hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katából vissza taóba – teendők lépésről lépésre

  • adozona.hu
1

Jelenleg kata hatálya alatt lévő bt. 2018. december 31-ével szeretne visszatérni a tao alá, milyen teendői vannak a cégnek ezzel kapcsolatban? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Tartalmilag a meghatározó szabály a számviteli törvény 2/A paragrafusának (4) bekezdése értelmében a katáról a számviteli törvény hatálya alá visszatérő vállalkozónak nyitó mérleget kell készítenie, melyben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő összegben, a saját tőkét pedig az előző kettő különbségeként kell meghatározni.

Főbb technikai munkaszakaszok:

– Elszámolni a tételes adóval, nyilatkozni a bevételről. Meg kell vizsgálni, kell-e 40 százalékos adót fizetni.

– Be kell vallani és meg kell fizetni a társasági adót, ha egyes kedvezményekkel kapcsolatban nem alkalmazta a vállalkozás a kisadózó vállalkozások tételes adójának választásakor a jogutód nélküli megszűnés szabályait, de az az esemény, amely a társasági adó alatt adókötelezettséget vont volna maga után, a kisadózó vállalkozás időszakában következett be.

– Esetleg a osztalék utáni adót kiváltó adó megfizetése, ha a megszűnésig még nem kellett azt megfizetni.

– A nyitó mérleg összeállításához a meglévő eszközöket, forrásokat tételesen leltárba kell venni és ennek alapján kell mérleget készíteni. Az eszközök piaci értéken szerepelnek, míg a kötelezettségek a ténylegesen fizetendő összegben. Saját tőke = felértékelt Eszközök - Kötelezettségek (ideértve a céltartalékot is), és tekintettel arra, hogy a jegyzett tőke a cégbíróságon bejegyzett összeg, az eredménytartalék leegyszerűsítve a különbség.

– Az előzőek könyvvizsgálata.

Ezen kívül még részletező információk találhatók a NAV Információs 61. Kata füzetében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A végelszámolás okán való visszatérésnél nincs könyvvizsgálat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalóval történő elszámolás jogviszony megszűnésekor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kedvezményezett átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Versenyautó-alkatrész áfája

Nagy Norbert

adószakértő

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X