218 találat a(z) számlaadás cimkére

Pénztárgépköteles tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég kiskereskedelmi tevékenységet végez, de csak átutalásos számlát állítanak ki, akkor értelemszerűen nincs szükség pénztárgépre. Ennek megerősítését, illetve cáfolását kérném. A vevő néhány esetben nem utalással, hanem a bankba befizetéssel teljesít. Válaszát köszönöm.

Pénztárgéphasználat: családi gazdálkodónál mikor kell, mikor nem? Cikk

Családi gazdálkodó kecskéket tart, és kecsketejből sajtot állít elő. Szerepel a kézműves termelők nyilvántartásában, az előállított sajtot zömmel nagy tételben értékesíti kereskedők részére, vagy alkalmi kitelepüléseken, piacokon árul. Előfordul azonban, hogy a tejet és a sajtot háztól (a termelőüzemből közvetlenül) kis tételekben, házi fogyasztásra megvásárolják tőle. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor elég-e az értékesítésről kézi nyugtát kiállítani, vagy az őstermelő ebben az esetben pénztárgéphasználatra kötelezett? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Szolgáltatást végző pénztárgép-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egyéni vállalkozás tevékenysége: övtj: 452002 Gumiabroncs, -tömlő javítás, centrírozás. Több mint 10 éve nyugtaadási kötelezettségét számlával teljesíti. Adott törvényi változások értelmében jól gondolom, hogy jelenleg is mentesül a pénztárgép-használati kötelezettség alól, és "csak" jelentési kötelezettsége áll fenn a vállalkozónak? Válaszukat előre is köszönöm!

Tánciskola – online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a tánciskoláknak kötelező-e online pénztárgépet használni szeptember 30-ától? Kizárólag magánszemélyeknek tartanak órákat, korábban nyugtát állítottak ki. Áfakörbe tartoznak. Ha igen, a pénztárgép kiváltható-e számlázó programmal, ha havonta a megfelelő bevallást benyújtják a NAV felé? Köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Online pénztárgép: így kell beszerezni, működtetni Cikk

Köteles pénztárgépet beszerezni az adóalany, ha olyan tevékenységet kezd végezni, melyhez kapcsolódó értékesítései/szolgáltatásnyújtásai során a 48/2013. NGM-rendelet szerint a nyugtaadási kötelezettségét kizárólag pénztárgéppel teljesítheti. Összefoglaltuk a pénztárgép beszerzésével, üzembe helyezésével, működtetésével, illetve a mentességgel kapcsolatos alapvető szabályokat.

Online pénztárgép Kérdés

Online pénztárgép használata ugye a továbbiakban is kiváltható a ptgszla adatszolgáltatással? Tehát az adózó a bevételeiről számlát állít ki, és azokról jelentést tesz minden hónapban ezen a bizonyos ptgszla nyomtatványon. Köszönettel: Mátrai-Ignácz Éva

Adatszolgáltatási kötelezettség Kérdés

55.20 TEAOR besorolás szerinti szálláshely-szolgáltatás esetén, amennyiben minden esetben számlát állítunk ki a bérlőknek, kell-e adatot szolgáltatni a NAV felé, és hogyan, milyen nyomtatványon, és mikor? Pénztárgéphasználatra kötelezett a tevékenység, de mi nem használunk gépet, mert idényjellegű a bérbeadás, és az idényben sem folyamatos a szolgáltatás sajnos. A bevételekről minden esetben tudunk számlát kiállítani, mert a bérlőket teljes mértékben tudjuk igazoltatni. Válaszukat köszönöm.

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető, az áfa általános szabályai szerint adózó kft. vagyunk. Szeretnénk kiváltani nyugtával a kis összegű számláinkat ott, ahol a vevő magánszemély, és a szolgáltatásunk összege 1000 forint alatti, valamint készpénzzel fizet a vevő. Megtehetjük-e ezt, illetve hó végén egy összegben beállíthatjuk-e az áfát az adóbevallásban?

Karácsonyi vásár online pénztárgép/nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy egy luxusszálló halljában megrendezendő karácsonyi vásáron – pavilonokból – árusítva milyen számla-, nyugtaadási kötelezettségünk van abban az esetben, ha nem áll módunkban erre az egy eseményre online pénztárgépet vásárolni? Hogyan teszünk eleget a termékek értékesítési adminisztrációjának, ha nem kér konkrétan számlát a vevő, és mi a helyzet a külföldi vásárlókkal? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Szükség van-e pénztárgépre? Kérdés

Társaságunk egy zártkörű sportklubot üzemeltet. Csak tagok látogathatják. Egy kávégépet üzemeltető cég ingyenesen, havi bérleti díj nélkül kihelyezne hozzánk egy kapszulás kávéfőző gépet, és a rendelkezésünkre bocsátana eladásra kapszulákat, melyek felhasználásáról havonta egy alkalommal készülne elszámolás. A helyszínen dolgozó alkalmazottaink gyakorlatilag a kapszulákat értékesítenék, melyek segítségével a tagunk maga fözné le a kávéját. Kérdésem, hogy kell-e pénztárgépet a kapszulák értékesítése miatt beszereznünk és használnunk, vagy elegendő nyugta vagy számla adása?

SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az elfogadott SZÉP-kártya értékét beütik a pénztárgépbe, kötelező-e arról számlát is kiállítani, ha a vevő külön nem kéri?

Pohárbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rendezvények lebonyolításával foglalkozó társaságnál az alábbi gyakorlati problémába ütköztünk: A rendezvények során üvegpoharakban adják el a kimért italokat és az első ízben történő fogyasztáskor 500 forint ellenében átadják a poharat a vendégnek. Amikor nem szeretne több italt elfogyasztani, a poharat visszaviheti, és az 500 forintot visszakapja. A gyakorlatban jelenleg pohárjegyet kap az 500 forint letét kifizetésekor, majd amikor visszaviszi a poharat, a pohárjegyet visszakérik, és megkapja a letéti pénzt. Sok esetben azonban a pohárjegy elveszik, és nem tudják visszavinni azt. Hogyan járnánk el helyesen a pohárjegyek esetében? A pohár átadásakor kell-e nyugtát adni, illetve, amikor visszaviszik a poharat, milyen bizonylatot kell adni? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Simonné

Adószámos magánszemély – falusi turizmus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi turizmussal foglalkozó, ha számlát állít ki cégnek, és a kiállított számlán szereplő összeget teljes egészében megkapja, akkor mi a teendője? A kifizető nem vonta le tőle a szja-t, és nem fizetett utána ehót A kifizetőnek minden esetben kötelessége az adószámos magánszemély után a 08-as bevallást beküldeni, és megfizetni az ehót és a szja-t? Példa: ha kiállítok egy számlát 10 000 forint értékben egy cégnek, akkor a cég ezután, mint kifizető, fizet 27 százalék ehót (2 700 forint), 10 százalékos költséghányaddal számolva 9 000 forint uán fizeti meg a 16 százalék szja-t (ami 1440 forint), ezt a 08-as bevallásában bevallja, és nekem, mint számlát kibocsátónak csak a szja-val csökkentett összeget fizeti ki (8 560 forint). Ebben az esetben adni kell-e a kifizetőnek a részemre erről a befizetésről valami nyilatkozatot? Ha a kifizető nekem a számla teljes összegét kifizeti, akkor én köteles vagyok ennek a számlának a szja-ját és az ehóját is bevallani, megfizetni úgy, mintha magánszemélynek adtam volna ki a szobát? Köszönöm.

Szoláriumgépek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szoláriumgépeket kíván üzemeltetni egy zárt üzletben. Ezek a gépek pénzérmével működnének, és mérnék a szoláriumozás idejét, az üzletben nem lesz, aki ezeket felügyelje, csak a vevő. Kérdés az lenne, hogy kapnak nyugtát a vevők, és hogy számol el a cég a bevételéről a NAV felé, mi ilyenkor a teendő? Köszönettel: Betana Bt.

Számlaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk elvesztett egy pert, melyben fizetési kötelezettsége keletkezett. Megállapodtunk, hogy havi részletben törlesztjük az összeget. Elég-e a megállapodás, vagy ettől függetlenül havonta a törlesztőrészletről számlát kell kiállítani? Tisztelettel: Nagy István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink