a szövetkezet tagja (hiszen a T1041-es nyomtatványon nem is rendelkezik külön jogviszonykóddal), hanem a kivételként meghatározott személyi körre tekintettel. A jogszabályhely szerint ugyanis az említett előírás nem vonatkozik

» az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, képzésben részt vevő személy, hallgató tagjára – 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói jogviszonya szünetelésének időtartama alatt sem –,

» a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjára és

» a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagjára,

akikre, így e jogviszonyuk alapján nem terjed ki a  biztosítás.

Az iskolaszövetkezettel létesített, munkavégzésre irányuló jogviszony tehát nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt annak a diáknak az esetében, aki

» nappali rendszerű oktatás keretében, vagy nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

» a szakképzésről szóló törvény szerinti szakképző intézményben nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkezik,

» nappali rendszerű oktatás keretében a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti nem szünetelő (aktív) hallgatói jogviszonnyal rendelkezik vagy

» a tanulói, illetve hallgatói jogviszony megszűnését követően diákigazolványra jogosult, a diákigazolványra való jogosultsága lejártáig.

A 2021-es jogszabályváltozásokról bővebben tájékozódhat az Adózóna egyéb írásaiból és a HVG TB 2021 különszámából.
A tanulmányok szünetelésének időtartama alatt a járulékok és a foglalkoztatói kötelezettségek tekintetében – a 6. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontja alkalmazásában – azt az időtartamot kell érteni, amíg a tanulói, hallgatói jogviszony szünetel, valamint a szünetelést közvetlenül követő 3 hónapot.

Szintén nem biztosítottak a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagjai, és díjazásukat semmilyen járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Esetükben a problémát legtöbbször az okozza, ha ténylegesen nem sajátjogú nyugdíjasról vagy nem átmeneti bányászjáradékban részesülő tagról van szó. (Ez utóbbi ellátási forma nem egyszer összetévesztésre kerül például a bányászok egészségkárosodási járulékával.) Ebben az esetben az általános szabályok szerint lép be a biztosítási kötelezettség.

Ugyanakkor, mind a fenti nappali tagozatos tanulók, hallgatók, mind pedig a nyugdíjasok, átmeneti bányászjáradékosok rendelkeznek egészségügyi szolgáltatással, tehát e tekintetben nem jelent hátrányt, hogy munkavégzésük alapján nem biztosítottak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen szabályok vonatkoznak a szociális szövetkezetek tagjaira!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tehergépkocsi értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close