hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társadalmi felelősség és számvitel?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Március beköszöntével utolsó szakaszába értünk a számviteli politikák aktualizálására előírt határidőnek. A számviteli törvény 2023. évi változásokkal nem érintett pontjai kapcsán is indokolt lehet a cég számviteli szabályainak módosítása – például az amortizációt vagy a céltartalék képzését érintően.

Témánk kapcsán azonnal adódik a kérdés: milyen feltételek mellett engedi meg a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény, Szt.) a vállalkozás által korábban már meghatározott értékcsökkenési leírás megváltoztatását.

Az Szt. 53. § (5) bekezdésében foglaltak szerint, ha az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés megállapításakor (megtervezésekor) figyelembe vett körülményekben (az adott eszköz használatának időtartamában, az adott eszköz értékében és a várható maradványértékben) lényeges változás következett be, akkor a terv szerint elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható, de a változás eredményre gyakorolt számszerűsített hatását a kiegészítő mellékletben be kell mutatni.

Klasszikus esete lehet az értékcsökkenés megállapításakor fennálló körülmények változásának az, ha a kezdetben három műszakban működtetett gép a továbbiakban csak egy- vagy két műszakban szolgálja a társaság tevékenységét.

Mi köze ennek – és más, a számviteli törvény által e tekintetben elfogadott körülménynek – a társadalmi felelősségvállaláshoz?

Nem kell közgazdásznak, gyakorlott cégvezetőnek lennie annak, aki felismeri, hogy napjainkban a vállalkozások működését egyre nagyobb mértékben befolyásolják társadalmi és környezeti kérdések, így például a környezetvédelemmel, az éghajlatváltozással kapcsolatos szabályok is.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Zárjuk az évet – leltárkülönbözetek elszámolása", Zárjuk az évet – mit kell tudni a céltartalékképzésről?", valamint "Tőketartalék, saját üzletrész visszavásárlása – adózás és könyvelés" című írásait is! Számvitellel kapcsolatos további cikkeket ITT talál.

A „kötelező gyakorlatokon” túlmenően is érdemes környezettudatos vállalkozásként bemutatkozni a piacon, adott esetben a cég eredményéből a környezetvédelemhez kapcsolódó kezdeményezéseket támogatni. A vásárlókat már olyan – korábban gondolatban sem felmerülő – kérdések is befolyásolják mint a gyártó, a kereskedő társadalmi felelősségvállalása, amibe természetesen beletartozik a környezet aktív védelme is. Ez az oka annak, hogy napjainkban egyre több nagyvállalat tesz közzé különböző tartalmú környezetvédelemre vonatkozó vállalásokat – honlapján, beszámolója kiegészítő mellékletében –, például: „vállaljuk, hogy 2035-ig 85 százalékkal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.”

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs