hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katából vissza taóba – teendők lépésről lépésre

  • adozona.hu
1

Jelenleg kata hatálya alatt lévő bt. 2018. december 31-ével szeretne visszatérni a tao alá, milyen teendői vannak a cégnek ezzel kapcsolatban? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Tartalmilag a meghatározó szabály a számviteli törvény 2/A paragrafusának (4) bekezdése értelmében a katáról a számviteli törvény hatálya alá visszatérő vállalkozónak nyitó mérleget kell készítenie, melyben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő összegben, a saját tőkét pedig az előző kettő különbségeként kell meghatározni.

Főbb technikai munkaszakaszok:

– Elszámolni a tételes adóval, nyilatkozni a bevételről. Meg kell vizsgálni, kell-e 40 százalékos adót fizetni.

– Be kell vallani és meg kell fizetni a társasági adót, ha egyes kedvezményekkel kapcsolatban nem alkalmazta a vállalkozás a kisadózó vállalkozások tételes adójának választásakor a jogutód nélküli megszűnés szabályait, de az az esemény, amely a társasági adó alatt adókötelezettséget vont volna maga után, a kisadózó vállalkozás időszakában következett be.

– Esetleg a osztalék utáni adót kiváltó adó megfizetése, ha a megszűnésig még nem kellett azt megfizetni.

– A nyitó mérleg összeállításához a meglévő eszközöket, forrásokat tételesen leltárba kell venni és ennek alapján kell mérleget készíteni. Az eszközök piaci értéken szerepelnek, míg a kötelezettségek a ténylegesen fizetendő összegben. Saját tőke = felértékelt Eszközök - Kötelezettségek (ideértve a céltartalékot is), és tekintettel arra, hogy a jegyzett tőke a cégbíróságon bejegyzett összeg, az eredménytartalék leegyszerűsítve a különbség.

– Az előzőek könyvvizsgálata.

Ezen kívül még részletező információk találhatók a NAV Információs 61. Kata füzetében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A végelszámolás okán való visszatérésnél nincs könyvvizsgálat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérlemény felújítása

Nagy Norbert

adószakértő

Végrehajtási eljárás felfüggesztése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X