8 találat a(z) saját jogú nyugdíj cimkére

Hozzátartozói nyugellátás: az özvegyi nyugdíj, árvaellátás és szülői nyugdíj összegének számítása Cikk

Hozzátartozói nyugellátás – az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj – jogosultsági feltételrendszere nem egyszerű. Van ezeknek törvényi minimuma, hogyan alakul a mértékük, ha a jogszerző a halála időpontjában már részesült valamilyen nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban, vagy aktív dolgozóként hunyt el? Cikkünk ezeket járja körbe.

Kedvezőbb özvegyi nyugdíj saját nyugdíj helyett Cikk

Mit tehet egy özvegy, ha az özvegyi nyugdíj összege magasabb, mint az özvegy várható teljes öregségi nyugdíja? Mi kedvezőbb számára, ha nyugdíjba megy vagy dolgozik tovább? Olvasói kérdésre Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Özvegyi nyugdíj és saját nyugdíj Kérdés

Ha a férj nyugdíjának a 30 százaléka nagyobb mint az özvegy teljes nyugdíja, akkor megteheti, hogy megállapíttatja a saját nyugdíját, de nem kéri annak folyósítását, hogy ne csökkenjen le 60 százalékról 30 százalékra az özvegyi nyugdíj?

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy egyéni vállalkozó férje saját jogú nyugdíjas köthet-e megbízási szerződést a feleségével nulla Ft-ért? Válaszukat köszönöm

Saját jogú nyugdíj mellett dolgozik. 2 vagy 0,5 százalék az emelés? Cikk

Saját jogú nyugdíj mellett keresőtevékenységet folytató olvasónk azt kérdezi, hol és milyen módon kérheti a 2 százalékos nyugdíjemelést. Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Korhatár előtti ellátás: sokat veszíthet, aki erre nem figyel! Cikk

Gyakran előfordul, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők megfeledkeznek arról, hogy, ha a korhatár betöltésekor vagy – nők esetében – a 40 év szolgálati idő megszerzésekor saját jogú nyugdíjassá válnak, az öregségi nyugdíjuk újbóli megállapítását kérjék, ha a korhatár előtti ellátás folyósításának ideje alatt kereső tevékenységet folytattak és biztosítási jogviszonyban álltak.

Mikortól állapítható meg a saját jogú nyugdíj? Ellátás visszamenőleg Cikk

Megállapítható-e az öregségi nyugdíj, ha valaki betöltötte a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy nők esetében megszerezte a 40 évi jogosultsági időt? Milyen teendői vannak az adott személynek, ha szeretné megállapíttatni a nyugdíját? Összefoglaltuk.

Nyugdíjasok, figyelem! 85 ezren így növelték járandóságukat Cikk

A nyugdíjrendszer 2011. év végi átalakítása következtében jelentősen csökkent a nyugdíjasok létszáma, ezáltal a nyugdíjnövelésre jogosultak száma is. Mindezek ellenére a 2012. évi nyugdíjas keresőtevékenység alapján 2013. első félévben mintegy 85 ezer nyugdíjas élt nyugdíjnövelés iránti igénnyel, a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close