159 találat a(z) saját tőke cimkére

Osztalék- és osztalékelőleg kft. belföldi tagjainak Cikk

Ki jogosult osztalékra, mik az osztalék és az osztalékelőleg fizetésének feltételei, milyen adókat kell leróni e jövedelem után? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

Tőkerendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves válaszát: Egy kft. saját tőkéje alacsonyabb, mint a jegyzett tőkéje, így a Ptk. alapján, ha nem akarja megszüntetni a céget és átalakulni sem akar, a tőkehelyzet rendezésére valamilyen intézkedést kell hoznia. Amennyiben a tulajdonos a pénzeszköz végleges átadásával rendezi a társaság tőkehelyzetét, amelyet a társaságnál egyéb bevételként kell elszámolni, milyen illetékfizetési kötelezettsége van a tulajdonos magánszemélynek, illetve egyáltalán van-e illetékfizetési kötelezettsége, ha a kft.-jének pénzeszközt "ajándékoz". Válaszát köszönöm.

Civil szervezet – negatív saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú civil szervezet esetében mi a teendő ha két egymást követő év beszámolójában negatív a saját tőke? Kell egyáltalán ezt figyelni civil szervezet esetében? Az alapítvány vállalkozási tevékenységet nem folytat, bevétele csak támogatásokból van. Mivel alapítvány esetében nincs minimum alapító tőke, emiatt mennyivel kell korrigálni, ha negatív a saját tőke, ha kell egyáltalán korrigálni? Köszönöm válaszát.

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa a veszteség fedezetére pótbefizetést teljesitett. Igy korrigálta ki a saját tőkét. Egyszemélyes társaságnál is lehetséges ez a lépés a saját tőke rendezésére? Tisztelettel várom válaszukat.

Ügyvédi iroda ingatlanszerzésének könyvelése Kérdés

Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított. Jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után, átalakulás jogcímen a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? A tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván?

Ügyvédi iroda könyvelése Kérdés

Tisztelt Szolnoki Úr! Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított, a jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után – átalakulás jogcímen – a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? Tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Negatív saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szépen segítségét a következő kérdésben. A bt. egyszerűsített végelszámolás miatti tevékenységet záró mérlegének (2018.02.28.) és a megelőző évnek (2017.) is a saját tőkéje -1000 forint. Már a megelőző két évben is a jegyzettő tőke fele alá csökkent a saját tőke. A végelszámolás megkezdődött, lesznek szankciók a saját tőke miatt? Köszönöm!

Ki lehet venni a pénztárból a tőketartalékot? Cikk

Kft. 2003. évben keletkezett jelentős vesztesége meggyengítette a sajáttőke-mutatóját. A saját tőke rendezése céljából 13 millió forint tőketartalékot fizetett be a tulajdonos. 2017 végére a saját tőkéje jelentősen megemelkedett, így a befizetett 13 millió forint tőketartalék feleslegessé vált. Kiveheti-e ezt az összeget a bankból, a pénztárból a tulajdonos? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Tőketartalék felvétele bankból, pénztárból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 2003. évben keletkezett jelentős vesztesége meggyengítette a saját tőkéjét. A saját tőke rendezése céljából 13 millió forint tőketartalékot fizetett be a tulajdonos. 2017. év végén a saját tőkénk olyan erős, hogy a befizetett 13 millió forint tőketartalék feleslegessé vált. Kérdésem: a befizetett 13 millió forintot kiveheti-e a bankból és a pénztárból a tulajdonos? Kivételesen sürgősen kérném segítségüket. Üdvözlettel: Ildi

Eredménytartalék terhére emelt saját tőke kivonása végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy végelszámolás alatt álló kft. A 2016-ban kötelező jegyzett tőke-módosítást eredménytartalék terhére (2 500 ezer Ft) teljesítette. Végelszámolás zárásakor a saját tőke helyzete: -jegyzett tőke : 500 ezer Ft, eredménytartalékból emelt jegyzett tőke: 2 500 Ft, eredménytartalék: mínusz. A kérdésem, hogy ebben az esetben a) a 2,5 millió Ft-ot, amit eredménytartalékból emelt, vissza kell könyvelnem eredménytartalékra és a fennmaradó eredménytartalékkal (ami közben negatív lett) elérhető tőkét (kevesebb, mint a jegyzett tőke) összege alapján fizettetem meg az szja-t és eho-t, b) mindentől függetlenül a 2,5 millió után meg kell fizetni az szja-t és ehot és a maradék tőke kerül taggal szembeni kötelezettségre (amit további adó nem terhel). Melyik út a helyes? Válaszát előre is köszönöm.

