126 találat a(z) számvitel cimkére

Kiválás üzletrész-átruházással Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. csak magánszemély tulajdonosai a három működő telephelyükből az egyiket ügyfélkörrel, dolgozókkal, eszközökkel, szerződésekkel együtt átadnák további működtetésre egy újonnan alakuló egyéni vállalkozásnak, amely kizárólag ezen a telephelyen folytatott üzletszerű tevékenység végzése céljából jönne létre. A fennmaradó két telephelyet tovább kívánják üzemeltetni a kft. meglévő tulajdonosai. Kérdésem, milyen számviteli és könyvelési teendők merülnek fel a kft.-nél ebben az esetben, és milyen cégjogi, számviteli, adójogi szabályok érvényesek a felvázolt helyzetre? Válaszukat várva Tisztelettel B.Gy.

Üzleti ajándék elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szakmai álláspontját: Ügyfelem üzleti partnereitől bizonyos, előre meghirdetett feltételek teljesülése esetén (termék-megrendelése elért egy bizonyos értéket, vagy mennyiséget) vásárlásra jogosító utalványokat kap. Ezek az utalványok általában az utalvány beváltására szerződött partnerek üzleteiben válthatók be (tehát nem az üzleti partnerünknél), és nem konkrét termékre, hanem vásárlási értékre vonatkoznak. Üzleti partnerünktől rendelkezünk egy nyilatkozattal, mely szerint az utalványátadást terhelő – egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó – adókötelezettségnek kifizetőként eleget tett. Ezeket az utalványokat ügyfelem szeretné az alkalmazottai jutalmazására felhasználni. Kérdésem erre vonatkozóan a következő: ügyfelemet terheli-e adókötelezettség erre vonatkozóan, vagy mivel az utalványok után keletkezett adófizetési kötelezettséget az üzleti partner már rendezte, ezért ügyfelemnél már újra nem keletkezik ilyen kötelezettség, vagy pedig ő is belép az alkalmazottakkal szemben kifizetőként, és újra meg kell fizetni az adóterheket? Kérdésem másik része a helyes számviteli elszámolásra vonatkozik: ezeket az utalványokat az átvételkor egyéb követelésként vesszük nyilvántartásba a kifizetőtől kapott dokumentáció alapján, az utalványok kiadásakor pedig egyéb személyi jellegű kifizetésként könyveljük le, az esetleges adó- és egészségügyi hozzájárulási kötelezettséggel együtt? Válaszát előre is köszönöm!

Így akarnak adózni Magyarországon a vállalkozások: mit szól vajon a kormány? Cikk

Alacsony mértékű egységes társasági adókulcsot, az iparűzési adózás rendszerének drasztikus átalakítását, a feketegazdaság elleni eszközök hatékonyabbá tételét szorgalmazza egyebek mellett a hazai és külföldi vállalatokat tömörítő Joint Venture Szövetség (JVSZ).

Megjelent a júniusi VálaszAdó Cikk

Az adóbevallások és beszámolók készítését segítő cikközönünk mellett számos érdekes és hasznos adózási, számviteli, társadalombiztosítási, munkajogi kérdésben nyújtottak támpontot és foglaltak állást szakértőink az elmúlt hónapban.

Szeretne véleményvezér lenni? Most itt az esély Cikk

Adózási, számviteli, munkaügyi, illetve társadalombiztosítási területen dolgozó előfizetőink vagy volt előfizetőink jelentkezését várjuk egy kötetlen beszélgetésre, amelyen szeretnénk felmérni az Adózónával kapcsolatos tapasztalataikat. Jelentkezzen most: [email protected]

Legyen Ön is véleményvezér! Hol vannak fekete lyukak az adózásban? Cikk

Adózási, számviteli, munkaügyi, illetve társadalombiztosítási területen dolgozó előfizetőink vagy volt előfizetőink jelentkezését várjuk egy kötetlen beszélgetésre, amelyen szeretnénk felmérni az Adózónával kapcsolatos tapasztalataikat.

Számvitel Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy irodahelyiség termelő cég esetében üzemi ingatlannak vagy üzemkörön kívüli ingatlannak minősül? Az irodában az adminisztrációs személyzet végzi a munkáját. Köszönettel.

Export a számvitelben Kérdés

Belföldi fuvarozó cég külföldi adóalany megrendelésére fuvaroz belföldről (Magyarországról) a külföldi cég telephelyére. A külföldi adóalany a megrendelt fuvar díját fizeti a belföldi fuvarozónak. Ebben az esetben is csökkenteni kell az exportforgalmat a magyar határtól a külföldi rendeltetési hely közötti útszakaszra jutó bevétellel? A külföldi adóalanyt ez nem érdekli.

Milliós osztalékot nem fizetett ki a cég: elévült vagy mégsem? Cikk

Mikortól kell számítani az osztalék vagy más követelés elévülési idejét? Miként kell elszámolni a ki nem fizetett osztalékot? Olvasónk kérdésére Pölöskei Pálné okleveles adószakértő válaszolt.

Betéti társaság költségelszámolása Kérdés

Betéti társaság kettős könyvvitelt vezet. A havonta elszámolt és a 1308-as bevalláson bevallott tagi jövedelem és gépkocsi-költségtérítés utolsó három hónapját (2013. októbertől 2013. decemberig) pénzügyileg nem rendezte. Az év zárásakor költségként elszámoltuk, és kötelezettségként mutattuk ki a 2013. évi beszámolóban. Kérdésünk: az elszámolás megfelel-e a számviteli előírásoknak?

Kisegíthet a bajból a visszlízing, de mire kell figyelni az adózásban és a számvitelben? Cikk

Előfordul, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. Ez a megoldás adózási és számviteli kérdéseket is felvet, amelyeket egy példán keresztül vizsgálunk.

Mazars: számviteli csapda az új Ptk.-ban! Cikk

Sokezer hazai cég számviteli gyakorlatát érinti az új Ptk. március 15-én hatályba lévő rendelkezése, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén pénzügyi lízinggé minősít egyébként határozott időre szóló bérleti konstrukciókat – hívja fel a figyelmet a MAZARS.

ISO 9001/14001 audit számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fenti audit felülvizsgálatra olyat szeretnének kérni egy viszonylag kis kft.-től, hogy sorolja fel az összes jogszabályt, törvényt, amelynek meg kell felelnie a számvitel, pénzügy, munkaügy területén. Ezt maradéktalanul így összegyűjteni szinte lehetetlen. Létezik, hogy erre szükség van? Köszönöm válaszukat.

Külföldi telephely a számvitelben és társasági adóban Kérdés

Egy belföldi kft. Németországban nyitott telephelyet. Kint német könyvelő végzi a könyvvezetést. A cégvezető álláspontja szerint nekem itthon szintén könyvelnem kell a külföldi számlákat, és az így kapott költségmennyiséggel csökkentenem az itthoni adózás előtti eredményt. Ez valóban így van? Miként kell helyesen eljárnom a társasági adó megállapítása során, illetve a könyvelésben?

Teendők, ha a kivából át kell térni társasági adózásba Cikk

A kivát választó társaságok némelyikénél máris gyakorlati probléma, hogy mit kell tenniük, ha az új adózási formából vissza kell térniük a társasági adózásba. Olvasónk kérdésére szakértőnk, Szolnoki Béla válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close