Részesedések értékvesztése Kérdés

Tisztelt Cím! Hogyan kell kiszámolni az értékvesztés összegét a befektető cégnél 2016. évre és 2017, évre, ha 1. a részesedések (egy másik kft.-ben 50 százalék tulajdonban) névértéke és bekerülési értéke is 49 milliö Ft, 2. a befektetést élvező társaság évvégi adatai 2015-ben JT 3 millió Ft, mínusz -91, 927 ezer Ft. 2016-ban 90 millió Ft ázsiós tőkeemelést hajtottak végre a tulajdonosok /(tőketartalékba helyeztek 90 millió Ft-ot (de továbbra is ST mínusz 20.003 ezer Ft a jegyzettőke 4 millió Ft. 2017. évre várhatóan javul a ST, de még mínuszban fog maradni. Hogyan kell kiszámolni az értékvesztést, milyen arányokat kell figyelembe venni? Szeretném, ha a választ számokkal levezetné. Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Polyák Márta

Átalakulás kiválással Kérdés

Egy kft. rendelkezik KÁT engedéllyel, és kiválással projektcéget kíván létrehozni, melybe viszi az engedélyt is. A jogelőd cég sajáttőkeelemei között van negatív eredménytartalék. Kérdéseim: 1. A számviteli törvény megengedi átalakulás esetén a jogelőd cégnél a negatív eredménytartalékot (138. §.(6) bekezdés). Kiválás esetén a továbbműködő cégnek (kft.) lehet-e továbbra is negatív eredménytartaléka? 2. A létrejövő (kiváló cég) kft.-be bevihető-e a negatív eredménytartalék, és a KAT engedély átértékelésével – mivel sokkal többet ér, mint a régi könyv szerinti értéke – rendezhető-e a negatív tőkeelem?

Bevételi nyilvántartásos evás társaság végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2003. 01.01. óta evás adóalany bevételi nyilvántartást vezető betéti társaság, 2018. 01.01-i nappal kezdődően jogutód nélkül, végelszámolás útján az általános szabályok szerinti megszüntetését jelentette be a cégbíróságnak. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel a végelszámolás kezdő időpontjával nyitómérleget kell összeállítani, ebben az esetben a nyitómérleg adatainak összeállításához hány évre kell visszamennie a cégnek? A mérleg forrásadatainak összeállítását milyen bizonylatokból tudom elkészíteni, a saját tőkét –eredménytartalékot – hogyan tudom megállapítani? Tisztelettel: Fodor Gyuláné

Kiva – tőkekivonás Kérdés

A 2017. évi kiva adozási mód mellett a tárgyévi veszteség elszámolása a saját tőkén belül változást okoz. A számviteli törvény alapján kettős könyvelést vezet a cég: árbevétel-költség-kiva-veszteség. Választ keresek erre az esetre. A kiva adóalap-növelő korrekcios tétele tőkekivonásról beszél. Ebben az esetben úgy tűnik, hogy az előző évek eredménytartalékát adófizetés nélkül lehet felhasználni. Vagyis a saját tőke csökken. Ez így csak egy közvetett levezetés, konkrét anyagot erre nem találtam. Köszönöm a segitséget. Dajkáné

Egyszemélyes kft. pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft.-nél, ha nincs benne az alapító okiratban a pótbefizetési kötelezettség, van-e lehetőség pótbefizetésre? A kft. 2014-ben alakult. 2014-2015 évben veszteséges volt. A 2016 évi mérlegében a halmozott veszteség miatt a saját tőke nem érte el a jegyzett tőkét (a 3 millió forintot). Milyen intézkedéseket kell(ett), illetve lehet tennie a saját tőke rendezésére ? Üdvözlettel várom szíves válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink